NAJNOVIJE
Održan Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

U okviru 14. vukovarskog etno sajma na Trgu Republike Hrvatske predstavile su se  i nacionalne manjine svojom kulturnom baštinom na manifestaciji Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Tim je povodom predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, Svetislav Mikerević, izrazio zadovoljstvo suradnjom kako sa županijom tako i s Gradom Vukovarom.

-Suradnja s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom do sada je bila jako dobra i očekujem kako će se takva suradnja i nastaviti- rekao je Mikerević ističući kako  je u Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno osam nacionalnih manjina koje su aktivne, a riječ je o Rusinima, Srbima, Bošnjacima, Mađarima, Ukrajincima, Slovacima, Nijemcima i Albancima.

Nacionalne manjine predstavile su svoje  tradicijske pjesme i plesove te svoje delicije.

Zamjenik Vukovarsko-srijemskog župana iz redova nacionalnih manjina Srđan Jeremić  naglasio je kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 20 posto stanovnika pripadnika neke nacionalne manjine, a one djeluju kroz pet Županijskih vijeća nacionalnih manjina i tri predstavnika nacionalnih manjina, čiji rad kroz svoj proračun financira Vukovarsko-srijemska županija.

-Za županiju je to od velike važnosti, jer nije mala stvar ako je svaki peti stanovnik pripadnik neke nacionalne manjine, a ovaj je dan prilika da svaka nacionalna manjina ukaže na neku svoju posebnost. Istodobno, to je i prilika da nacionalne manjine predstave većinskom narodu svoju kulturu, jezik i običaje- rekao je Jeremić.

Ove godine domaćin manifestacije su Vijeće mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Udruga Mađara grada Vukovara, čija  je predsjednica Rozalija Jakumetović.

-Željeli smo  prikazati većinskom narodu u Vukovaru što nacionalne manjine rade, kako bi se vidjelo gdje odlazi financijska pomoć koju manjine dobivaju za svoj rad- istaknula je Jakumetović.

Robert Janković, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine  naglasio je kako je Vukovarsko-srijemska županija jedna od najmultikulturalnijih hrvatskih županija pa je i ova manifestacija bogatstvo kako Republike Hrvatske tako i  Vukovarsko-srijemske županije.

-Prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj  izvrsno su propisana, a postoje  i prava kojih u drugim zemljama nema.- rekao je Janković.

uzvanici

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Hvala vam na bogatstvu kulture, tradicija i običaja, kojima obogaćujete naš grad i  našu županiju. Do sada smo se trudili biti vam potpora i nadam se kako ćemo tako nastaviti činiti kroz obostranu suradnju- rekao je gradonačelnik Penava.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:51)
U Osijeku policiji predano 700 tableta s psihotropnim tvarima

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 68-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

U petak, 24. rujna u Osijeku, prilikom provjere identiteta, 68-godišnjakinja je policajcima predala PVC vrećicu s oko 700 komada različitih tableta koje sadrže psihotropne tvari.

Policajci su tablete oduzeli, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:19)
16. Tradicionalno natjecanje iz zračne puške

U povodu Dana policije Republike Hrvatske i blagdana svetog Mihovila održano je 16. tradicionalno natjecanje iz zračne puške kojemu je ove godine nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

Prije samog otvorenja natjecanja kod spomenika podignutog za 97 stradalih policajaca u Domovinskom ratu položen je zajednički aranžman i upaljene su svijeće.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:09)
U ponedjeljak kreće druga faza popisa stanovništva

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a već u ponedjeljak popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje "od vrata do vrata".

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 16:19)
Hrvatska uvezla tisuće nekvalificiranih radnika

Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, Hrvatska uvozi slabo obrazovanu radnu snagu te u državu dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji, prenosi HINA.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 13:57)
RH: 837 novih slučajeva u protekla 24 sata, utrošeno 3.410 doza cjepiva

U posljednja 24 sata u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 837 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 8.184.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:39)
VSŽ: novopozitivna 31 osoba na koronavirus, dvije preminule

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 31 je novopozitivna osoba na COVID-19, potvrđena PCR testiranjem

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:35)

Čudan kralj

Jedna od velikih evanđeoskih slika konačnog susreta s Bogom dana je u slici kralja.

Bog, odnosno u konkretnoj slici Isus u slavi (prema Matejevu evanđelju, pogl. 25), na kraju će vremena i svijeta sjesti na svoje prijestolje i prosuđivati kvalitetu života svakog od nas. Kao da će tada odvagnuti je li kvaliteta našeg življenja u muci ovog vremena dovoljna da postane polazištem za vječni život.

Isus će se pojaviti u slavi, kraljevskoj slavi punoj veličanstva. Čovjek kao da će u toj slici biti posve malen, nezamjetljiv. A ipak, cijeli prizor će se dogoditi upravo i samo zbog njega. Morat će stati na onu stranu na koju se kvalitetom svog života sam opredijelio: na onu stranu slave ili na stranu propasti. Bit će to njegov ispit. Koliko smo puta htjeli prije ispita u našim školama i fakultetima naslutiti kakva će nas pitanja dopasti kako bismo se unaprijed osigurali! Ovdje nam evanđelje daje takvu informaciju za onaj konačni ispit za vječni život. Zapravo, samo je jedno pitanje, i jedan jedini odgovor: "Štogod ste učinili jednom od ove moje najmanje braće, meni ste učinili!"

Isus u slavi, koja nas zasljepljuje svojim blještavilom, iznenađuje jednostavnošću svojeg zahtjeva. On, vječni kralj, želi se izjednačiti sa svakim čovjekom, posebno s onima najsiromašnijima, do te mjere da oni najmanji među ljudima postaju mjerilom naše ljubavi prema njemu, Kristu. Želimo li se svidjeti Isusu u toj viziji Posljednjega suda, želimo li u njemu naći zaštitu, želimo li ući u vječni život u kojem ćemo dijeliti s njim njegovu slavu, želimo li prvo mjesto uz njegovo prijestolje, potrebno je samo primijetiti njegove najmanje, tj. ljude oko sebe. Naoko tako malen, tako jednostavan zahtjev, a ipak jedini način provjere zrelosti naše ljubavi prema Kristu!

Važno je otkriti koji su to maleni Kristova srca. To su za tebe i za mene oni koji su u našoj neposrednoj blizini, oni koji su nama povjereni, oni koji su upućeni na našu pomoć i na našu ljubav. To su naši ukućani, to su oni koje susrećemo na putovima našega života. To je svaki čovjek koji nas želi izazvati na ljubav, upozoravajući nas time na ovu jedinstvenu Isusovu identifikaciju: "Štogod niste učinili jednome od ovih mojih najmanjih, meni niste učinili!" Tu više nema dvojbe: ljubav muža prema ženi i žene prema mužu ispit je zrelosti za Nebo, ljubav djeteta prema roditelju i roditelja prema djetetu provjera je vječnog života. Odjednom, svi ljudski odnosi postaju stepenicom do prijestolja ljubavi, do Krista Kralja. Čudesan je i čudan taj Krist Kralj koji želi da mu iskažemo ljubav i poštovanje tako da ga prepoznajemo u licima koja nam često izgledaju tako malo kraljevski!

Duhovnu misao pripremio je fra Ivica Jagodić.

Pročitano 684 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Medij

Duhovna misao 21. studenoga 2016.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija