ON AIR . . . . . .

Europski tjedan programiranja (EU Code Week) u Gimnaziji Vukovar

Vukovarski gimnazijalci obilježili Europski tjedan programiranja. Tim povodom postavili su i izložbu u predvorju škole. Vukovarski gimnazijalci obilježili Europski tjedan programiranja. Tim povodom postavili su i izložbu u predvorju škole. Foto: Gimnazija Vukovar

Svijet koji nastanjujemo brzo se mijenja. Živimo u eksponencijalnim vremenima. Ekspanzija tehnoloških otkrića, informatizacija i globalizacija postale su konstante stalnih promjena u društvu, a time i u području odgoja i obrazovanja. Škole postaju otvorenije po pitanju sadržaja, vremena, mjesta i modela učenja u svrhu razvijanja pozitivnih stavova prema područjma i načinima primjena tehnologija koje služe kao uporište za cjeloživotno učenje, suradnju, razvijanje interesa i stvaralaštvo. 

- Gimnazija Vukovar, svjesna je činjenice da se znanje mora aktivno izgrađivati i da učenici trebaju preuzimati odgovornost za vlastito učenjei  to upravo iz razloga kako bi se što uspješnije nosili s brzim promjenama razvijajući vještine i sposobnosti koje će im pomoći da se prilagode životu u novom vremenu - rekao je ravnatelj vukovarske Gimnazije Davor Šijanović.

Učenje programiranja olakšava snalaženje u svijetu koji nastanjujemo. Ono omogućuje praktično rješavanje problema njegovim rastavljanjem na manje i lakše rješive cjeline, čime pruža širu perspektivu same problemske situacije, a time i više mogućnosti njenoga rješavanja.

- Programiranjem razvijamo sistematično i interdisciplinarno razmišljanje međusobno povezujući mnoštvo informacija. Čak i pogreške koje nam se pojavljuju prilikom pisanja linija koda, doprinose aktivnom učenju i izgradnji samopouzdanja. A ono što učenike veseli - programiranje igrica, nosi svoje prednosti u smislu razvoja emocionalne inteligencije, komunikacijskih vještina, kreativnosti i inovativnosti - kaže profesorica informatike u Gimnaziji Vukovar Sanja Pavlović Šijanović, te dodaje - stoga, nema razloga da ne počnemo stvarati programiranjem!

Prošle školske godine po prvi puta smo se i mi uključili u događanje pod nazivom Europski tjedan programiranja (#CodeEU) kojega provode volonteri koji promiču programiranje u svojim zemljama kao ambasadori tjedna programiranja i organizirali niz događanja u okviru izazova CodeWeek4All. Tijekom Tjedna programiranja u svim provedenim aktivnostima sudjelovalo je oko 200 učenika što je više od 50% stope sudjelovanja, te je naša škola uspješno savladala zadani izazov i zasluženo dobila Potvrdu o izvrsnosti u programerskoj pismenosti, ispričao je ravnatelj Šijanović.

- Ove školske godine, odlučili smo ponovno prihvatiti izazov i prijavili smo svoja događanja - naglašava Šijanović.

Bilo je tu za svako odjeljenje po nešto.  

- Učenici su učili programsku sintaksu i konstrukcije u Pythonu ili JavaScriptu (po osobnom izboru) kroz CodeCombat igru pri čemu počinju od najjednostavnije razine igre, a svaka nova od njih zahtijeva kompleksnije radnje i kodove. Programirajući  igricu istraživali su program i njegove mogućnosti, zabavljali se i učili, otkrivali nove načine rješavanja problema i razmišljali izvan okvira. U početnoj micro:bit radionici učili smo pseudojezik i usvajali  pojmove: varijabla, operatori (logički, aritmetički, operatori uspoređivanja), redoslijed izvršavanja operatora, funkcije te naredbe programske strukture grananja i ponavljanja. Rješavali smo zadatake  za koje je trebalo osmisliti algoritam, a potom algoritam zapisati naredbama pseudokoda uporabom micro:bit blok sučelja - ispričala je Pavlović Šijanović.
Microbit-radio-veza-1
Micro bit radio veza

- Uz RoboBlockly (http://roboblockly.ucdavis.edu/coding2/c1.php učenici su se upoznali s ključnim elementima programa pisanih u C / C + +. Sučelje podsjeća na sučelje micro:bita te su učenici mogli uspoređivati ova dva vizualna načina programiranja. (https://makecode.microbit.org/) Kodirali smo i dekodirali koristeći QR kodove. QR kodovi (engl. Quick response = brzi odgovor) su tip dvodimenzionalnog koda. QR kod sastoji se (najčešće) od crnihkvadrata i pravokutnika raspoređenih u kvadratni uzorak na bijeloj pozadini. QR kodove može očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu (ponekad Internet veza nije potrebna) koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova. Učenici su ponavljali nastavne sadržaje i odgovarali na postavljena pitanja nakon što su dekodirali sadržaj, (http://www.qr-code-generator.com/) a kodirane odgovore  putem edukativne društvene mreže Yammer, potom, dijelili sa drugim učenicima - pojasnila je profesorica Pavlović Šijanović.

EU-Code-Week-uz-RoboBlock-1
EU Code Week uz RoboBlock

Dodala je i kako su izrađivali materijalne i online plakate/infografike vezane uz događanja u sklopu Europskog tjedna programiranja i iz područja programiranja, a izrađene plakate postavili su u predvorju škole.

- U sklopu napredne radionice: Micro:bit, kreiralismo društvene igre poput Krtičnjaka, Kamen-Papir-Škare, Križić-Kružić te su učenici, stvarajući ih i u konačnici igrajući ih, usvajali i stjecali brojna znanja i vještine ne samo vezane za informatička, programerska područja, već i znanja i vještine iz područja komunikacije i kolaboracije. Razlozi uporabe BBC micro:bita u nastavi leže u njegovoj edukativnoj svrsi ali i u njegovoj mogućnosti da inspirira i potakne učenike na stvaranje kreativnih rješenja problemskih situacija ih svih predmetnih područja. Scratch je vizulani programski jezik (https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tip_bar=home) u kojem se rabe naredbene strukture u obliku grafičkih programskih blokova, pa se na taj način eliminira mogućnost sintaksnih pogrešaka. Kroz izradu igri, kvizova i čestitki učenici su ponovili svoje razumijevanje koncepta petlji, odlučivanja, varijabli i toka programa - ispričala je.

Profesorica Pavlović Šijanović je naglasila kako su računa vodili i o najmlađim učenicima.

Minecraft-1
Minecraft za najmlađe učenike

- I kakav bi to Tjedan programiranja bio bez Minecrafta? Najmlađi učenici su upoznavali programiranje, stvarajući i igrajući Minecraft Designer i Minecraft Adventurer gdje su se kroz zabavan način upoznavali s osnovnim pojmovima i algoritamskim konstrukcijama koje se koriste u području programiranja. Po završetku, bili su i nagrađeni isprintanim certifikatima. https://code.org/minecraft Bilo je to puno aktivnosti, uloženog truda, rada, učenja i igre. Svaki dan u tjednu obilježile su nove radionice i sva odjeljenja obuhvaćena su nekom od navedenih aktivnosti. Vjerujemo kako ćemo i ove godine osvojiti Potvrdu o o izvrsnosti u programerskoj pismenosti i pokazati da nismo slučajno Microsoft Showcase i e-Škola - kaže Pavlović Šijanović.

Osnovna ideja svih provedenih aktivnosti bila je približiti i olakšati prve korake prilikom uvođenja djece u apstraktni svijet programiranja ali i olakšati učenje pri usvajanju novih znanja i vještina kako bi što više razvili fleksibilno problemsko razmišljanje koje će im biti nužno za život u 21. stoljeću jer upravo snalaženje u novim situacijama, prepoznavanje i kreativno i inovativno rješavanje problema danas su najtraženije vještine kada je u pitanju zapošljavanje.

Certifikat-1
Certifikat

- Tehnologija brzo napreduje i naši učenici moraju biti kognitivno fleksibilni i sposobni za problemsko razmišljanje kako bi mogli pratiti i ravnopravno savladavati sve zahtjevnije izazove na tržištu rada. Dosadašnje aktivnosti, sudjelovanja i postignuća naših učenika pokazuju da smo na dobrom putu jer i formalnim obrazovanjem nastojimo motivirati i osposobiti svakog učenika za cjeloživotno učenje kako bi bio u mogućnosti razvijati i koristitisvoj kreativni potencijal i u konačnici preuzeti odgovornost za svoj život i ostvarenje svojih ciljeva -zaključio je ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović.

VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=vUTPS8Sjr5E&t=89s

Pročitano 424 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Zanimljivosti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Vijesti u slici

U Policijskim upravama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske počeli su teći novi petogodišnji mandati...
Potpisan je sporazum o partnerstvu u provedbi projekta Rekonstrukcije zgrade Radničkoga doma u gradskoj četvrti...
U Daruvaru je 14. listopada održan  17. međunarodni Karate-Darfest turnir. Na turniru je sudjelovalo 352...
Prvo gostovanje kod ekipe Hrvatskog telekoma u Osijeku, na zahtjevnoj kuglani Željezničara za kuglače Vodovoda GV...
Rezultati 6. kola: Borovo – Lovas 3:3, Tompojevci – Sokol 2:1, Mohovo – Lipovača 3:1, Mladost – Rusin...
Rezultati 6. kola: Sinđelić – Dunav 2:0, Negoslavci – Sloga (B) 2:0, Sremac – Hajduk 2:1 (T), Radnički –...
U Vukovarsko srijemskoj županiji održavaju se 13. Dani Matice hrvatske.
Rezultati 10. kola: Fruškogorac –Mladost V 4:1, Slavonac K – Vrbanja 0:2, Sladorana – Tomislav 1:2, Dilj –...
Rezultati 9. kola: Graničar – Vuteks Sloga 4:2, Jadran – Otok 0:2, Višnjevac – Sloga 2:2, Željezničar –...
Odigrano je 1. kolo Prve muške lige u košarci.Košarkaši Borova svoj prvi nastup u Prvoj ligi imali su kod Gorice,...
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz...
Otkazana je prijateljska nogometna utakmica veterana NK Sinđelić iz Trpinje i beogradske Crvene zvezde, koja se...
Odbojkašice Vukovara, kao što su i najavljivale, u Rovinj su išle po pobjedu i ostvarile su je uvjerljivo 3:0. Prvi...
Nogometaši Vukovara došli su do nove pobjede i to ranim pogocima u 9. i 36. minuti susreta. Vukovar je u vodstvo...
Rukometaši Borova ostvarili su u dva kola dvije gostujuće pobjede. U drugom kolu bolji su bili od Slatine 21:25. U...
Rukometašice Vukovara nisu uspjele napraviti pozitivan niz i doći do treće uzastopne pobjede, mlada i poletna ekipa...
Polaganjem vijenaca na grob general bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava a rata, misom zadušnicom u...
Na osječkoj streljani Pampas održan je 8. Memorijal hrvatskih snajperista "Grom 2017." na komu su sudjelovali...
Polaganjem vijenaca kod bijelog Križa na ušću Vuke u Dunav, žrtvama u Domovinskom ratu koje su svoje živote...
Branitelji iz Grada Paga izgradili su i poklonili građanima Vukovara suhozidni križ koji je postavljen u Vatikanskoj...
Ispred Radničkog doma u Vukovaru u organizaciji Javne ustanove Sportski objekti Vukovar održan je trening za...
U organizaciji Dejana Gemerija, predsjednika Foruma mladih SDP-a grada Vukovara, na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru...
U organizaciji Udruge roditelja poginulih Hrvatskih branitelja Sotina,  Koordinacije udruga proisteklih iz...
Udruga Branko Drinovac-Lega iz mjesta Bresnica kod Pleternice, postavila je na pročelju OŠ Josipa Matoša u Vukovaru...
U organizaciji Hrvatske zajednice županija i Saveza Vojvodstava Republike Poljske od 11. – 14. listopada u poljskom...
U organizaciji Hrvatske udruge socijalnih radnika (HUSR), Centra za socijalnu skrb Vukovar i Doma za starije osobe...
Sinoć je održana je svečana premijera dokumentarnog filma 'Krvava berba grožđa', redatelja Silvija...
U sklopu Kulturnog četvrtka Gradskoj knjižnici u Vukovaru održana je prezentacija projekta VAP-NOP što predstavlja...
Svijet koji nastanjujemo brzo se mijenja. Živimo u eksponencijalnim vremenima. Ekspanzija tehnoloških otkrića,...
U predvorju Hrvatskog doma Vukovar otvorena je izložba "Vukovar – portret grada camerom obscurom". Izložba je...

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija