ON AIR . . . . . .

Europski tjedan programiranja (EU Code Week) u Gimnaziji Vukovar

Vukovarski gimnazijalci obilježili Europski tjedan programiranja. Tim povodom postavili su i izložbu u predvorju škole. Vukovarski gimnazijalci obilježili Europski tjedan programiranja. Tim povodom postavili su i izložbu u predvorju škole. Foto: Gimnazija Vukovar

Svijet koji nastanjujemo brzo se mijenja. Živimo u eksponencijalnim vremenima. Ekspanzija tehnoloških otkrića, informatizacija i globalizacija postale su konstante stalnih promjena u društvu, a time i u području odgoja i obrazovanja. Škole postaju otvorenije po pitanju sadržaja, vremena, mjesta i modela učenja u svrhu razvijanja pozitivnih stavova prema područjma i načinima primjena tehnologija koje služe kao uporište za cjeloživotno učenje, suradnju, razvijanje interesa i stvaralaštvo. 

- Gimnazija Vukovar, svjesna je činjenice da se znanje mora aktivno izgrađivati i da učenici trebaju preuzimati odgovornost za vlastito učenjei  to upravo iz razloga kako bi se što uspješnije nosili s brzim promjenama razvijajući vještine i sposobnosti koje će im pomoći da se prilagode životu u novom vremenu - rekao je ravnatelj vukovarske Gimnazije Davor Šijanović.

Učenje programiranja olakšava snalaženje u svijetu koji nastanjujemo. Ono omogućuje praktično rješavanje problema njegovim rastavljanjem na manje i lakše rješive cjeline, čime pruža širu perspektivu same problemske situacije, a time i više mogućnosti njenoga rješavanja.

- Programiranjem razvijamo sistematično i interdisciplinarno razmišljanje međusobno povezujući mnoštvo informacija. Čak i pogreške koje nam se pojavljuju prilikom pisanja linija koda, doprinose aktivnom učenju i izgradnji samopouzdanja. A ono što učenike veseli - programiranje igrica, nosi svoje prednosti u smislu razvoja emocionalne inteligencije, komunikacijskih vještina, kreativnosti i inovativnosti - kaže profesorica informatike u Gimnaziji Vukovar Sanja Pavlović Šijanović, te dodaje - stoga, nema razloga da ne počnemo stvarati programiranjem!

Prošle školske godine po prvi puta smo se i mi uključili u događanje pod nazivom Europski tjedan programiranja (#CodeEU) kojega provode volonteri koji promiču programiranje u svojim zemljama kao ambasadori tjedna programiranja i organizirali niz događanja u okviru izazova CodeWeek4All. Tijekom Tjedna programiranja u svim provedenim aktivnostima sudjelovalo je oko 200 učenika što je više od 50% stope sudjelovanja, te je naša škola uspješno savladala zadani izazov i zasluženo dobila Potvrdu o izvrsnosti u programerskoj pismenosti, ispričao je ravnatelj Šijanović.

- Ove školske godine, odlučili smo ponovno prihvatiti izazov i prijavili smo svoja događanja - naglašava Šijanović.

Bilo je tu za svako odjeljenje po nešto.  

- Učenici su učili programsku sintaksu i konstrukcije u Pythonu ili JavaScriptu (po osobnom izboru) kroz CodeCombat igru pri čemu počinju od najjednostavnije razine igre, a svaka nova od njih zahtijeva kompleksnije radnje i kodove. Programirajući  igricu istraživali su program i njegove mogućnosti, zabavljali se i učili, otkrivali nove načine rješavanja problema i razmišljali izvan okvira. U početnoj micro:bit radionici učili smo pseudojezik i usvajali  pojmove: varijabla, operatori (logički, aritmetički, operatori uspoređivanja), redoslijed izvršavanja operatora, funkcije te naredbe programske strukture grananja i ponavljanja. Rješavali smo zadatake  za koje je trebalo osmisliti algoritam, a potom algoritam zapisati naredbama pseudokoda uporabom micro:bit blok sučelja - ispričala je Pavlović Šijanović.
Microbit-radio-veza-1
Micro bit radio veza

- Uz RoboBlockly (http://roboblockly.ucdavis.edu/coding2/c1.php učenici su se upoznali s ključnim elementima programa pisanih u C / C + +. Sučelje podsjeća na sučelje micro:bita te su učenici mogli uspoređivati ova dva vizualna načina programiranja. (https://makecode.microbit.org/) Kodirali smo i dekodirali koristeći QR kodove. QR kodovi (engl. Quick response = brzi odgovor) su tip dvodimenzionalnog koda. QR kod sastoji se (najčešće) od crnihkvadrata i pravokutnika raspoređenih u kvadratni uzorak na bijeloj pozadini. QR kodove može očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu (ponekad Internet veza nije potrebna) koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova. Učenici su ponavljali nastavne sadržaje i odgovarali na postavljena pitanja nakon što su dekodirali sadržaj, (http://www.qr-code-generator.com/) a kodirane odgovore  putem edukativne društvene mreže Yammer, potom, dijelili sa drugim učenicima - pojasnila je profesorica Pavlović Šijanović.

EU-Code-Week-uz-RoboBlock-1
EU Code Week uz RoboBlock

Dodala je i kako su izrađivali materijalne i online plakate/infografike vezane uz događanja u sklopu Europskog tjedna programiranja i iz područja programiranja, a izrađene plakate postavili su u predvorju škole.

- U sklopu napredne radionice: Micro:bit, kreiralismo društvene igre poput Krtičnjaka, Kamen-Papir-Škare, Križić-Kružić te su učenici, stvarajući ih i u konačnici igrajući ih, usvajali i stjecali brojna znanja i vještine ne samo vezane za informatička, programerska područja, već i znanja i vještine iz područja komunikacije i kolaboracije. Razlozi uporabe BBC micro:bita u nastavi leže u njegovoj edukativnoj svrsi ali i u njegovoj mogućnosti da inspirira i potakne učenike na stvaranje kreativnih rješenja problemskih situacija ih svih predmetnih područja. Scratch je vizulani programski jezik (https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tip_bar=home) u kojem se rabe naredbene strukture u obliku grafičkih programskih blokova, pa se na taj način eliminira mogućnost sintaksnih pogrešaka. Kroz izradu igri, kvizova i čestitki učenici su ponovili svoje razumijevanje koncepta petlji, odlučivanja, varijabli i toka programa - ispričala je.

Profesorica Pavlović Šijanović je naglasila kako su računa vodili i o najmlađim učenicima.

Minecraft-1
Minecraft za najmlađe učenike

- I kakav bi to Tjedan programiranja bio bez Minecrafta? Najmlađi učenici su upoznavali programiranje, stvarajući i igrajući Minecraft Designer i Minecraft Adventurer gdje su se kroz zabavan način upoznavali s osnovnim pojmovima i algoritamskim konstrukcijama koje se koriste u području programiranja. Po završetku, bili su i nagrađeni isprintanim certifikatima. https://code.org/minecraft Bilo je to puno aktivnosti, uloženog truda, rada, učenja i igre. Svaki dan u tjednu obilježile su nove radionice i sva odjeljenja obuhvaćena su nekom od navedenih aktivnosti. Vjerujemo kako ćemo i ove godine osvojiti Potvrdu o o izvrsnosti u programerskoj pismenosti i pokazati da nismo slučajno Microsoft Showcase i e-Škola - kaže Pavlović Šijanović.

Osnovna ideja svih provedenih aktivnosti bila je približiti i olakšati prve korake prilikom uvođenja djece u apstraktni svijet programiranja ali i olakšati učenje pri usvajanju novih znanja i vještina kako bi što više razvili fleksibilno problemsko razmišljanje koje će im biti nužno za život u 21. stoljeću jer upravo snalaženje u novim situacijama, prepoznavanje i kreativno i inovativno rješavanje problema danas su najtraženije vještine kada je u pitanju zapošljavanje.

Certifikat-1
Certifikat

- Tehnologija brzo napreduje i naši učenici moraju biti kognitivno fleksibilni i sposobni za problemsko razmišljanje kako bi mogli pratiti i ravnopravno savladavati sve zahtjevnije izazove na tržištu rada. Dosadašnje aktivnosti, sudjelovanja i postignuća naših učenika pokazuju da smo na dobrom putu jer i formalnim obrazovanjem nastojimo motivirati i osposobiti svakog učenika za cjeloživotno učenje kako bi bio u mogućnosti razvijati i koristitisvoj kreativni potencijal i u konačnici preuzeti odgovornost za svoj život i ostvarenje svojih ciljeva -zaključio je ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović.

VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=vUTPS8Sjr5E&t=89s

Pročitano 796 puta
Ocijeni sadržaj
(9 glasova)
Objavljeno u Zanimljivosti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Vijesti u slici

Paralelno s povećanjem broja djece u vukovarskoj gradskoj četvrti Mitnica porasle i potrebe kapaciteta dječjih...
Na poziv vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno...
Policijska uprava Vukovarsko-srijemska izvijestila je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova RH započelo 2007....
Karate klub Vukovar '91 nastupio je na Balkanskom prvenstvu u Herceg Novom koji se održao od 7. - 10. prosinca. 2017....
Da zima toplo srce ima pokazali su vukovarski gimnazijalci organizacijom, već tradicionalnoga, petoga po redu,...
Po kalendaru Hrvatskog dizačkog saveza, u Splitu je 9. prosinca, u organizaciji KDU „Split-Matadura“održan...
Odbojkašice Enne Vukovar nakon neizvjesne i dramatične utakmice došle su do važne pobjede nad neugodnim domaćinima...
Nakon početnog nesnalaženja u Prvoj košarkaškoj ligi, košarkaši Borova došli su do prve pobjede i to u gostima...
Rukometašice Vukovara uvjerljivo su svladale domaću Podravku 23:36 i tako zadržale četvrto mjesto na tablici s...
Košarkaši Slavonskog Broda bili su bolji pobijedivši Vukovar 69:53. Domaćini su bolje ušli...
Osmo kolo 3. HKLI- zona Osijek prošlo je u novom porazu za kuglače Vodovoda GV. U Virovitici na izuzetno...
Drugu svijeću na adventskome vijencu u dvorcu Eltz, posvećenu najznačajnijim projektima u kulturnoj obnovi Vukovara,...
Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod biste dr.Franje Tuđmana na središnjem gradskom trgu, članovi...
Na vukovarskom plivalištu održano je natjecanje za mlađe dobne skupine "Čizma svetog Nikole Vukovar 2017." ,...
Prigodnim programom, tortom i tamburašima u nazočnosti čelnika Grada i Županije te mnogih prijatelja udruge,...
Mirovna grupa mladih Dunav Vukovar (MGMD) u u partnerstvu s Udrugom za promicanje kultura Kulturtreger, organizirala je...
Advent u Vukovaru 2017. dobio je još jedan sadržaj. Naime, u prostorijama Gradske knjižnice Vukovar otvoren je...
 U Gradskom muzeju Vukovar sinoć je otvorena izložba Ispričat ću ti priču – priča o antičkom grobu,...
Povodom 70 godina postojanja, sinoć je u vukovarskoj knjižnici održana promocija jedinstvenog strip izdanja "70...
Učenici od prvoga do osmoga razreda OŠ Antun Bauer Vukovar te njihovi roditelji sudjelovati su u znanstvenom...
Noćas je u 48-oj godini života preminuo kolega Davor Aleksa, radijski tehničar Radio Dunava. 
Na poziv vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje predvodi...
Na Višem sudu u Beogradu danas se trebala održati glavna rasprava u predmetu Lovas, koji se u ponovljenom...
Obilježavanju Dana grada Varaždina i njegova zaštitnika svetog Nikole nazočio je vukovarski gradonačelnik...
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. IZGRADNJA GRADSKE TRŽNICEU NASELJU...
Općina Lovas, Ured za međunarodnu suradnju TINTL i Lokalna akcijska grupa "Srijem" predstavili su rezultate...
U organizaciji Grada Vukovara i ove je godine na središnjem gradskom trgu proslavljen blagdan Sv.Nikole.
U Poreču je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i supokroviteljstvom Hrvatskog...
U Gradskoj knjižnici Vukovar – odjelu za mlade Spajalica upriličena je ovogodišnja svečanost uručenja...
Kako bi svojim sugrađanima uljepšali božićne i novogodišnje blagdane  čelnici Grada Vukovara i...

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija