ON AIR . . . . . .

U Pradu izložen dosad nepoznat Velazquezov portret

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva

Muzej Prado u Madridu izložio je u ponedjeljak dosad nepoznat portret kralja Filipa III. koji se pripisuje španjolskom slikaru Diegu Velazquezu, a otkrio ga je jedan američki kolekcionar i poklonio muzeju.

"Jako sam zadovoljan i ponosan što je 'moja mala slika' našla svoje mjesto u Madridu", rekao je kolekcionar Willaim B. Jordan, stručnjak za španjolsko slikarstvo tijekom predstavljanja platna u Madridu.

Djelo predstavlja španjolskog kralja Filipa III. koji je vladao od 1598. do 1621.

Na izložbi su također izložene slike povezane s portretom i one koje su mogle nadahnuti velikog španjolskog majstora za izradu portreta.

U prosincu 2016. William B. Jordan poklonio je "Portret Filipa III." američkim prijateljima muzeja Prado, a ta institucija  ga je zatim prebacila u Prado da bude izložen u stalnom postavu muzeja. Amerikanac je sliku otkrio 1988. pod nazivom "Portret muškarca" tijekom aukcijske prodaje u Londonu, kada su ju pripisivali drugom slikaru.

Nakon restauracije William B. Jordan je naslutio da se radi o Velazquezu, a Prado je potvrdio njegovu pretpostavku nakon istraživanja i uspoređivanja s drugim platnima. Postoji samo oko 120 slika Diega Velazqueza ( 1599.-1660.), a većina se čuva u Pradu, među kojima i slavne "Male dvorske dame".

Hina/AFP

Pročitano 581 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Zanimljivosti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija