NAJNOVIJE
Film o Vukovaru prikazan na festivalu u Rijeci

U programu Hystori film festivalu u Rijeci prikazan je dokumentarni film Pet zapovjednika obrane vukovarskoga Sajmišta redatelja Vladimira Andrića.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 15:26)
U OBŽ 45 novooboljelih

Kod novih 45 osoba potvrđena je zaraza koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 14:48)
Potpisan ugovor za projekt „Kultura u pokretu“ Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci

Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci odobren je projekt naziva „Kultura u pokretu“, a ugovor su danas 16.rujna,  u Zagrebu potpisale ravnateljica Vedrana Lugić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Krajem 2020. godine Ministarstvo kulture i medija je raspisalo Otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda - Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali s 85% i sredstvima državnog proračuna s 15%. Projekt je krajem kolovoza odobren odlukom Ministarstva kulture i medija te su dodijeljena sredstva od gotovo 4 milijuna kuna.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 14:46)
U prva tri dana 300.000 samopopisanih građana

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je u prva tri dana popisu stanovništva 300.000 građana pristupilo samopopisivanjem, što je ocijenio dobrim odazivom i poručio da se tako štedi vrijeme i energija, javlja Hina.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 14:14)
U Hrvatskoj 1369 novih slučajeva koronavirusa, devetero umrlih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.369 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a devet je osoba preminulo, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 12:32)
Dvodnevni skup Toplinarstvo 2021. - forum o rješenjima za daljinsko grijanje i hlađenje

U Vukovaru se održava dvodnevni skup Toplinarstvo 2021. - forum o rješenjima za daljinsko grijanje i hlađenje, čiji je domaćin tvrtka Tehnostan.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 12:27)
Zaklada "Hrvatska za djecu": Dodjeljuje se stotinu učeničkih stipendija

Zaklada “Hrvatska za djecu” kontinuirano već 11 godina provodi razne aktivnosti kojima doprinosi boljem i kvalitetnijem rastu i razvoju djece u Republici Hrvatskoj. Od osnutka pa sve do današnjih dana, Zaklada je na račune svojih korisnika isplatila više od 80 milijuna kuna te svojim programima pomoći dotakla živote više od 60 tisuća djece i mladih osoba.

(Četvrtak, 16 Rujan 2021 11:35)
Mirjana Đermadi

Mirjana Đermadi

Petak, 27 Kolovoz 2021 13:04

U povodu  Međunarodnog dana nestalih osoba koji se obilježava 30. kolovoza, Grad Vukovar je s Udrugom „Vukovarske majke“ podno spomen obilježja nestalim osobama u Borovu naselju, položio vijenac i upalio svijeću. Već trideset godina obitelji nestalih osoba u Domovinskome ratu tragaju za istinom o svojim najmilijima, u želji da pronađu njihova grobišta o saznaju istinu o njihovoj sudbini. Sve te godine oni žive život  nade o istini. Potvrdila  je to i Manda Patko, predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke.

-Mi živimo, nažalost, još uvijek u 1991. godini i nadamo se  kako će se sudbine nekih osoba ipak rasvijetliti. Istina je da se stalno vrše izvidi i probna iskapanja, ali, nažalost, sa slabim rezultatima. Naši susjedi znaju istinu, ali ne znam zašto nam ne žele reći gdje su grobišta i grobnice koje su izmjestili. Svi dosadašnji razgovori na tu temu sa srpskim institucijama pa i predsjednikom Republike Srbije nisu nam pomogli niti su dali neke konkretne rezultate. Nažalost, samo su potaknuli nadu-rekla je Manda Patko.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava tvrdi kako Republika Srbija sigurno ima podatke koji bi rasvijetlili mnoge sudbine.

-S protekom 30 godina jasno vidimo kako se od strane Republike Srbije vodila politika skrivanja, a naša država nije učinila dovoljno kako bi mnogi od ovih slučajeva bili dovedeni pred lice pravde.

Rekao je Penava te naglasio kako sve dosadašnje vlade snose odgovornost za nerješavanje ove problematike.

-Niti jedna Vlada Republike Hrvatske do danas nije riješila problem nestalih, što je dodatan uteg koji Vukovar i obitelji nestalih nose na svojim leđima. Očigledno je da ćemo mi u Vukovaru o 1991. pričati i za  trideset i za pedeset godina upravo zbog ove neraščišćene prošlosti. Očigledno je kako će taj jaz između ostatka Hrvatske i ratom pogođenih i traumatiziranih područja kao što je Vukovar, biti sve veći jer ćemo se sve manje razumjeti  i očigledno je da ćemo mi  u ratom pogođenim područjima za ostatak Hrvatske uvijek biti retrogradni. No, pitam se koliko je u glavama tih ljudi, tih politika i političara sazrjela svijest da su oni krivci što je tome tako.- rekao je Penava.

Vukovar još uvijek traži 321 osobu nestalu u Domovinskome ratu i 61 osobu za koju se znaju okolnosti smrti. ali nema posmrtnih ostataka.

Četvrtak, 26 Kolovoz 2021 14:37

U Vukovarsko-srijemskoj županiji broj zaraženih koronavirusom posljednjih dana raste, no srećom riječ je za sada  o pojedinačnim slučajevima zaraze. Kata Krešić ravnateljica vukovarsko-srijemskog Zavoda za javno zdravstvo potvrdila je tu informaciju naglašavajući kako su osobna higijena, nošenje maski i cijepljenje najučinkovitija zaštita protiv koronavirusa. Istaknula je i kako je Vukovarsko-srijemska županija među vodećim županijama kada je procijepljenost stanovništva u pitanju.

-Kada je riječ o odraslome stanovništvu kod nas je trenutno 51 posto stanovništva primilo jednu dozu cjepiva, a 48 posto je potpuno cijepljeno. Po tim vrijednostima se ubrajamo među uspješnije županije u Hrvatskoj. No ne možemo biti u potpunosti zadovoljni jer je potreban još veći broj procijepljenosti da bismo dobili ono što želimo, a to je zaštita što većeg broja ljudi i okončanje ove pandemije. -rekla je Krešić.

Prema riječima dr. Krešić, trenutni porast zaraženih još uvijek ne ukazuje i na postojanje žarišta zaraze koronavirusom u našoj županiji nego je za sada  riječ o  pojedinačnim slučajevima zaraze.

-Riječ je o pojedinačnim slučajevima kod kojih možemo utvrditi izvor zaraze, ali isto tako javljaju se i slučajevi gdje izvor nije poznat,  iz čega možemo zaključiti kako se virus intenzivira i da je sada rizik zaražavanja veći nego što je to bio prijašnjih tjedana.-naglasila je Krešić.

Krešić je ponovno pozvala građane Vukovarsko-srijemske županije da se odazovu cijepljenju i naglasila kako je jedino visoka procijepljenost stanovništva dobra zaštita od zaraze i teškog oblika bolesti koja može završiti sa smrtnim ishodom kao i izlaska iz pandmeije i vraćanja normalnom načinu života na kojega smo svi naviknuli.

Četvrtak, 26 Kolovoz 2021 11:42

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata evidentirano je 18 novih osoba pozitivnih na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem (5 iz Vinkovaca, 2 iz Nijemaca, po 1 iz Antina, Đeletovaca, Rokovaca, Starih Mikanovaca, Vukovara, Županje , Borova, Strošinaca, Ivankova, Gunje i Babine Grede). Nema preminulih osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 12555, od kojih je 12234 izliječenih, a ukupno je preminulo 260 osoba. Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U samoizolaciji se na području županije nalazi se 235 osoba.

Četvrtak, 26 Kolovoz 2021 11:31

U posljednja 24 sata zabilježeno je 638 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.253, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima je 358 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 43 pacijenta. Preminulo je 6 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 371.623 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 8.316 preminulo.

U samoizolaciji je trenutno 7.058 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.501.327 osoba, od toga 10.428 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 25. kolovoza utrošeno je 3.236.170 doza cjepiva, a cijepljeno je 42,09% ukupnog stanovništva, odnosno 50,57% odraslog stanovništva.

Četvrtak, 26 Kolovoz 2021 10:42

Sučelja su realizirana kroz prijavu na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata primjene koncepta “pametnih gradova i općina” kojima se ostvaruje inovativan i učinkovit pristup upravljanju gradom odnosno općinom te inovativna provedba poslova grada ili općine.

Općina Nuštar konkurirala je u području obrazovanja i kvalitete života građana s projektom Postavljanje mreže informativno interaktivnih sučelja na području općine Nuštar. Riječ je o ukupnom ulaganju od 150.000,00 kuna sa sudjelovanjem Fonda je 120.000,00 kuna odnosno 80%.

Četvrtak, 26 Kolovoz 2021 10:01

Od 2 do 12. rujna održat će se u Vukovarsko-srijemskoj županiji 28. Festival glumca.

Srijeda, 25 Kolovoz 2021 11:14

U Osijeku se i dalje odgađa useljenje u novi  studentski paviljon Studentskoga doma kralja Petra Svačića. Rok useljenja u novi studentski paviljon Studentskoga doma kralja Petra Svačića prolongiran je, prema posljednjim informacijama, do siječnja slijedeće godine. Potvrdio je to Drago Šubarić, prorektor strategije razvoja i financija  Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku koji je pojasnio kako je  riječ je o jednoj grupi namještaja oko čije je  nabave došlo do problema s dobavljačem.

-Za opremanje  paviljona predviđeno je šest grupa namještaja, odradili smo pet, a zapeli smo na jednoj grupi jer dobavljač kojega smo odabrali  na natječaju  uslijed pandemije i nekih tehničkih problema nije bio u stanju to odraditi. Morali smo raskinuti ugovor, raspisali smo novi natječaj koji je pri završetku i do kraja rujna trebali bismo potpisati ugovor. Rok je za dobavu te grupe namještaja tri mjeseca i u siječnju bismo trebali primiti studente u paviljon- rekao je ŠUbarić

Studenti koji su ostvarili pravo na smještaj u novom paviljonu, do useljenja će primati subvencije od 200 kuna za smještaj kod privatnih stanodavaca. Novi paviljon ima 404 sobe, 796 ležajeva i  omogućuje smještaj za 776 studenata. Vrijednost je izgradnje 191 milijun kuna.

Utorak, 24 Kolovoz 2021 14:13

U Vukovarskoj Gradskoj vijećnici predstavljen je program ovogodišnjega Vukovar film festivala (VFF). Nakon što 14. VFF nije održan prošle godine zbog pandemije koronavirusa, ove godine  festival se nastavlja, a zadovoljstvo zbog toga nije krio gradonačelnik Ivan Penava, koji je naglasio kako će se  Grad Vukovar  i ove godine potruditi biti dobar domaćin.

-Radujem se kako ćemo i ove godine ponovo moći organizirati brojne sadržaje, prostore za druženje ali i za gledanje dobrih, novih filmskih ostvarenja.-rekao je Penava.

Direktor festivala i izvršni direktor tvrtke Discovery film, Igor Rakonić, najavio je kako se zbog meteoroloških prilika ovogodišnji VFF, umjesto na dosadašnje četiri  lokacije na kojima su se održavale projekcije, održavati u Hrvatskome domu i Cinestaru Vukovar. Pojasnio je i kako se 14. Vukovar filmski festival još nije održao on line te kao će se on održati  on line nakon 15. Vukovar film festivala. 

-Mi se moramo vratiti glavnoj atrakciji Vukovar film festivala, a to je bio šlep na  Dunavu, na kojemu su se održavale projekcije filmova i ta je atrakcija privlačila brojne posjetitelje i umjetnike na Vukovar film festival. Mislim kako bez toga Vukovar film festival neće biti ono što je on trebao biti i što je  bio na samom početku svoga održavanja- zaključio je Rakonić, apelirajući na gradonačelnika za iznalaženje mogućnosti vraćanja šlepa. 

Ovogodišnji VFF sadrži 41 najbolje filmsko ostvarenje iz cijeloga svijeta od kojih je 5 dokumentaraca. 

-Festival će otvoriti hrvatski film „Plavi cvijet“ redatelja Zrinka Ogreste, koji je pobjednik nedavno održanog filmskog festivala u Puli. Bit će tu filmova iz Berlina, Cannesa i Venecije, ali i SAD od kojih treba izdvojiti tri filma Johnnya Deeppa- najavio je umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić rekavši kako su se ove godine više odlučili za  komedije i ležernije sadržaje filmova.

Festival ima i bogat popratni filmski, zabavni i edukativni program, koji ove godine uključuje Dunavsku scenarističku radionicu, Radionicu jednominutnog filma u jednom kadru, Filmsku radionicu „Od ideje do realizacije.

Festival se otvara u srijedu, 25. kolovoza  u 21 sat  u Hrvatskome domu, a traje do 29. kolovoza. Cijeli program festivala održat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija