NAJNOVIJE
Vukovaru bod protiv Dugopolja

Nogometaši HNK Vukovar 1991 odigrali su utakmicu 16. kola Prve nogometne lige protiv Dugopolja.

(Nedjelja, 27 Studeni 2022 10:19)
Održana radionica "Vježbe nakon operativnog zahvata na dojci"

Važnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke ima samopregled grudi te redovite ultrazvučne i mamografske kontrole. Svaka žena bi trebala uvidjeti važnost redovitih pregleda te znati prepoznati sumnjive promjene na dojci, kako bi mogla zaštiti svoje zdravlje.

(Subota, 26 Studeni 2022 10:27)
Iz policije pozivaju žene koje trpe nasilje da im se obrate i potraže pomoć

Danas je u Vukovaru održan sastanak povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama čiji je inicijator Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Na sastanku su sudjelovale  i policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Tim povodom iz PU vukovarsko-srijemske poslali su priopćenje za javnost u kojem stoji:

(Petak, 25 Studeni 2022 16:22)
Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji

Povodom nadolazećih blagdana Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji.

(Petak, 25 Studeni 2022 15:02)
U dvije godine zaprimili 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanoga nasilja

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvjestili su da je taj centar od studenoga 2020.godine do danas zaprimio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanoga nasilja te istaknuli da društvo mora štititi ranjive pojedince.

(Petak, 25 Studeni 2022 15:01)
"Advent pun čarolija" stiže u Vukovar

„Advent pun čarolija“ slogan je ovogodišnjeg vukovarskog Adventa u periodu od 27.11.-24.12.2022., koji će perivoj dvorca obitelji Eltz ponovno obući u blagdansko ruho i tako zasjati u blagdanskom raspoloženju. U perivoju uz obalu Dunava biti će postavljeno klizalište – vukovarska Ledena čarolija, pozornica za glazbene večeri, ugostiteljske kućice, betlehemsko naselje, a u Galeriji Oranžerija biti će uređen Kutak Djeda Božićnjaka za one najmlađe, navela je Davorka Krajnović Naletilić, predstavnica Turističke zajednice Grada Vukovara.
- Programi su predviđeni petkom i subotom poslijepodne i navečer, dok će klizalište raditi svakim danom. Na pozornici će nastupiti bandovi različitih žanrova, tamburaški sastavi, bendovi duhovne glazbe, nastupi glazbene škole i dječjeg zbora, a u Kutku Djeda Božićnjaka planirane su razne radionice, predstave, pričanje prigodnih priča za djecu. Posljednji adventski vikend obasjat će Svjetlosna čarolija koja će zgrade u perivoju obojati svjetlom s prigodnom motivima, a poseban ugođaj stvorit će instalacija sa stotinjak stoljetnih fenjera koji će nas vratiti u neka davna vremena – rekla je.

U okviru Adventa i ove godine održat će se i 25. vukovarske adventske svečanosti, tradicionalna manifestacija koju Gradski muzej Vukovar organizira u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom i Župom sv. Filipa i Jakova, najavila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskoga muzeja Grada Vukovara.
- Prvu adventsku svijeću zapalit će gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, drugu stalni suradnik i organizator Tihe noći u Vukovar, Branko Uvodić, treću će upaliti predstavnici glumačkoga svijeta, Mladena Gavran te četvrta pripada mladosti Vukovara, onima koji su se istaknuli, a to su učenici Gimnazije Vukovar. Svaki ovaj tjedan ima svoj bogati i raznoliki kulturni program – rekla je Marić.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnik Filip Sušac, rekao je kako su se i ove godine, unatoč izazvanoj godini u financijskom smislu, odlučili smo svoje sugrađane razveseliti blagdanskim ugođajem.
- Ovogodišnji advent pun je raznolikog sadržaja, kako za one najmlađe, tako i za starije. Od besplatnog klizališta za sve posjetitelje do gastro i glazbenog programa. Tradicionalno djeci koja pohađaju vrtiće, do osnovnoškolske dobi i ove godine podijelit ćemo prigodne paketiće i sukladno tome osigurali smo u proračunu sto tisuća kuna – rekao je Sušac.
Podjela paketića predviđena je za 21. prosinca 2022. u 17 sati, perivoj dvorca Eltz. Tijekom svih adventskih vikenda bit će moguće voziti se Božićnom kočijom i posjetiti betlehemsko selo, a posljednjeg adventskog vikenda održat će se i Božićni sajam na kojem se već tradicionalno nude domaći, autohtoni proizvodi i prigodni božićni suveniri.

Neizostavno klizalište će i ove godine biti smješteno u perivoju Dvorca Eltz i to besplatno za sve posjetitelje, a njegovo otvorenje očekuje se 27. studenog 2022. Nuditi će brojne sportske sadržaje za naše sugrađane, a da je sve spremno, potvrdio je ravnatelj Javne ustanove Sportkih objekata Vukovar, Ivan Szabo.
- Prošle godine bilo je više od deset tisuća posjetitelja klizališta. Obnovili smo fond klizaljki koje su također besplatne. Radno vrijeme je od 9-21 h od ponedjeljka do četvrtka, a petak i subota od 9-22 h. Klizalište je spremno, led se radi sedam dana, malo nas ometaju vremenske prilike, kada temperatura pređe 10 celzijevih stupnjeva onda dolazi do topljenja, ali nadam se da će sam led biti spreman za nedjelju. Imamo školu klizanja za djecu i odrasle, igre na ledu za djecu i mlade, mala škola hokeja i organizirani posjeti školske i vrtićke djece- naveo je Szabo.
Organizator ovog događanja su Turistička zajednica Grada Vukovara i Grad Vukovar u suradnji s Gradskim muzejom grada Vukovara i Javnom ustanovom Sportski objekti Vukovar.

(Petak, 25 Studeni 2022 14:23)
Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova VSŽ o značaju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, sazvanoj povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava danas 25.studenoga, bilo je govora o značaju ovoga datuma i povijesnom razvoju ženskih ljudskih prava.

Predsjednik povjerenstva i dožupan vukovarsko-srijemski Srđan Jeremić naglasio je da svi statistički pokazatelji govore o porastu nasilja nad ženama u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj te građane, a posebice žene žrtve nasilja pozvao da se ohrabre i nasilje prijave.

- Obilježavanje ovog datuma je važno kako bi se žene ohrabrilo da prijave nasilje, ne samo fizičko, nego i ekonomsko i psihičko. Počinitelji nasilja najčešće su bračni i izvanbračni partneri pa su razlozi neprijavljivanja strah, ekonomska ovisnost, manjak samopoštovanja i nepovjerenje u institucije – naglasio je Jeremić, dodavši da je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj evidentirano 6,1 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji i 8,2 posto više kaznenih djela počinjenih na štetu članova obitelji nasilničkim ponašanjem, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Posebno zabrinjava, istaknuo je Jeremić da su žrtve tih kaznenih djela u većini žene kao i da je broj slučajeva femicida u Hrvatskoj od početka ove godine do danas 14.

 

(Petak, 25 Studeni 2022 14:21)

Žana Kunji

Nedjelja, 20 Studeni 2022 10:00

U naletu teretnog vlaka u mjestu Ernestinovo kod Osijeka smrtno je stradao 66-godišnji vozač osobnog automobila.

Nedjelja, 20 Studeni 2022 06:40

Na Ovčari su 20. studenoga 1991. godine ubijeni naši radijski kolege Siniša Glavašević i Branimir Polovina, a živote su u velikosrpskoj agresiji izgubili i djelatnici Hrvatskog radija Vukovar Stjepan Penić, Vladimir Levar i Zdenko Purgar.

Siniša Glavašević bio je novinar, urednik Hrvatskog radija Vukovar, ratni izvjestitelj i književnik. Tijekom velikosrpske agresije na Vukovar izvještavao je javnost o događanjima u Vukovaru, a njegov glas u eteru iz opkoljenog Vukovara davao je nadu hrvatskim braniteljima i civilima.

Na svoj 31. rođendan, 4. studenoga 1991. godine, otišao je u vukovarsku bolnicu prikupiti izvješća za Kroniku dana te je na putu ranjen. Ostao je u ratnoj bolnici, a njegov glas u eteru se zadnji put čuo na dan sloma obrane Vukovara, 18. studenoga.

Od tada mu se gubio svaki trag, a naknadno je utvrđeno da je odveden na Ovčaru i tamo, zajedno s kolegom radijskim tehničarom Branimirom Polovinom, svirepo ubijen. Pretpostavlja se, s obzirom da su ponađeni na dnu masovne grobnice, da su ubijeni među prvima. Sahranjeni su jedan pored drugoga na zagrebačkom Mirogoju.

Djelatnici Hrvatskoga radija Vukovar s ponosom održavaju sjećanje na svoje hrabre kolege i kolegice iz 1991. godine te će program Hrvatskog radija Vukovar biti prilagođen tijekom cijeloga dana, a na našim frekvencijama bit će emitirane specijalizirane emisije njima u spomen.

Nedjelja, 20 Studeni 2022 06:30

Nakon sloma herojske obrane Vukovara započeli su progoni, mučenja, logori i ubojstva za brojne stanovnike grada. Na današnji dan prisjećamo se žrtava koncentracijskog logora Velepromet i ubijenih na Ovčari, ali i onih koji od bolnice do Ovčare nisu stigli i njihove sudbine još uvijek nisu poznate. 

Subota, 19 Studeni 2022 09:28

Dan nakon stradanja u Škabrnji, prije 31 godinu, četnici i postrojbe JNA ubili su 14 civila u selu Nadin. Ostale mještane su protjerali, a njihove domove su zapalili.

Subota, 19 Studeni 2022 06:30

Komemorativnim skupom pod sloganom „Žrtva Borova naselja za Domovinu“, u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke” ispred ostataka u Domovinskom ratu srušene zgrade vukovarskog Borovo commerca, obilježit će se 31. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti.

Petak, 18 Studeni 2022 13:40

Bez obzira na jaku kišu, koja od sinoć neprestano pada, na tisuće domoljuba iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine prošlo je dostojanstveno vukovarskim ulicama u spomen na vukovarsku žrtvu u Domovinskom ratu.

Petak, 18 Studeni 2022 10:51

Iz dvorišta vukovarske bolnice, tradicionalnom trasom prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, krenula je Kolona sjećanja.

Kolona je predvođena hrvatskim braniteljima Vukovara s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih i nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja te po prvi puta djecom koja su 1991. preživjela ratna stradanja.

Prema groblju hoda na tisuće građana iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te dijaspore.

Petak, 18 Studeni 2022 10:06

U tijeku je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. U dvorištu vukovarske bolnice održava se prigodni program prije početka formiranja Kolone sjećanja. 

PENAVA: DOBRODOŠLI SU SVI S DOBROM NAMJEROM

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osvrnuo se na atmosferu u Vukovaru tijekom dana. 
- U Vukovar su svi dobrodošli, svi oni koji su ovdje s dobrom namjerom da odamo pijetete ljudima koji su s ovoga mjesta, iz vukovarske bolnice, odvedeni na svoju životnu golgotu, ali i onima koji su na sreću preživjeli. Tu se dogodio vrhunac zločina kada su odvedeni i ubijeni ranjenici i medicinsko osoblje, a taj dan obilježit ćemo u nedjelju – rekao je Penava te dodao kako je atmosfera u Vukovaru nešto posebno.

08. Penava
- Drago mi je vidjeti da su u grad došli ljudi iz Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, da ćemo svi zajedno u miru i dostojanstveno odati počast onima kojih više nema, koji su sebe dali za slobodnu Hrvatsku. Ovo što mi imamo u Vukovaru je poseban trenutak. Sve prolazi u najboljem redu bez incidenata, uništavanja i nereda, a riječ je o milijunima ljudi koji su kroz godine prošli Vukovarom - komentirao je Penava te se osvrnuo na svoj zaključak kako u Vukovar ne dolaze svi dobronamjerno.

- Neki mediji kažu kako je SDSS sinoć bacao vijenac za žrtve Vukovara, a to nije točno. Oni su vijenac bacali za srpske žrtve, ja nemam ništa protiv ako će bacati vijenac za srpske žrtve koje su stradale u agresiji na Vukovar, ali oni to nisu činili. Bacanje vijenaca 17. studenoga je obična provokacije jer na taj dan 1991. godine nisu mogli stradati nijedni civili osim onih koji su bili zatvoreni i stradavali su od četničkih granata i metaka – rekao je.

OREŠKOVIĆ: MORAMO KRENUTI DALJE
Zamjenik vukovarsko – srijemskog župana Franjo Orešković rekao je kako vrijeme leti, ali bol i tuga ne prestaju.

- Nećemo i ne smijemo nikada zaboraviti i ne smijemo prestati tražiti istinu, ali moramo krenuti dalje – rekao je Orešković.

01. Dubrovački

TOMAŠEVIĆ: BROJ NESTALIH JE TRAGIČAN
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je kako je nužno da danas bude u Vukovaru kako bi se svi zajedno prisjetili poginulih i nestalih.

- Tragično je da je prošlo više od trideset godina, a da stotine ljudi nisu pronađene. To se mora promjeniti i Hrvatska mora pronaći način da se taj problem sa Srbijom riješi. Ono što svi gradovi pa i Zagreb, trebaju napraviti je da se solidariziraju s Vukovarom sve dane u godini i da razvojnim i partnerskim projektima vratimo život u grad i još ga više razvijamo jer kako je rekao Siniša Glavašević, grad su ljudi – rekao je Tomašević.

02. Zastava

RAPČAK: GODINE PROLAZE, BOL OSTAJE
Predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak Škomrlj rekla je kako godine prolaze, ali bol ostaje.

- Teško je danas kao i sve dane, a studeni je posebno težak nama koji smo izgubili svoje najmilije, a pogotovo onima koji još nisu pronašli svoje članove obitelji – rekla je Rapčak Škomrlj.

09. Ljubuški


JANDROKOVIĆ: DOŠLI SMO SE POKLONITI U VUKOVAR NJEGOVIM HEROJIMA
- Kao i svake godine 18. studenoga došli smo u Vukovar pokloniti se njegovim herojima, hrvatskim braniteljima i svima koji su branili Hrvatsku, ostvarili hrvatsku slobodu i iskazali pijetet prema žrtvama Vukovara - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Odajemo počast svima onima koji su izgubili život, nestali i koje još uvijek tražimo - rekao je Jandroković u izjavi novinarima. Sjećamo se tih slavnih, ali i teških, mučnih dana, jer u Vukovaru je bio jedan od najvećih, ako ne i najveći zločin velikosrpskog agresora, istaknuo je.

- Danas želimo graditi Hrvatsku u vrlo zahtjevnim okolnostima, vrlo teškim međunarodnim odnosima u kojima dominira, nažalost, rat i ruska agresija na Ukrajinu. Međutim nosimo svoje iskustvo i razumijemo možda i bolje nego drugi što se danas događa u Ukrajini. I zbog toga još sa snažnijim osjećajima i sa još više ponosa, ali i tuge za onima koji su otišli sjećamo se grada Vukovara i herojske borbe i svih naših heroja - poručio je Jandroković.

03. Vitezovi

BORKOVIĆ: BRANITELJI SU TEMELJ MODERNE HRVATSKE
U koloni je, kao i svake godine, i Branko Borković Mladi jastreb koji je poručio kako su se branitelji izborili za slobodnu Hrvatsku kakvu imamo danas.

- Spomenimo se onih koji nisu s nama, a temelj su moderne Hrvatske. S ovim što smo učinili u Vukovaru raširili smo širom vrata svim Hrvatima – NATO, Schengen, slobodan svijet – rekao je.

 

DEKANIĆ: MORAMO IM REĆI HVALA
Iz Kolone je poruku poslao i župan vukovarsko – srijemski Damir Dekanić.

- Ne može se ne doći odati počast. Moramo im reći hvala jer su utkali svoje živote da bi Vukovar živio, da bi živjela Hrvatska. Svake godine kolona je sve veća, a najvažnije je da i svake godine bude sve jedinstvenija – rekao je župan.

04. Cure

PLENKOVIĆ: RAZUMIJEMO IZRAŽAVANJE POŠTOVANJA PREMA SRPSKIM ŽRTVAMA

Premjer Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je Vukovar temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti, a prisjetio se i pokojne doktorice Vesne Bosanac i doktora Juraja Njavre.

- Imena velikana i brojnih hrvatskih branitelja vječno su upisana u povijest Hrvatske, u temelje naše domovine i naše slobode. Vječno smo im zahvalni i zato ćemo im danas odati počast – rekao je Plenković.

Novinari su ga upitali je li mu bilo neugodno tijekom događaja u Škabrnji kada su mu, nakon što je počast došao odati s dopredsjednicom Vlade Anjom Šimpragom, građani okrenuli leđa.

- Politika pomirbe i suživota je jedina bitna za budućnost. U Škabrnji su počinjeni strašni zločini i razumijemo osjećaje obitelji žrtava. Ono što smatram da je dobro je da je dopredsjednica Vlade i predstavnica SDSS-a da je došla i odala počast žrtvama – rekao je.

Komentirao je i pitanje nestalih u Hrvatskoj te naglasio važnost suradnje sa Srbijom.

- Hrvatska država i Vlada rade na pronalasku nestalih iz Domovinskog rata, ostvarili smo u šest godina značajne rezultate. Mnogi su pronađeni i identificirani i taj proces će se nastaviti – rekao je.

Novinari su premjera pitali kako komentira bacanje vijenaca u Dunav uoči 18. studenoga u spomen na stradale Srbe.

- Ono što je važno da predstavnici Srba u Hrvatskoj, a to je u Saboru SDSS, iskažu poštovanje prema žrtvi Vukovara. To što oni izražavaju i poštovanje prema Srbima poginulima u Domovinskom ratu je nešto što mi razumijemo i poštujemo – komentirao je.

06. Stjegonoše

BANOŽIĆ ISKAZAO POŠTOVANJE PREMA SVIM HRVATSKIM BRANITELJIMA
Ministar obrane Mario Banožić je u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja odao počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu te istaknuo osobito poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima.

- S osobitim poštovanjem prema svim hrvatskim braniteljima, prema svima koji su omogućili da danas živimo sigurno u svojoj državi - opisao je Banožić osjećaje s kojima je sudjelovao u Koloni sjećanja.


GRLIĆ RADMAN: NIKADA NE SMIJEMO ZABORAVITI ŽRTVE
Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je kako se nikada ne smije zaboraviti žrtva Vukovara i Škabrnje.

- Ne smijemo nikada zaboraviti i svake godine svojim dolascima svjedočiti, te kao Vlada nastaviti tražiti nestale, Srbija mora dati odgovore - rekao je Grlić Radman.

- Prošlo je više od 30 godina ali rane nisu zacijelile, rane su još svježe, našim dolascima ovdje koliko možemo pomoći, suosjećati i odati počast svim žrtvama i gradu heroju Vukovaru - dodao je.

Spomenuo je i svoj put na Island gdje je, kako je rekao, zahvalio toj zemlji na priznanju Hrvatske u prosincu 1991. godine.


07. Vodotoranj

MEDVED: U MIRU I MOLITVI PRISJEĆAMO SE ŽRTAVA
Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je kako su svi došli u Vukovar kako bi u miru i molitvi, dostojanstveno iskazali počast žrtvama Domovinskog rata.

- Ovdje smo da se u miru i molitvi prisjetimo svim naših žrtava i svega što smo kao narod prošli u Domovinskom ratu hodajući ulicama Vukovara uz misli i molitve s njihovim obiteljima - rekao je.

- I ove godine 31. put dostojanstveno iskazujemo počast svim žrtvama Domovinskog rata - zaključio je Medved u izjavi novinarima.


SAMURAJ: MLADI TREBAJU POSLUŠATI ISTINU STARIH RATNIKA
Antun Dugan Samuraj, branitelj Vukovara svake godine predvodi Kolonu sjećanja, a kaže da su misli uvijek iste.

- Prisjećamo se onih koji s nama ne koračaju fizički, ali nosimo ih u duši. Mnogi ih ne vide, ali mi znamo da su tu s nama. Uvijek ću biti ponosan što mogu koračati, a kad ne budem mogao valjda će me netko odgurati do groblja – rekao je Dugan te poručio mladima i svim Hrvatima da se druže sa starim ratnicima i da poslušaju istinu i s kojim ponosom je napravljena Hrvatska.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija