NAJNOVIJE
Šahovski velemajstor Alojzije Janković mladima u Vukovaru održao predavanje o šahu

Dom učenika Vukovar jučer je posjetio šahovski velemajstor Alojzije Janković kako bi učenicima i mlađim članovima šahovskih klubova iz Vukovara održao predavanje te s njima odigrao šahovsku simultanku na 10 šahovskih ploča i na taj ih način pripremio za predstojeću Regionalnu domijadu u Osijeku, a potom i Državnu u Rovinju.

(Petak, 12 Travanj 2024 15:56)
Otvoren 19.Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

Od danas do nedjelje (12. do 14. travnja 2024. godine) u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku otvoren je 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI. Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu. Održat će se i stručna predavanja i paneli o aktualnim temama lovstva, o čemu će govoriti priznati stručnjaci, priopćeno je iz Osječko-baranjske županije.

Organizatori sajma su Gospodarski centar Osječko-baranjske županije d.o.o. i Osječko-baranjska županija, a suorganizatori Hrvatski lovački savez, Lovački savez Osječko-baranjske županije i Hrvatski športsko-ribolovni savez. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvo turizma i sporta, a sponzori su Općina Strizivojna i Hrvatske šume d.o.o..

Uz izlagače i posjetitelje, svečanom otvorenju Sajma SALORI 2024. danas su nazočili obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, saborske zastupnice Nataša Tramišak, Romana Nikolić i Vesna Vučemilović, saborski zastupnici Marin Mandarić, Stipo Šašlin i Domagoj Hajduković, rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera Vlado Guberac, predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin te drugi uzvanici.

- Sajam SALORI održava se 19. put u gradu Osijeku, drugi put u našem Gospodarskom centru te predstavlja lijepu tradiciju sajmovanja u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Kao i svake godine, donosi mnoge inovacije i sve što se u lovu i ribolovu unapređuje i događa. Naglašavam da lov i ribolov u velikoj mjeri doprinose razvoju turizma na području naše županije. Kod nas se događaju i mnoga natjecanja, pa će se tako ove godine u Markovcu Našičkom održati Svjetsko prvenstvo u ribolovu s brojnim sudionicima i gostima. Takvi događaji također pridonose razvoju turizma Osječko-baranjske županije, na čemu radimo niz godina pa su i rezultati svake godine sve bolji i bolji - kazao je Mato Lukić na otvaranju Sajma.

Naglasio je da dolazak velikog broja izlagača, organiziranje radionica, panela, edukacija, natjecanja te bogata eno i gastro ponuda potvrđuju da su sajamska događanja i susreti potrebni. - Prije samo par godina, za vrijeme korone, pitali smo se hoćemo li ikada više doživjeti ovakve susrete i ovakvo druženje, a vidimo da to treba našim ljudima. Nema ljepše stvari nego direktno dogovarati sa svojim poslovnim partnerima, komunicirati i susretati na ovakvim sajmovima poznanike i prijatelje te na jednom mjestu imati druženje, komunikaciju i sve što ljudima treba. Prostor GC-a sam po sebi nudi puno mogućnosti i za ostale sajmove i manifestacije te pozivam sve zainteresirane građane da dođu na SALORI i uživaju - poručio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Saborska zastupnica Nataša Tramišak izrazila je zadovoljstvo radom Sajma SALORI i Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije. - I po reakcijama i interesu izlagača i lovačkih saveza vidimo da u potpuno novom prostoru sve više i više njih dolazi u Osijek na ovaj sajam. Uostalom, to je bio smisao i svrha pokretanja projekta izgradnje ovog sajamskog i multifunkcionalnog prostora. Po broju manifestacija koje su održane u 2023. i do sada u 2024. godine možemo reći da Gospodarski centar u potpunosti ispunjava svrhu za koju je napravljen. Vjerujem da će ovaj vikend biti bogat i posjetiteljima jer ima zaista bogat i kvalitetan program za sve zaljubljenike u prirodu, lov i ribolov, ali i ponudu ruralnog turizma - kazala je Tramišak.  

- SALORI je jedan od najposjećenijih i najzanimljivijih sajmova u Osječko-baranjskoj županiji i šire. Kako se radi i o sajmu turizma, ističem da su turističke brojke u Gradu Osijeku iznimno dobre. Tako smo 2019. godine, koja je bila rekordna prije pandemije, imali oko 130.000 noćenja, a prošle godine bilo je više od 160.000 noćenja u gradu Osijeku, što je porast gotovo 25 posto. Uz brojke su dobri i trendovi, pa danas imamo 2.700 zaposlenih više u odnosu na 2021. godinu - rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Državni tajnik Mladen Pavić smatra da je moderni prostor Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije najbolja lokacija za održavanje Sajma posvećenog lovstvu i sportskom ribolovu. - Osječko-baranjska županija raspolaže s najkvalitetnijim lovištima, velikim bogatstvima voda i šuma te je ovo i u turističkoj promociji vrlo važna gospodarska grana jer Hrvatska ima gotovo 69.000 lovaca i više od 76.000 ribiča. Oba sektora, lovstvo i sportski ribolov, su prilično uređeni, pa će ova manifestacija pokazati sve čime Hrvatska raspolaže, a poglavito Osječko-baranjska županija - istaknuo je Pavić. Dodao je da u Hrvatskoj ima 1.065 lovišta, od toga je 107 u Osječko-baranjskoj županiji, i to 20-ak državnih, a ostalo su zajednička lovišta. Sva lovišta su vrlo kvalitetna po populaciji i raznolikosti divljači te prirodnom ambijentu.

(Petak, 12 Travanj 2024 15:41)
Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran razgovarao s vukovarskim učenicima

U Vukovaru je boravio književnik i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran koji se susreo s članovima Matice hrvatske te u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Vukovaru održao knjiženi susret s 280 učenika vukovarskih osnovnih škola i predstavio im dio svojih knjiga.

(Petak, 12 Travanj 2024 15:13)
Hrvatske željeznice puštaju struju u mrežu na pruzi Vukovar-Vinkovci

Hrvatska željeznica objavila je da će u ponedjeljak 15. travnja u 8 sati u kontaktnu mrežu na pruzi Vinkovci–Vukovar trajno pustiti električni napon od 25 kV.

(Petak, 12 Travanj 2024 12:19)
Uručeno 39 ugovora za projekte infrastrukture u gradovima i općinama Osječko-baranjske županije

Za ovu je godinu odobreno 2 milijuna eura za provedbu 48 infrastrukturnih projekata na području jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji, financiranih sredstvima iz državnoga proračuna putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku tim je povodom održana prigodna svečanost na kojoj je predstavnicima općina i gradova iz ove županije uručeno 39 ugovora o financiranju u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ugovore je načelnicima i gradonačelnicima uručio tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić.

(Petak, 12 Travanj 2024 11:51)
Odana počast žrtvama totalitarnih režima u Vukovaru

Povodom obilježavanja 79. godišnjice Proboja Srijemskog fronta i oslobođenja Vukovara u Drugom svjetskom ratu te Spomen-dana žrtvama komunističkog terora u Vukovaru pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić ispred Grada Vukovara upalio je svijeću podno spomen-obilježja svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku.

(Petak, 12 Travanj 2024 11:29)
Za ratni zločin u Baranji osmorica prijavljena

Zbog sumnje da su od kolovoza do rujna 1991. godine, u tada okupiranoj Baranji, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva osječko-baranjska policija kazneno je prijavila osmoricu tadašnjih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi.

(Petak, 12 Travanj 2024 09:01)

Sandra Grgić

Utorak, 09 Travanj 2024 14:34

Državni arhiv u Vukovaru – Arhivski sabirni centar u Vinkovcima i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci u suradnji s Vinkovačkim šokačkim rodovima organizirali su izložbu Zlatka Virca i Petra Eleza „Brodska imovna općina – razgranato stablo duboka korijena”.

Izložba je postavljena u ponedjeljak u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.

Izvori iz kojih se crpila građa za ovu izložbu bili su Šumarski muzej Bošnjaci, privatne fotografije Ivana Ćosića Bukvina, fotografije Zlatka Virca i jedna fotografija Dragutina Tadijanovića u vlasništvu vinkovačke knjižnice.

- Brodska imovna općina osnovana je 1873. godine, a prestala je s djelovanjem 1942. Bila je to ustanova na području Vinkovaca, ali i puno šire i tragovi njenog djelovanja prisutni su i do dana današnjeg. Izložba je ujedno i određeni pojam u smislu povijesti jer pokazuje nešto što je za naš identitet jako važno. Naglašen je jedan bitan povijesni element, a to je vojna granica, odnosno nekadašnja VII. Brodska graničarska pukovnija sa sjedištem u Vinkovcima na čijem je području kasnije i djelovala Brodsko imovna općina. Na neki način odražava i važno geografsko obilježje za ovaj prostor, a to je prisustvo Save i Bosuta te šume po kojima je ovaj kraj izuzetno poznat – rekao je ravnatelj Državnog arhiva u Vukovar Petar Elez.

Autori izložbe su Petar Elez i Zlatko Virc. Izložbeni postav sastoji se od 13 velikih samostojećih plakata.

Izložbu se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci može pogledati tjedan dana.

Utorak, 09 Travanj 2024 12:12

Predsjednik Zoran Milanović raspisao je izbore za Europski parlament.

Održat će se u nedjelju, 9. lipnja, a odluka o izborima na snagu stupa danas.

Podsjetimo, u Europski parlament bira se dvanaest članova iz Republike Hrvatske.

Utorak, 09 Travanj 2024 12:07

Hrvatska udruga banaka objavila je informacije vezane uz rad poslovnica i ostalih kanala banaka za vrijeme održavanja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj u srijedu 17. travnja 2024. godine. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- U skladu sa Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor dan održavanja izbora je neradni dan. Shodno tome, 17. travnja poslovnice banaka neće biti otvorene za rad s klijentima. Plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama (međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci) izvršavat će u skladu s općim uvjetima tj. terminskim planom izvršenja platnih transakcija banaka na neradni dan u RH. Neradni dan neće imati nikakvog utjecaja na izvršenje plaćanja između računa koji se vode u istoj banci, kao što neće imati ni utjecaja na plaćanja platnim karticama i podizanje gotovine na bankomatima. S obzirom na to da poslovnice banaka 17. travnja neće biti otvorene, pozivamo klijente koji imaju ugovorena izravna terećenja da pravovremeno osiguraju dovoljna sredstva na računu kako bi se nalog primatelja uspješno proveo. Ako platitelj u trenutku naplate izravnog terećenja nema dovoljno sredstava na računu nalog primatelja će biti odbijen, odnosno, neće biti plaćen. U takvoj situaciji daljnji postupak naplate će se regulirati između primatelja i platitelja - stoji u priopćenju Hrvatske udruge banaka. 

Utorak, 09 Travanj 2024 09:42

Jučer 8. travnja 2024. godine oko 17,00 sati na županijskoj cesti broj 4121 između naselja Korođ i Tordinci, 24-godišnja vozačica osobnog automobila kretala se u smjeru Tordinaca, a da nije koristila sigurnosni pojas - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske. 

Neposredno prije ulaska u naseljeno mjesto nije prilagodila brzinu kretanja vozila osobini ceste (zavoj na lijevo) i po izlasku iz zavoja na lijevo gubi nadzor nad vozilo, slijeće u desni odvodni kanal i udara vozilom u kosinu kanala.

U prometnoj nesreći vozačica je zadobila teške tjelesne ozljede.

Utorak, 09 Travanj 2024 09:41

Iz PU vukovarsko srijemske izvijestili su kako su policijski službenici Postaje granične policije Vrbanja nakon provedenog kriminalističkog istraživanja utvrdili sumnju da je 58-godišnjak počinio kazneno djelo Računalna prijevara. 

Naime, oštećeni 60-godišnjak je 5. ožujka 2024. godine policijskim službenicima prijavio da je njegova izgubljena bankovna kartica zlouporabljena, a tijekom izvida i operativnog postupanja policijski službenici su utvrdili da je 58-godišnjak došao u posjed navedene kartice te na području operativne nadležnosti navedene policijske postaje zlouporabom navedene kartice podigao novac sa bankomata.

Postaja granične policije Vrbanja će protiv osumnjičenog 58-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti kaznenu prijavu.

Utorak, 09 Travanj 2024 09:25

Na snagu su stupile nove, više cijene goriva.

Subota, 06 Travanj 2024 14:38

Socijaldemokrati su u subotu u središtu Vukovaru predstavili listu za V. izbornu jedinicu. Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović rekao je kako građanima nude ozbiljnost, dostojanstvo i odgovornost.

- Mi Socijaldemokrati nudimo jedino ono što imamo kao jedini pravi istinski resurs – naše ljude. Hrvatsku ne treba dijeliti, niti građane uvjeravati da imaju samo dvije mogućnosti. U Hrvatskoj postoje ljudi koji ozbiljno promišljaju što je pravi istinski interes, što je briga i kako ljudi u ovoj zemlji žive. Razlika između nas i svih drugih su ljudi koji stoje ovdje i koji nisu tu zato što sutra žele upravljati HEP-om, Janafom ili Hrvatskim šumama, već sjediti u Saboru i utjecati na zakone kojima se definira razvoj i budućnost Hrvatske. Nismo mi tu zbog nas. Naša misija, nas kao političara, je osigurati korištenje najboljih resursa i ljudi ove zemlje, kojima je 30 godina bilo onemogućeno, ako nisu imali partijsku iskaznicu, da budu bilo što. To je ono za što se mi zalažemo. Naš je program širok. Obuhvaćamo potpunu promjenu koncepta gospodarstva zemlje kojoj je uništena industrija, zemlje u kojoj se 30 godina ne zna što će se napraviti s poljoprivrednom proizvodnjom, zemlje u kojoj se ozbiljno krše i narušavaju čak i neka demokratska prava.. Ovdje smo kako bismo pokazali da se Hrvatska može relativno brzo razvijati i doći na razinu od barem 90 posto prosječnog bruto domaćeg proizvoda Europske unije, a što je dostatno da ljudi žele i mogu ostati u Hrvatskoj – rekao je Vidović te podsjetio kako su u četiri godine, kada je obnašao dužnost ministra rada i socijalne skrbi, mirovine realno porasle za 33 posto.

- Mirovine možemo povećati i to odmah na prvom proračunu za 30%, ja to mogu jamčiti jer sam to već jednom napravio. Hrvatska to može. To je pitanje političke volje. Priče tko će dati 700, a tko 750 eura su smiješne kada dolaze od onih koji su imali poluge vlasti da to već ostvare, a to nisu napravili – naglasio je Vidović.

Vilim Ribić, nositelj liste za V. izbornu jedinicu poručio je da ako Socijaldemokrati dođu na vlasti, da će skratiti radno vrijeme. Naglasio je kako se već sada hrvatskom radniku može skratiti radno vrijeme s 37 na 35 efektivnih radnih sati.

- Hrvatska od toga nije daleko i mi ćemo to učiniti. Možda se neće svi s time složiti i možda će netko reći da to nije dobro, ali mi smo već sreli neke poslodavce koji su uveli kraće radno vrijeme i nemaju s tim problem. To je moguće i to je realna opcija – rekao je Ribić te pojasnio kako je namjera socijaldemokrata oporezovati sve imućne i bogate koji dohotke stvaraju ne samo iz rada već uglavnom temeljem privilegiranih pozicija na tržištu i veza s politikom.

- Njih ćemo oporezivati kroz ekstraprofite, porez na bankarske transakcije kao i one besramno visoke bonuse koje dobivaju u bankama, ne zbog svoga rada već pozicije koje im je osigurana politika – rekao je Ribić upitavši se zašto plaćamo naknade u internetskim transakcijama?

Goran Bošnjak, drugi na listi, obraćajući se prisutnima naglasio je kako poruka iz Vukovara treba biti da je nedopustivo da je Slavonija prva među županijama po pitanju iseljavanja mladih i sposobnih ljudi.

- Pored svih priča o velikim uloženim sredstvima, koje su djelomično i točne, efekta nikakvog nema. U Hrvatskoj je puno toga što bi trebalo promijeniti i popraviti i zato mislim da smo mi Socijaldemokrati jamac za stavke koje smo stavili u program, da ih možemo napraviti i da se nama može vjerovati. Hrvatska zaslužujete puno bolje, puno je posla, promjene su nužne. Hrvatska ima potencijal, pogotovo Slavonija – rekao je Bošnjak.

Subota, 06 Travanj 2024 11:47

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima i predstavnicima Razvojne agencije Vukovar obišao je i u rad pustio sunčanu elektranu na Plivalištu Vukovar postavljenu u sklopu projekta „Sunce nad Vukovarom“.

Kroz projekt „Sunce nad Vukovarom“ Grad Vukovar postavio je sunčane elektrane na 12 objekata u javnom vlasništvu - na Osnovnoj školi Antuna Bauera, Dragutina Tadijanovića, Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Nikole Andrića i Osnovnoj školi Mitnica, Dječjem vrtiću na Centralnom objektu i Dječjem vrtiću Vukovar Novi, na zgradi gradske uprave, Gradskoj tržnici Vukovar, Sportskoj dvorani „Danijel Rehak“ u Borovu naselju i Plivalištu Vukovar. 
Projektom je Grad Vukovar napravio prvi korak prema transformaciji u ugljično neutralni grad te koristi obnovljive izvore energije i smanjuje godišnje emisije CO2, a samim time na vukovarskim javnim zgradama dolazi do velikih financijskih ušteda.

Sunčane elektrane vršne su snage 863,1 kWp čija je očekivana godišnja proizvodnja 932 MWh električne energije uz smanjenje emisije CO2 od oko 148 tona svake godine.

Ukupna vrijednost projekta je 774.968,55 eura, od čega 85 % iznose bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, odnosno 658.723,27 eura.

Sunčana elektrana Plivalište   Sandra Grgić

Ugovorena cijena za izgradnju solarne elektrane na Plivalištu Vukovar iznosila je 231.437,00 eura, a očekivana ušteda električne energije, prema starim cijenama, iznosi 92.268,90 eura godišnje.

- Sunčana elektrana na Plivalištu Vukovar dio je projekta Sunce nad Vukovarom, sufinanciranog iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe Programa „Energija i klimatske promjene“, uz podršku Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške.  Planirane uštede, na bazi jedne godine, su oko 150 tisuća eura. To je još jedan značaj iskorak, ne samo ka smanjenju troškova poslovanja svih institucija, nego i ne mali utjecaj na okoliš i boljem zraku u Gradu Vukovaru. Ukorak smo tako i s direktivama Europske unije u smislu zelene tranzicije – naglasio je gradonačelnik Penava.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig ujedno i voditelj projekta pojasnio je kako će ostale sunčane elektrane u rad biti puštene tijekom sljedećega tjedna.

- Na Plivalištu je postavljeno oko 2500 kvadrata solarnih panela kroz ovaj projekt što će donijeti značajne uštede. Ovo je samo jedan dio brige i zaštite okoliša koje Grad Vukovar provodi. Kao što ste svi upoznati, provodimo geotermalna istraživanja gdje ćemo, nadamo se sljedeće godine, započeti sa istražnim radnjama odnosno s bušenjem bušotina. Isto tako, obnavljamo hortikulturu na području cijeloga Grada Vukovara i to kroz sufinanciranje najvećeg broja sadnica u Republici Hrvatskoj – naglasio je Čulig.

Ukupna očekivana ušteda električne energije, prema starim cijenama, iznosi 148.437,19 eura godišnje. Ako se uzme u obzir da je očekivani životni vijek solarne elektrane 20 godina, onda je procijenjena ušteda oko 2.400.000,00 eura.

Projekt se provodi u suradnji s norveškim partnerom – Energy Farm International Foundation, a razdoblje provedbe projekta je od 6. svibnja 2022. do 26. travnja 2024. godine.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija