Ispiši ovu stranicu

Nastavljeno suđenje Željku Sabou

Iskaze su dali i novinari Iskaze su dali i novinari Foto: Valerija Lozančić

Na Općinskom sudu u Vukovaru pod predsjedanjem sutkinje Davorke Rukavina održano je četvrto ročište u kaznenom postupku protiv bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Saboa kojeg DORH tereti za pronevjeru te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

U optužnici stoji kako će Državno odvjetništvo tijekom dokaznog postupka dokazati da je od srpnja 2005. do kraja rujna 2009. godine tijekom humanitarne akcije ljetovanja djece s područja grada Vukovara u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, preuzevši provedbu i organizaciju tih akcija te prikupljajući novčana sredstva od roditelja djece u svrhu plaćanja osiguranja, Željko Sabo protupravno za sebe zadržao dio novca, odnosno 76.567 kuna. - U tijeku dokaznog postupka dokazat ćemo i da je u studenom 2011. godine Željko Sabo s namjerom potaknuo odgovornu osobu iz gradske tvrtke Komunalac da, protivno internim aktima i bez stvarne potrebe, omogući zaposlenje Srđana Šijakovića, stoji u optužnici.

Branitelj Željka Saboa, odvjetnik Ante Nobilo rekao je kako će tijekom postupka dokazati da konstrukcija optužnice leži na pogrešnim činjenicama te da će dokazati da je između roditelja djece i Gradskog odbora SDP-a Vukovar sklopljen svojevrstan građanski ugovor po kojem roditelji participiraju s iznosom od 100 do120 kuna. - GO SDP-a Vukovar svoju je ugovornu obvezu ispunila i djeca su besplatno ljetovala. Višak novca, po ugovoru, nije morao biti vraćen roditeljima i nije bilo zapreke da ga GO SDP Vukovar troši kao svoj vlastiti, a Željko Sabo nije za svoju osobnu korist potrošio niti jednu kunu - rekao je Nobilo. Također je dodao i kako će dokazati da Sabo nije intervenirao prigodom zapošljavanja Šijakovića.

Saslušano je pet svjedoka

U postupku u kojem se Saboa tereti za pronevjeru svoje su iskaze dali novinari Branimir Bradarić, Amalija Lovrić i Senka Nedeljković koji su pratili konferencije za novinare održane u cilju informiranja javnosti o navedenim ljetovanjima djece.

Bivši direktori tvrtke Komunalac Saša Egić i Marinko Leko ispitani su u svojstvu svjedoka dokaznog postupka vezanog uz poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Nakon završetka ročišta niti jedna strana nije željela ništa komentirati.

Suđenje Željku Sabou nastavlja se sutra, 2. rujna, a prema najavama bit će saslušani svjedoci obrane Danijel Rehak, Alma Špedijer, Goran Bošnjak te Dragica Holoker Radumilo.

Pročitano 1508 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić