NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Ljetna stanka završena burnim aktualnim satom

Penava odgovarao i na osobna pitanja Penava odgovarao i na osobna pitanja Foto: R.Rac

•Penava: - Nemam nacističkog blaga i pištolj tetejac

Nakon ljetne stanke, održana je 26. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Sjednici je tradicionalno prethodio aktualni sat, na kojemu su gradski vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku Ivanu Penavi te njegovim suradnicima.

Ima li reketarenja u Gospodarskoj zoni?

Predsjednika Kluba vijećnika SDSS-a Deana Drakulića ponovno je zanimalo pitanje transparentnosti rada Gradske uprave, konkretno kada je riječ o objavljivanju informacija i natječaja na službenoj internet stranici Grada Vukovara i oglasnoj ploči u Gradskoj upravi. Tvrdi da korisnici teško dolaze do informacija, a pitanje je potkrijepio tezom, kako jedna građanka nije uspjela pronaći informaciju kako će se nakon pismenoga, provesti i usmeno testiranje kandidata koji su se prijavili na natječaj za radno mjesto administrativne tajnice u Gradskoj upravi.
Gradonačelnik Penava je rekao kako je oduvijek sve bilo transparentno te da je siguran kako je poziv bio objavljen i na službenoj internetskoj stranici Grada, kao i na oglasnoj ploči. - Načelo transparentnosti je glavno načelo kojim se rukovodimo u Gradskoj upravi, a tako će biti i u budućnosti - komentirao je Penva.

Nebojša Vidović (SDSS) motiviran upitima građana, zamolio je gradonačelnika da mu pojasni kakvi se konkretno radovi izvode u koritu rijeku Vuke u samom središtu grada.
Penava je pojasnio kako je riječ o kompleksnom projektu koji se realizira u više faza. Riječ je o utvrđivanju obaloutvrde rijeke Vuke. Nakon izgradnje pomične brane, koja će riješiti problem vodostaja Vuke u ljetnim mjesecima, pristupit će se utvrđivanju obaloutvrde u dužini od 400 metara od ušća Vuke u Dunav u dubinu korita rijeke.  - Za sve su ishodovane potrebne dozvole, po završetku obaloutvrde, započinjemo s daljnjom realizacijom koja uključuje i izgradnju pješačke staze prema park-šumi Adica. Radove trenutno usporava visoki vodostaj Vuke i Dunava.

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) podsjetio je kako je u medijima objavljena vijest o otvaranju spojne ceste između Ulica Dvanaest redarstvenika i Domovinskog rata, što je za svaku pohvalu, međutim nigdje nije spomenuto da je to bila inicijativa Kluba vijećnika SDSS-a.
Penava je rekao kako je uvijek naglašavao kako je spojna cesta izgrađena na inicijativu građana toga dijela grada, ali da je prijedlog za izgradnjom spojne ceste došao i iz redova Kluba vijećnika SDSS-a, konkretno vijećnika Deana Drakulića.

Vijećnica Mirjana Oreščanin (SDSS) upitala je ima li Grad u planu u skorašnje vrijeme započeti sa sanacijom dva drvena pješačka mosta koji vode iz park-šume Adica prema Dobroj vodi i crkvi Prepodobne matere Paraskeve. Kaže da su neke daske već dotrajale te da se mostovi nalaze u derutnom stanju.
Penava je podržao inicijativu vijećnice komentirajući kako se svakako treba pristupiti sanaciji oba mosta i to što žurnije, jer treba iskoristiti lijepo vrijeme, a ne čekati zimu i snijeg.

Vijećnik Nebojša Bajić (SNS) je podsjetio kako je u gradu Vukovaru primarni problem zapošljavanje. Na tragu toga zanimalo ga je zašto je jedan strani investitor bio primoran plaćati i neke dodatne troškove, mimo redovne cijene za otkup prostora u Gospodarskoj zoni grada Vukovara, a kako kaže nije riječ o plaćanju komunalnih priključaka, nazvavši cijeli slučaj reketarenjem od strane Grada Vukovara.
Gradonačelnik Penava je komentirao kako niti u kojem kontekstu se ne može spominjati reketarenje. Podsjetio je kako Grad Vukovar i Gospodarska zorna djeluju transparentno i u skladu sa zakonima.
- Kupite zemljište, platite i gradite, nije mi jasno na koji to način "reketarimo" strane investitore - upitao je Penava, podsjećajući kako se svi potencijalni investitori trebaju obratiti ili u Gospodarsku zonu ili Gradu Vukovar kako bi doznali na koji način mogu pristupiti u otkup zemljišta.
Vijećnik Bajić nije komentirao o kojem je stranom investitoru riječ, komentirajući kako će se dotični investitor uskoro obratiti gradonačelniku Penavi.

Dolazak Florian grupe i broj zaposlenih

Vijećnika Roberta Rapana (HKS) zanimalo je kako se razvija situacija između Grada Vukovara i Florian grupe. Podsjetimo, vlasnik talijanske Florian grupe Elvio Florian nedavno je najavio novi investicijski plan te grupe za Hrvatsku, prema kojemu će u Vukovar uložiti 25 milijuna eura u novu tvornicu parketa, postrojenje kogeneracije i proizvodnju peleta, gdje će zaposliti oko 500 novih ljudi te još bar pet-šest manjih tvrtki iz drvnog sektora kao kooperante. 
Gradonačelnik Penava je rekao kako je riječ o vrlo značajnom projektu, koji je po njegovom mišljenju najjači od dolaska Jana Bate i osnivanja tvornice Borovo.  
- U tijeku su pregovori s Vladom RH. Čekamo njihovo mišljenje o svemu, a nakon toga možemo krenuti u pregovore s Florian grupom - kaže Penava, dodajući kako je nebitno koja će opcija pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima, budući ovaj projekt je od velikog značaja kako za Vukovar, Slavoniju i Baranju, tako i za cijelu Hrvatsku.

Darko Buljan (SDP) komentirao je članak u Vukovarskim novinama koji govori o broju nezaposlenih, koji je u gradu Vukovaru pao ispod 2000, a temeljen je na podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Tvrdi kako je gradonačelnik Penava izmanipulirao podacima i predstavio ih u puno boljem svjetlu nego što je realna situacija. Pitao ga je kada će prestati s manipulacijama?
Penava mu je odgovorio kako mu nije jasno zašto govori i tvrdi da je riječ o manipulacijama.
- Nije riječ o nikakvim manipulacijama, već o činjenicama. Nije mi jasno zašto se opozicija ne može nositi s pozitivnim stvarima i pričama koje izlaze iz Vukovara. Jedna od njih je svakako otvaranje novih radnih mjesta te smanjenje nezaposlenosti - istaknuo je Penava, još jednom podsjetivši na sve novootvorene tvrtke i proizvodne pogone u gradu Vukovaru, koje su otvarajući radna mjesta, doprinijele drastičnom padu nezaposlenosti.

Pištolj tetejac i nacističko blago

Predsjednik kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak referirao se na gradonačelnikovu konferenciju za novinare, koja se odnosila na brisanje lažnih prebivališta, a na kojoj je Penava izjavio kako je nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem dogovoreno kako se intenzivno započinje s rješavanjem ovog gorućeg problema. Bošnjak se osvrnuo i na Penavinu izjavu   u kojoj bivšu SDP-ovu vladu i tadašnjeg premijera Milanovića naziva kreatorima kaosa u Vukovaru, a to, kako kaže nije točno jer se upravo u vrijeme tadašnje Vlade i premijera Milanovića započelo s rješavanjem pitanja lažnih prebivališta.
Penava je komentirao kako je došlo konačno vrijeme za rješavanje lažnih prebivališta kako u Vukovaru, tako i u ostalim krajevima Hrvatske. Osvrnuo se na slučaj brisanja lažnih prebivališta u gradu Vrgorcu, no podsjetio je kako ista dinamika rješavanja ovoga gorućega problema do danas nije bila preslikana i na grad Vukovar.
- Bivšu Vladu predvođenu premijerom Milanovićem nazvao sam kreatorima kaosa, jer smo im još koncem 2013. predočili podatke o 400 osoba s lažnim prebivalištem i adresama na kojima žive u Srbiji - a po tom pitanju ništa nije učinjeno.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) nakon isprike što postavlja pitanje iz domene privatnog života gradonačelnika Penave te obrazlaganja kako javnost ima pravo znati točnu informaciju, jer je Penava javna osoba i pri tome obnaša visoku političku funkciju, upitala je Penavu je li istina da mu je provaljeno u kuću, da je opljačkan sef u kojemu je pronađena velika količina zlata, te pištolj marke "TT", takozvani "tetejac" te ima li dozvolu za njegovo posjedovanje? 
Nakon upita nekolicina vijećnika počela se prepucavati, zbog čega je predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić (HDZ) izrekao opomene vijećnicima Tomislavu Šoti (HDZ), Nenadu Bučku (HNS) i Darku Buljanu (SDP).
- Prvo moramo definirati nalazimo li se na gradskoj tržnici, ili u Gradskom vijeću. Mislim da je apsurdno postavljati ovakva pitanja, koja su na tragu kuloarskih priča - "rekla-kazala". Istina je, provaljeno mi je u kuću, opljačkan sam. No nije mi ukradeno nikakvo nacističko blago, niti je pronađen "tetejac". Provaljeno mi je u sef, ukraden mi je obiteljski nakit te pištolj, koji je prijavljen i za kojega imam dozvolu, a upravo zbog pištolja, kojega imam od 1997. godine u kući i imam sef - odgovorio je gradonačelnik Penava, dodajući kako je ukupna materijalna šteta procijenjena na 60-ak tisuća kuna, a što može potvrditi i policija.  
Vijećnica Gaća izrazila je žaljenje zbog nemilog incidenta i situacije u kojoj su se našli gradonačelnik Penava i njegova obitelj.

Vijećnica Slavica Jelinić (HDSSB) osvrnula se na prevarene poduzetnike i obrtnike koji su radili na energetskoj obnovi kuća. - Nakon mnogobrojnih medijskih napisa i obraćanja obrtnika i poduzetnika iz cijele Hrvatske o neisplati novca isti dolaze do kolapsa i pred zatvaranje radi nemogućnosti podmirenja PDV-a, plaća i dobavljača. Naime, energetska obnova zgrada i obiteljskih kuća u Vukovaru stala je zbog neisplate namjenskih sredstava od strane države, odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Mnogi obrtnici i poduzetnici koji su već odavno završili ugovorene radove nisu dobili novac koji sufinancira država. Ti iznosi dosežu nekim obrtnicima i poduzetnicima i do par milijuna kuna. Zbog toga isti nisu u mogućnosti nastaviti dalje raditi na novim ugovorenim energetskim obnovama što im stvara velike probleme u poslovanju - komentirala je Jelinić, pitajući što se po tom pitanju može učiniti?
Gradonačelnik se složio da je ovaj problem poprimio velike razmjere. Podsjetio je kako je u načelu sve bilo dobro koncipirano, kako je Grad Vukovar otvorio jedan gradski odjel koji se bavi isključivo energetskom obnovim, a Vukovar je svojevremeno bio treći grad u Republici Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz Fonda. Zaključio je kako će nova Vlada definitivno morati povući konkretne poteze kada je riječ o rješavanju ovoga problema, a ako ne Vlada, onda će situacija morati riješiti preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Neprimjereni ispad na facebooku

Alen Jakumetović (HDZ) zamolio je Penavu da se osvrne na javne prozivke objavljene na facebook profilu predsjednika Foruma mladih SDP-a Dejana Gemerija, u kojima pogrdnim i neprimjerenim nazivima piše o gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi te ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, koji je nazočio svečanosti otvorenja 10. jubilarnog Vukovar film festivala, a na kojemu mu je Gemeri volontirao. 
Penava je komentirao kako je vidio sporne objave na facebooku, koje je nazvao pomanjkanjem kućnog odgoja, ali i dvoličnošću, jer je ubrzo nakon objave, Gemeri prišao Penavi, rukovao se s njim, kao da ništa nije bilo.
- Osobno neću mu ovo zamjeriti, jer to više govori o njemu, nego o ministru ili meni. Javno "blaćenje", prozivanje i vrijeđanje ljudi nikome ne ide na čast - komentirao je Penava, dodajući kako roditelji, ali i članovi GO SDP-a Vukovar trebaju upozoriti predsjednika Foruma mladih SDP-a grada Vukovara, kako ovakvo neprimjereno ponašanje nikome nije donijelo dobro.
- Gospodinu Gemeriju mogu jedino poručiti da dogodine, zbog svog neprimjerenog ponašanja, zasigurno neće biti volonter na VFF-u. Zamislite samo situaciju da je kao volonter trebao uručiti neko priznanje resornom ministru kojega je na vrlo nekulturan način javno prozvao putem facebooka - zaključio je Penava.

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) pitao je gradonačelnika, ima li informacija o osobi koja se sredinom lipnja, navodno zaposlila u OŽB Vukovar i to bez objavljenog natječaja za to radno mjesto i bez znanja ravnateljice bolnice.
Penava je odgovorio kako nema nikakvih informacija, ali kako će uputiti dopisi vezan uz spomenuti slučaj, jer kako kaže, nije zadovoljan funkcioniranjem stvari u OŽB Vukovar pa sami time i zapošljavanjem ljudi na ovakav način.

Trebaju nam logopedi

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (BM365) podsjetila je na sve veći broj djece u Vukovaru koja nisu uključena u pojedine institucionalne programa, a kojima je potreban logoped. Semenić Rutko je uputila i pisanu zamolbu Gradskom vijeću Grada Vukovara, a u svrhu osiguravanja financijskih sredstva za rad dva logopeda na području Vukovara, koji bi djelovali kao pružatelji usluga, a sukladno zakonskim mogućnostima.  
Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Ana Živanović je odgovorila kako su u Gradu Vukovaru svjesni spomenutog problema te kako se intenzivno radi na njegovom rješavanju.
- Upravo u cilju toga osnivamo logopedski kabinet, a za čiju su svrhu osigurana sredstva - zaključila je Živanović.

Vijećnik Zoran Konjević (SDP) pitao je gradonačelnika, mogu li se pred stambenim zgradama parkirališna mjesta koja su namijenjena invalidnim stanarima zgrada, dodatno označiti njihovim registracijskim oznakama vozila, jer se kako kaže, često događa situacija da na njihova mjesta, svoje automobile parkiraju druge osobe, koje su također invalidi, no ne žive u spomenutim zgradama. Penava je komentirao kako to ne mogu učiniti jer za to nemaju ovlasti, no naglasio je kako se treba sastati sa stanarima koji imaju navedeni problem te pokušati pronaći zajedničko rješenje. Možda u vidu izgradnje dodatnih parkirališnih mjesta za invalide.

Vijećnika Nenada Bučka (HNS) zanimalo je kada će započeti cjelokupna obnova ili sanacija kolnika u Ulici Stanka Vraza na Sajmištu.  
Penava je odgovorio kako je stanje u Bogdanovačkoj ulici i Ulici Stanka Vraza poprilično alarmantno. Čekalo se da završe radovi koji su uključeni Projektom Vukovar, a nakon toga pristupit će se rješavanju problema spomenutih ulica, koje su apsolutni prioritet.

Za kraj, predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić imao je upit koji se odnosi na funkcioniranje i rad Memorijalnog centra Domovinskog rata, kao i na broj zaposlenih u ovoj instituciji. - Prilikom osnivanje ove institucije, rečeno je da će prioritet prilikom zapošljavanja imati djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te razvojačeni hrvatski branitelji. Međutim, od 46 zaposlenih, samo jedna osoba se pozvala na spomenuta prava - kaže Gavrić.  Gavrić pri tome nije želio ulaziti u stručnost zaposlenih ljudi, no izrazio je negodovanje odnosom između Grada Vukovaru i Memorijalnog centra Domovinskog rat te ponašanjem direktora Zorana Šanguta prema upravnom odboru te institucije.  Gradonačelnik Penava je komentirao kako je o Memorijalnom centru Domovinskog rata razgovarao s ministrom branitelja Tomom Medvedom te da će se u narednom razdoblju vidjeti kako će se razriješiti situacija.

Pročitano 2539 puta
Ocijeni sadržaj
(8 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija