Ispiši ovu stranicu

Održana sjednica Gradskoga vijeća grada Vukovara

Vijećnici na posljednjoj sjednici prije ljetne stanke Vijećnici na posljednjoj sjednici prije ljetne stanke Foto: Valerija Lozančić

Nakon kraće rasprave na 25. sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara, posljednjoj prije ljetne stanke, donesena je Odluka o izmjenama Odluke o osnivanju javne ustanove Sportski objekti Vukovar, a potom i Odluka o davanju suglasnosti na prijenos prava građenja s Gradskog muzeja Vukovar na Muzej Vučedolske kulture.

 - Zamoljen sam od pročelnika Gradske uprave da održimo ovu sjednicu kako ne bismo stopirali otvorenje bazena i Ustanovu Sportski objekti Vukovar postavili na noge. Ministarstvo nam je dalo naputak da promijenimo Akt. Mi smo to danas i učinili te krećemo dalje s osnivanjem ustanove i nadamo se da će uskoro doći do otvorenja bazena i novih zapošljavanja. Ova druga točka posebice me veseli jer Muzej vučedolske kulture ima puno projekata, a ministarstvo i država financiraju projekt uređenja prostora oko muzeja s oko 120 milijuna kuna. Riječ je o muzeju koji će biti od velike važnosti ne samo za Hrvatsku, već i cijelu Europu, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić.

- Muzej Vučedolske kulture na ovaj će način nastaviti razvoj započetog projekta, a moći će se kandidirati i na fondove Europske unije kako bi došlo do potpune realizacije arheološkog parka s nizom sadržaja koji uključuju šetnice, prijemni centar, parkirališta, trgove, uređenje okoliša kao i izgradnju planetarija i zvjezdarnice čime bi cijeli kompleks Vučedol dobio izuzetan niz atrakcija koje uz sadašnji stalni postav i radionice starih zanata doprinose cjelokupnom razvoju i prezentaciji kulturne baštine Vukovara, naglasila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

Sjednici Gradskoga vijeća, kao i svaki puta, prethodio je Aktualni sat. Vijećnica SDP-a Biljana Gaća upitala je zamjenika gradonačelnika Marijana Pavličeka u svoje osobno ime postoji li mogućnost da se u Sotinu na mjestu gdje se cesta račva za Ilok i Tovarnik izgradi kružni tok. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček odgovorio je kako mogu Upravi za ceste uputiti dopis s tim pitanjem. Gaća je u ime Kluba vijećnika SDP-a upitala i zašto su se organizatori Međunarodnog kampa, iako želimo biti turistički grad i zarađivati na tome, susreli s nizom poteškoća pokušavajući osigurati sudionicima kampa vožnju gradom Turističkim vlakićem. Pročelnica Marina Sekulić naglasila je kako nije upoznata s navedenim problemom, ali da vlakić prema potrebi treba voziti i radnim danima, a ne samo vikendom. Rekla je kako će provjeriti što se točno dogodilo te vijećnici dati pisani odgovor.

Vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić zamolila je pisani odgovor na pitanje o terminima košenja trave i planu do jeseni u Sotinu.

Vijećnici Mirjana Semenić Rutko, Milan Bandić 365-stranka rada i solidarnosti i Goran Bošnjak, SDP postavili su pitanje vezano uz priče koje kruže gradom da je za košnju trave u park šumi Adici, odnosno oko braniteljskih spomen obilježja jedna udruga bez javnog natječaja dobila 1.200.000 kuna. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček odgovorio je da to nije istina, već da je za održavanje površina oko 8 spomenika na području grada Vukovara Udruga Eko Vuza dobila 130.000 kuna do kraja godine jer je imala najpovoljniju ponudu, a Adica se održava preko javnih radova.

Vijećnik SDP-a Darko Buljan postavio je pitanje izgradnje nogostupa, odnosno cesta u Zelenoj ulici te Ulici Vijeća Europe i SR Njemačke. Zamjenik gradonačelnika odgovorio je kako prioritet imaju ulice u kojima nema nogostupa niti s jedne strane, a što se tiče sanacije ceste u Ulici SR Njemačke za to je potrebno oko 5 milijuna kuna, kojih Grad trenutno nema.

Pilip Karaula, HDZ, upozorio je na dvije kuće u privatnom vlasništvu, jedna se nalazi na ulazu u Samostansku ulicu kod Trga branitelja, a druga na kraju ulice dr Franje Tuđmana koje su opasne za prolaznike jer s njih otpadaju cigle.

Iduća sjednica Gradskoga vijeća najavljena je za kraj kolovoza. 

Pročitano 1154 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić