Ispiši ovu stranicu

Ministrica Juretić u Sigurnoj kući VSŽ

Ministrica Juretić se susrela sa štićenicima Sigurne kuće VSŽ Ministrica Juretić se susrela sa štićenicima Sigurne kuće VSŽ Foto: R.Rac

Nakon što je u srpnju 2008. godine otvorena Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije danas ju je po prvi puta posjetio neki od ministara, konkretno, riječ je o aktualnoj ministrici  socijalne politike i mladih Bernardici Juretić. 

Ministrica Juretić susrela se sa štićenicama i djecom, uručila im je poklone, a progovorila je i o aktualnim problemima nasilja u obitelji, kao i o načinima na koje se država može aktivnije uključiti kada je riječ o rješavanju ovog sve prisutnijeg problema. 

- Žalosno je što žene dugo trpe i dugo čekaju na udaljavanje od nasilnika. U velikom broju slučajeva nakon nekog vremena napuštaju skloništa i vraćaju se u kući gdje su pretrpjele neki oblik nasilja - kaže Juretić, dodajući kako statistike, nažalost, govore o stalnoj potrebi povećanja smještajnih kapaciteta sigurnih kuća, zbog stalnog porasta nasilja u obitelji.

Ivana Sučić, voditeljica programa  pružanja egzistencijalne zaštite  i psiho-socijalne podrške ženama žrtvama nasilja na području Vukovarsko-srijemske županije je rekla da Sigurna kuća, osim što omogućava smještaj ženama žrtvama obiteljskog nasilja te njihovoj djeci, ima i Savjetovalište u kojemu stručnjakinje pružaju usluge psihosocijalne i pravne pomoći.

- Trenutno u Sigurnoj kući VSŽ imamo 4 žene i osamnaestero djece. U zadnjih godinu i pol dana smo popunjeni kao nikada do sada i često smo primorani odbijati smještaj te od resornog ministarstva tražiti suglasnost za prekomjerne korisnike - ispričala je Sučić, dodajući kako je čula da u pojedinim skloništima postoje čak i liste čekanja.

Ministrica Juretić je rekla kako se neke sigurne kuće financiraju na temelju projekata, a država sufinancira rad sedam sigurnih kuća u Republici Hrvatskoj.

Smještaj u Sigurnoj kući osigurava se posredstvom nadležnog Centra za socijalnu skrb ili policije.

Pročitano 2163 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac