Ispiši ovu stranicu

Krenuo Ultramaraton Vukovar-Srebrenica

Sudionici Ultramaratona Sudionici Ultramaratona Foto: Valerija Lozančić

S Ovčare je krenuo tradicionalni, peti po redu, Ultramaraton Vukovar-Srebrenica kojeg povodom 21. godišnjice srebreničkog genocida organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Udrugom Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske – Ogranak Grada Zagreba.

-Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale građane RH i Bosne i Hercegovine tijekom srpske agresije te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dvaju gradova žrtava, Vukovara i Srebrenice, želimo podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek, dvadeset godina nakon rata, ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih. Mnogi govore o genocidu riječima, a mi smo odlučili govoriti koracima. Želimo da se tako nešto više nikada ne ponovi i želimo mladima omogućiti bolji život, a ovo je naš mali doprinos svemu onome što je potrebno činiti. Voljeli bismo kada bi u glavama mnogih koji odlučuju o našim sudbinama nestale prepreke kako bismo imali štobolju budućnost i živjeli u što korektnijim odnosima, rekao je tom prigodom voditelj projekta, zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Ekrem Bećirović.

 U V. Ultramaratonu sudjeluju četiri maratonca, od toga tri hrvatska branitelja sa statusom ratnog vojnog invalida koji će u pet etapa prijeći 227 km između Vukovara (Ovčara) i Srebrenice (Potočari), a jedan odnjih je i Elvir Rakipović, sudionik Domovinskoga rata, umirovljeni časnik. - U ratu sam doživio dosta velike traume i zato trčim sve maratone vezane uz Domovinski rat i stradanja. Deset puta sam trčao maraton Zagreb-Vukovar, a pet Vukovar-Srebrenica. Stradanje nevinih ljudi nas motivira i tjera da izdržimo maraton kako bismo stigli do cilja i poklonili se nevinim žrtvama stradalim u Domovinskome ratu, rekao je Rakipović.

Pored maratonaca na pojedinim dionicama pridružit će se trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvam.

Ultramaraton završava 10. srpnja, a 11. srpnja sudionici će nazočiti komemorativnom skupu koji će se održati u spomen na žrtve genocida u Srebrenici.

U Vukovaru su ultramaratoncima potporu dali dožupan Željko Cirba i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara Ana Živanović te branitelji i članovi moto klubova.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, predsjedništva Bosne i Hercegovine i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Pročitano 1909 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić