Ispiši ovu stranicu

Tuzla i Vukovar obnavljaju prijateljske veze

Gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penavu posjetili su Hrvati iz Tuzle s ciljem ponovnog uspostavljanja prijateljskih veza između dva grada.

 

U Uredu gradonačelnika tim je povodom održan sastanak delegacije koju je predvodio generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić. Na inicijativu konzula u posjet Vukovaru su došli gvardijan katoličke crkve sv. Petra i Pavla u Tuzli fra Mario Divković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BIH Zvonimir Banović te predsjednik Općinskog odbora HDZ BIH Tuzla i gradski vijećnik Ivica Kovačević.

Na sastanku se razgovaralo o problemima s kojima se susreću Hrvati u Bosni i Hercegovini te je zaključeno kako se sa sličnim problemima bori i grad Vukovar. Naime, ratom pogođenu Tuzlu mnogi stanovnici su napustili, a Hrvati u okolici Tuzle žive u teškim životnim uvjetima, u nekim dijelovima čak bez osnovne infrastrukture. Po podacima iz župa, u okolici Tuzle danas živi oko 15.000 Hrvata, a u Gradskom vijeću Grada Tuzle 6 je hrvatskih zastupnika.

Gvardijan fra Mario Divković i predstavnici političke vlasti gradonačelniku su približili priču o Hrvatima iz Tuzle te ga pozvali na zajedničko druženje u franjevački samostan u Tuzli koji je jedina katolička institucija u gradu te nastoji povezati sve Hrvate.

Između ostalog, delegacija je Grad Vukovar posjetila i zbog aktualnog projekta „Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva" koji je gradskim vlastima Grada Tuzle prezentirao Ivica Kovačević u ime kluba HDZ-a te je na njegovu inicijativu na sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzle jednoglasno donesena Odluka o uključivanju u projekt.

Gradonačelnik Penava izrazio je zadovoljstvo ovom posjetom i ponovnim uspostavljanjem prijateljskih veza između ova dva grada. Napomenuo je kako je Vukovar otvoren za suradnju i povezivanje sa svim dijelovima Hrvatske, ali i inozemstva, pogotovo kada je riječ o hrvatskom narodu koji živi na tim područjima.

Pročitano 1767 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI