Ispiši ovu stranicu

Dvije godine od velikih poplava

Prošle su dvije godine od katastrofalnih poplava u Gunji, poplava koje su odnijele dva života i načinile prema procjenama materijalnu štetu veću od 2 milijarde kuna.

Većina kuća je obnovljena, a saniraju se i sve ulice kroz selo. Iako i dalje ima neobnovljenih kuća, načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić kaže kako je zadovoljan koliko je do sada učinjeno u obnovi. Ističe kako je prošla Vlada RH napravila jako puno, a i od ove Vlade očekuje isto. U postupku obnove je 16 još uvijek nedovršenih kuća, a i one bi trebale biti završene za mjesec – dva.

Oba kontejnerska naselja su prazna tako da će i kontejneri uskoro biti odvezeni iz Gunje, rekao je Lucić. Govoreći o obnovi rekao je kako je do sada samo u Gunji srušeno 60-70 ruševnih kuća te da je ostalo ukloniti još 20-ak takvih objekata. Od 1700 obiteljskih kuća u selu do sada je obnovljeno njih oko 1550.

Podsjećamo velike su poplave u svibnju 2014. pogodile istočnu Hrvatsku. Najugroženiji su bili dijelovi županjske i brodske Posavine: rijeka Sava dostigla je rekordnu razinu te je probila nasipe kod Rajevog Sela i Račinovaca. Evakuirano je nekoliko tisuća stanovnika iz Gunje, Račinovaca, Rajeva Sela, Bošnjaka, Vrbanje, Drenovaca, Strošinaca, Đurića, Posavskih Podgajaca i Soljana. Evakuirani ljudi bili su smješteni u Županji, Cerni, Gradištu, Privlaci, Otoku, Komletincima, Brčkom i drugim mjestima, a u poplavi najviše su stradala sela Gunja, Rajevo Selo i Račinovci s tim da su štete zabilježene i u Đurićima, Soljanima, Strošincima i Posavskim Podgajcima.

Pročitano 1721 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI