Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 98
Ispiši ovu stranicu

U Dunavskoj 5 20% niži računi za grijanje

Gradonačelnik u obilasku novog kotla na pelet Gradonačelnik u obilasku novog kotla na pelet Foto: D. Matić

Početkom tekuće 2016. godine tvrtka Tehnostan započela je realizaciju ideje promjene energenata na jednom od dva kotla na lož ulje u kotlovnici D2 u Dunavskoj ulici onim na pelet. Kotlovnica je svrstana u zatvoreni toplinski sustav i kao takva ne podliježe regulaciji cijena HERA-e već su cijene tržišne.

 

-Godinama je bila nepovoljna priča i još uvijek jest po pitanju grijanja stanova u Vukovaru, ali ovo je jedna od pozitivnih priča koje su u našoj domeni, jedan projekt koji smo uspješno realizirali u suradnji s tvrtkom Tehnostan. Radi se o kotlovnici na pelet čime je tvrtka Tehnostan postala prvi energetski subjekt u Hrvatskoj koji prodaje "zelenu" toplinsku energiju. Ono što je najvažnije u cijeloj priči, prema procjeni Tehnostana, jest pad cijene energije za 20% i to da će građani osjetiti olakšicu na svojim džepovima, rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

S obzirom da u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima čak tri proizvođača peleta, Tehnostan je krenuo u projektni zadatak zamjene dotrajalog kotla na lož ulje modernim kotlom na pelet.

-Ovim projektom smo zamjenili jedan dotrajali i relativno opasan kotao na lož ulje onim na pelet koji se odmah pokazao kao logičan odabir s obzirom da u Županiji postoje proizvođači istoga, rekao je direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak.

Kotao na pelet opskrbljivat će toplinskom energijom oko 150 stanova Dunavske 5 i 7 kao i Ured državne uprave i zgradu Županije. Unatoč raznim mjerama koje se provode s ciljem smanjenja računa za grijanje Vukovarci i dalje imaju visoke račune. Razlog tomu je, kaže Lovrenščak, višestruk.

- Glavni razlog su prazne i poluprazne zgrade za razliku od onih popunjenih u kojima takvi problemi ne postoje. Drugi dio priče svodi se na upraviteljski dio Tehnostana. Dakle, to su zgrade koje nemaju dobar energetski razred stoga bi trebali povući sredstva iz fondova EU i izolirati takve zgrade, zaključio je Lovrenščak.

Predstavnica stanara Dunavske 5 Katica Lagundžija rekla nam je da je zadovoljna svojim računima. - Zadovoljna sam jer ćemo uštediti novce, a i za okoliš je prihvatljivije, rekla je Lagundžija.

Projekt je vrijedan nešto više od 500 000 kuna i financiran je iz proračuna Grada Vukovara, a kao najpovoljniji izvođač radova odabrana je tvrtka Pepur Montaža.

Osim domaćeg peleta valja istaknuti da je postrojenje i većina opreme proizvedeno u Hrvatskoj. Zadovoljni ovim projektom trebali bi biti u konačnici njezini korisnici jer bi računi od 1. siječnja 2016. godine trebali biti jeftiniji za 20%.

Pročitano 2355 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI