Ispiši ovu stranicu

Snima se film o ratnim strahotama u Lovasu

Odavanje počasti ubijenim Lovašanima Odavanje počasti ubijenim Lovašanima Foto: Općina Lovas

Udruga dr. Ante Starčević kao producent u suradnji s Uredom za međunarodnu suradnju TINTL pokreće projekt snimanja dokumentarnog filma o stradanju mještana Lovasa u srpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku 1991. godine.

Lovas je jedno od sela koje je podnijelo najveće žrtve tijekom Domovinskog rata, a u njemu je smrtno stradalo 87 mještana, odnosno 5,5 posto Hrvata koji su do početka rata živjeli ondje. Dokumentarni film radnog naziva ''Krvava berba grožđa u Lovasu“, opisat će sve strahote koje su Hrvati i ostali građani koji nisu srpske nacionalnosti doživjeli u Lovasu i Opatovcu od tzv. JNA i paravojne jedinice ''Dušan Silni''.

- Minsko polje, okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad...., dio su strahota koje su mještani Lovasa preživjeli prije no što su protjerani. Film će prikazati osobne životne priče preživjelih, njihov život prije rata, kao i način na koji se nose sa psihofizčkim posljedicama puno godina nakon što su igrom sreće preživjeli ratni zločin. Za potrebe filma uzet će se i svjedočanstva predsjednice srbijanske humanitarne organizacije Fond za humanitarno pravo i zastupnice žrtava na sudskom procesu u Beogradu Nataše Kandić te Staše Zajović iz beogradske nevladine organizacije Žene u crnom, rekao je Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik, naglasivši kako postavljaju pitanje zašto pravosuđe nije podignulo kaznene prijave protiv najodgovornijih za te zločine te se nada da će ih ovaj film potaknuti da učine nešto. Također žele i  da ovaj film budućim naraštajima svjedoči o tragičnim događanima na području Općine Lovas.

Scenarist i redatelj filma je Silvio Mirošničenko koji je za svoje dokumentarce dobio veći broj domaćih i inozemnih nagrada, a izvršnu produkciju potpisuje Artizana film iz Zagreba. Dokumantarni film ''Krvava berba grožđa u Lovasu“ trebao bi premijerno biti prikazan na obljetnicustradavanja Lovašana.

Inače Udruga dr. Ante Starčević - Tovarnik već je snimila tri filma, film posvećen velečasnom Ivanu Buriku, jedinom svećeniku ubijenom u Domovinskome ratu, film Draga Gospa Ilačka te Sve je bio dobar san, film posvećen Jean-Michelu Nicolieru, a nakladnici su i 8 knjiga.

Pročitano 1335 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić