Ispiši ovu stranicu

Borzan: "Televizori se kvare nakon 20.000 sati, a perilice nakon 2.500 pranja"

Tribina je održana na Veleučilištu Lavoslava Ružičke Tribina je održana na Veleučilištu Lavoslava Ružičke Foto: Valerija Lozančić

Na Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan održala je javnu tribinu pod nazivom "Zaštita potrošača u Europskoj uniji".

Govorila je o aktualnim aktivnostima koje se na razini Europskog parlamenta događaju u cilju intenzivnije zaštite potrošača na tržištu zemalja članica Europske unije, kao i o nizu uočenih problema poput razlika u kvaliteti istoimenih proizvoda u zemljama tzv. stare EU i nove, o brojnim načinima kako trgovački centri potrošače dovode u zabludu te sličnim problemima s kojima se susreću i potrošači u Hrvatskoj.

 

Razlika u kvaliteti proizvoda jedan je od najčešćih problema na koje se kupci žale, rekla je Borzan. - Kada se radi o razlici u prehrambenim proizvodima, proizvođači se često opravdavaju da se prilagođavaju ukusu kupaca u toj zemlji. To bih još donekle i mogla shvatiti, ali ne mogu shvatiti da istraživanja pokazuju da naši kupci više vole deterdžent koji pere slabije i manje miriši jer je deterdžent poznate marke u našim trgovinama upravo takav u odnosu na onaj u zemljama tzv stare EU, naglasila je Borzan.

Drugi najčešći razlog pritužbi potrošača je programirano kvarenje uređaja. - Studentica s pariškog sveučilišta istraživala je zašto se neki uređaji pokvare upravo nakon isteka garancije. Došla je rezultata da se televizori kvare nakon oko 20.000 sati, a perilice za rublje nakon 2.000-2.500 pranja, istaknula je Borzan te dodala kako se potrošači dovode u zabludu i obmanjujućim pakiranjima, zaokruživanjem cijena, a mogućnost za to pruža im i digitalno tržište.

Tribini su uz dekana Mirka Smoljića nazočili i brojni studenti.

Pročitano 1087 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić