Ispiši ovu stranicu

Na današnji dan rođen Siniša Glavašević

Siniša Glavašević Siniša Glavašević Foto: R.Rac / arhiva

Na današnji dan 1960. godine rođen je naš kolega, urednik, novinar, ratni izvjestitelj, pisac proze i knjižničar Siniša Glavašević. 

Siniša Glavašević rodio se u Vukovaru 4. studenoga 1960. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Nakon završetka školovanja radio je u školama u Lovasu i Borovu naselju. Na Hrvatskom radiju Vukovar zaposlio se najprije kao spiker, a za vrijeme Domovinskog rata bio je urednik HRV-a i ratni izvjestitelj.

Uz cijelu tadašnju ratnu ekipu Hrvatskog radija Vukovar, upravo je Siniša Glavašević bio najzaslužniji što se glas iz opkoljenog grada čuo i na slobodnom hrvatskom teritoriju, ali i u cijelom svijetu. Hrabri glas, koji je širio istinu hrvatskim radijskim eterom, ali i ulijevao hrabrost građanima u skloništima i hrvatskim braniteljima na položajima.

Upravo na svoj 31. rođendan, 4. studenoga 1991. godine, Siniša je bio ranjen krhotinom granate na putu u bolnicu gdje je krenuo prikupiti podatke za izvješće, ali i doznati sudbinu tadašnjeg dečka, a sadašnjeg supruga kolegice Vesne Vuković, koji je bio ranjen na Trpinjskoj cesti.

Posljednje izvješće Siniša je poslao iz vukovarske bolnice 18. studenoga navečer. Slomom obrane grada Vukovar je pao u neprijateljske ruke, nakon tromjesečne herojske borbe, a vijest o tzv. "oslobođenju" Vukovara prvu je objavila Televizija Beograd. Odmah su uslijedili pozivi agresorske vojske na predaju preostalog stanovništva skrivenog u podrumima.

Poslije pada grada Vukovara, Glavašević je 19. studenoga 1991. godine odveden iz vukovarske bolnice i od tada mu se izgubio trag. Naknadno je utvrđeno da je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991., a ekshumiran je i identificiran u veljači 1997. godine.

Grob Siniše Glavaševića je na zagrebačkom Mirogoju. Pokopan je pokraj kolege, prijatelja i vjenčanog kuma Branimira Polovine 14. ožujka 1997. godine.

Matica hrvatska u Zagrebu posmrtno je 1992. godine izdala Glavaševićevu zbirku "Priče iz Vukovara", sastavljenu od toplih priča o temeljnim ljudskim vrijednostima koje je Siniša čitao slušateljima radija opkoljenoga grada. Priče su prije tiskanja od Matice hrvatske čitane na Hrvatskom radiju u večernjem programu, a stigle su 12. studenoga 1991. godine na privatni faks u zagrebačkom predgrađu i bile su poslane iz podruma vukovarske Opće bolnice. Ove lirske priče jedini su sačuvani literarni pokušaji Siniše Glavaševića.

Na obljetnicu ubojstva Siniše Glavaševića 20. studenoga, Hrvatski radio Vukovar u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar svoj će cjelodnevni program posvetiti upravo Siniši Glavaševiću. Slušatelji će imati prilike čuti arhivirane materijale u vlasništvu HRV-a iz 1991. godine, Sinišina javljanja, snimke iz ratnog Vukovara, specijalizirane emisije o Hrvatskom radiju Vukovar, komentare o ratnom izvjestiteljstvu Siniše Glavaševića iz perspektive današnjih novinara, ali čut ćete i komentare mladih iz Vukovara na život i rad Siniše Glavaševića.

Da je živ, s kolegom Sinišom, danas bi proslavljali njegov 55. rođendan. Nažalost, ostala je samo uspomena na neustrašivog novinara, legendu hrvatskog ratnog izvjestiteljstva, kolegu novinara zbog kojega je istina ugledala svjetlo dana.

Siniši i ostalim ubijenim kolegama s HRV-a možemo samo izraziti zahvalnost za istinu u koju su ugradili svoje živote.  

Pročitano 2181 puta
Ocijeni sadržaj
(14 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac