Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 98
Ispiši ovu stranicu

Vukovarske škole u 19. i 20. stoljeću

Vukovarske škole u 19. i 20. stoljeću Vukovarske škole u 19. i 20. stoljeću Foto: D. Matić

U okviru 11. Dana Matice Hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u prostorijama Ružičkine kuće u Vukovaru održana je jedinstvena arhivska izložba "Vukovarske škole u 19. i 20. stoljeću autora Ivana Hubaleka i arhiviste Petra Eleza.

-Državnom arhivu Vukovar je zaista čast da se može uključiti u 11. dane Matice Hrvatske. Mi smo spremni popratiti sve manifestacije kojima je cilj promoviranje arhivske baštine i kulturnog dobra, rekao je ravnatelj Državnog arhiva Vukovar Stjepan Prutki.

 

-Svrha izložbe jest da se kroz reprezentativno arhivsko gradivo koje se nalazi u posjedu Državnog arhiva u Vukovaru široj i znanstvenoj javnosti predstave škole Vukovara u 19. i 20. stoljeću što je bio početak intenzivnijeg moderniziranja školstva u Hrvatskoj, rekao je arhivist Petar Elez.

-Matica je imala čast biti suorganizator ove izložbe. Izložbi smo dali posvetu u tri oblika. Prva je posveta našem gradu. Druga posveta upućena je svim bivšim učiteljima i zaposlenicima koji su pridonijeli razvoju školstva, a treća posveta upućena je budućim učiteljima, zaključila je predsjednica Matice Hrvatske Vukovar Lidija Miletić.

Izložba na slikovit način, popraćena arhivskim gradivom, fotografijama, planovima i nacrtima oslikava bogatu prošlost školstva grada na Dunavu.

Pročitano 1854 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI