Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Penava: Netko ponovno pokušava poentirati na žrtvi Vukovara

Grad Vukovar će i ove godine na dostojanstven način odati počast Siniši Glavaševiću poručio je Penava Grad Vukovar će i ove godine na dostojanstven način odati počast Siniši Glavaševiću poručio je Penava HRV

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je prozvao pojedine medijske kuće za senzacionalističko i tendenciozno izvješćivanje i ponovnu politizaciju žrtve Vukovara.

Ovaj puta riječ je manifestaciji Grad -to ste vi koja se ove godine po prvi puta ne nalazi u programu obilježavanja jer se po prvi puta ove godine obilježava na drugačiji način nego što je to bilo do sada.

 

-Objašnjenje je zapravo vrlo jednostavno i iza njega ne stoji nikakva politička spletka i manipulacija, kazao je gradonačelnik podsjetivši kako već 10. godina za redom ovu manifestaciju organiziraju Gradska knjižnica Vukovar, Hrvatski radio Vukovar, Hrvatsko novinarsko društvo i Društvo hrvatskih književnika. Podsjetio je također na posljednju konferenciju za medije na kojoj je bio prezentiran ovogodišnji cjeloviti program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

-Na konferenciji je upućen apel da se niti jedna pojedinačna sudbina, niti jedno ime heroja Domovinskog rata pa makar to bio i Siniša Glavašević ne izdiže iznad žrtve Vukovara. Također, još je jednom upućen i apel da tijekom dana sjećanja izostane bilo kakvo političko angažiranje i isticanje te da žrtva Vukovara bude prije svega i u središtu pozornosti, kazao je gradonačelnik te prozvao određene medije koji su se kako je rekao oglušili na ove apele te su objavili tekstove koji ne prikazuje sve strane priče. On je naveo kako su izjave navedenih organizatora manifestacije u potpunosti izostavljene, dok se ističe izjava ministra branitelja Predraga Matića koji s problematikom nema nikakve poveznice. Navodi se također i izjava Bojana Glavaševića koji se kao sin ubijenoga našao povrijeđen postupcima Grada Vukovara te se nada „da će se Grad Vukovar predomisliti“. Prvenstveno Grad Vukovar nema se oko čega predomisliti jer nije ni zaprimio prijedlog, a sam je organizator središnje manifestacije 18. studenoga, no manifestaciju „GRAD – TO STE VI“ ne organizira.

-S druge strane, nastavio je gradonačelnik,  u svojoj izjavi ministar branitelja Predrag Matić nameće ideju kako je Grad Vukovar „izbacio“ Sinišu Glavaševića iz programa iako očito ponovno nije upoznat s problematikom, njezinim protokolom ni procedurom, a još jednom se diskriminira i otkriva prozivajući HDZ za nešto na što kao stranka nije imao nikakvog utjecaja. Također, s bespredmetnim priopćenjem izlaze i Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatsko društvo književnika koji su već godinama suorganizatori sporne manifestacije, no ove godine ostaju „neugodno iznenađeni“ jer nisu poslali prijedlog programa. Takav njihov postupak puno više nego li čudnovato priopćenje ukazuje na činjenicu koliko im je zapravo stalo do odavanja počasti Siniši Glavaševiću, naglasio je gradonačelnik.

One je ustvrdio kako će Gradska knjižnica Vukovar i Hrvatski radio Vukovar manifestaciju ipak održati, no ne na ustaljen način nego izvan službenog dijela programa. To je korak na koji su se organizatori samostalno odlučili, kazao je Penava.

-Iako je Grad Vukovar u više navrata apelirao na suzdržavanje od politizacije i manipulacije žrtvama u vrijeme i vezano za Dane sjećanja na žrtvu Vukovara, Vukovar se još jednom dovodi u poziciju iskorištavanja najemotivnijih i najtežih dana za ostvarivanje prednosti u predizbornoj trci. Vukovar je jedinstveni simbol hrvatske bitke za neovisnost te svatko tko ga iskorištava u privatne svrhe i za vlastite probitke nema nikakvog pijeteta prema žrtvi niti zna što je domoljublje. Grad Vukovar će i ove godine na dostojanstven način odati počast svim svojim herojima pa tako i legendarnom Siniši Glavaševiću. I to je jedina istina. Zbog svega ovoga što se događa posljednjih dana, slobodan sam reći SRAMITE SE, GOSPODO! Pustite Vukovar da oplakuje svoje heroje i svoje žrtve, a mrtve da počivaju u miru, kazao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Pročitano 1684 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI