Ispiši ovu stranicu

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva

Na današnji dan od 2005. godine u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama Media servis je istražio kakva je situacija u Hrvatskoj po pitanju te problematike i je li zakonodavni okvir zadovoljavajući.

Broj žena koje su pretrpjele nasilje svake je godine sve veći. Iako imamo relativno dobar zakonski okvir, nasilje nad ženama i dalje je svakodnevica. Razlog je, kaže koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tolle, patrijarhalno društvo.

- Mi imamo relativno dobar zakonodavni okvir i prateće dokumente, ali ih ne implementiramo u praksi ili ih implementiramo na krivi način, da štitimo počinitelja nasilja, a ne žrtve nasilja. Još prošle godine, neki od sudaca u drugim manjim sredinama nisu znali da postoji zakon protiv nasilja u obitelji, iako je on već jako drugo na snazi - kaže Tolle.

U odnosu na rane devedesete, stvari su se promijenile na bolje negdje sredinom devedesetih, ali tako je bilo samo do prije pet godina. - Žene su negdje od tih 1995., 1996. i 1997. godine pa do recimo prije pet godina češće prijavljivale jer je klima za prijavljivanje bila pogodnija. Sada imamo trend da žene ne prijavljuju, jer imaju strahovito loša iskustva. Naime, događa se na djelu doslovce strukturalna viktimizacija, ponovna viktimizacija žrtve partnerskog nasilja - ističe Tolle.

Neki pokazatelji su u opadanju, neki su u porastu, kaže ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Podsjetila je na početak devedesetih kad se nije smjelo reći da je netko zlostavljan, do toga da danas imamo razvijene mehanizme za borbu protiv nasilja.

- Naravno, treba sustav i dalje unaprjeđivati, a ono što mi se čini još važnije, a to je educirati mlade generacije i djecu, pa se nadam da će i u sklopu ovog zdravstvenog odgoja u školama biti i jedan dio te edukacije - ističe ministrica.

Suradnja sa ženskim udrugama je, dodaje, izuzetno važna.  - Mi ćemo nastojati u narednom razdoblju, ustvari obaviti razgovore s još jednim dijelom udruga, koje bi mogle i trebale ući u ovaj sustav, u kojem već postoji sedam udruge koje se brinu za zlostavljane žene i imamo jedno područje koje je nepokriveno sa skloništima, a to je dobar dio Dalmacije - otkriva Opačić.

Povodom obilježavanja 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položit će danas vijenac i zapaliti svijeću u spomen na tragično preminule Ljiljanu Hvalec, Hajru Prohić i Gordanu Oraškić u zgradi Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Prije 13 godina, prilikom brakorazvodne parnice, ubijene su sutkinja Ljiljana Hvalec, Gordana Oraškić i odvjetnica Hajra Prohić, koja je Gordanu htjela osloboditi braka u kojem je bila zlostavljana. Suprug Gordane Oraškić nije se pomirio s njenom namjerom i hicima iz pištolja prekinuo živote triju nevinih žena.

Ženska soba - Centar za seksualna prava, danas povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kreće s novom javnom kampanjom pod nazivom "Senzibilizacija javnosti za problematiku nasilja u obitelji". 

Povodom kampanje, aktivistice Ženske sobe upozoravaju i na službene podatke MUP-a, koji govore da je svake godine u Hrvatskoj prijavljeno između 11.500 i 17.500 počinitelja nasilja u obitelji, a broj žrtava takvih djela kreće se čak između 14.500 i 22.200, od čega su žene žrtve u 64 do 71 posto slučajeva, ovisno o godini.

Pročitano 2327 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac