Ispiši ovu stranicu

Obilježena 24. obljetnica ustrojstva 204. vukovarske brigade

Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva na Memorijalnom groblju Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva na Memorijalnom groblju Foto: Valerija Lozančić

Svečanom akademijom, polaganjem vijenaca i svetom misom za sve poginule pripadnike brigade i branitelje Vukovara danas je obilježena 24. obljetnica ustrojstva 204. vukovarske brigade.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijenac je položilo i svijeću upalilo zapovjedništvo brigade, izaslanik predsjednice RH Ante Deur te izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Grada Zagreba, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i braniteljskih udruga grada, Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar te Grada Petrinje, a svijeću je upalio i gradski HDSSB.

 

Gradonačelnik Vukovara tom je prigodom naglasio kako je riječ o slavnoj brigadi čije ćemo ime uvijek izgovarati s ponosom.

Ministar branitelja Predrag Matić rekao je kako mu je drago da su se branitelji ove legendarne brigade, najpoznatije u Domovinskome ratu, okupili u toliko velikom broju. Dodao je kako je i sam ponosan pripadnik te brigade te pohvalio sve dobrovoljce koji su iz cijele Hrvatske pa i inozemstva došli braniti Vukovar.

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković istaknuo je kako i nakon toliko godina još uvijek nisu zadovoljni statusom brigade.

Ivan Kovačić, jedan od ratnih zapovjednika 204. vukovarske brigade podsjetio je kako je 1991. godine u Vukovaru bilo oko 1.800 branitelja, a brigada je ukupno brojala 5. 493 branitelja od kojih je poginulo i nestalo njih 923.

Molitvu je na Memorijalnom groblju za sve poginule i nestale izmolio gvardijan i župnik župe svetih Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić. U crkvi svetih Filipa i Jakova za sve je poginule i nestale branitelje Vukovara potom služena sveta misa zadušnica, a u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana akademija. Svi gosti posjetili su i spomen sobu 204. vukovarske brigade u Memorijalnom centru Domovinskog rata.

Organizatori obljetnice su HUVBDR Vukovar 91 i ostale udruge proistekle iz Domovinskog rata Grada Vukovara, a pokrovitelji su Ministarstvo branitelja i Grad Vukovar.

Pročitano 1553 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić