Ispiši ovu stranicu

Na graničnom prijelazu Tovarnik sve više izbjeglica

Nakon što je Mađarska jučer zatvorila granice, dio izbjeglica koje prevoze iz Preševa preusmjeren je prema granici s Hrvatskom. Jutros nešto prije 6 sati stigao je autobus s oko 60 izbjeglica na autobusni kolodvor u Šid.  Reporteri HRT-a i televizije N1 javili su da su izbjeglice u Hrvatsku ulazile i pješice, preko kukuruzišta. Dio ih je stigao u Tovarnik, a drugi su krenuli prema sjeveru, prema Iloku.

Na početku aktualnog prijepodneva u Saboru zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić postavio je pitanje o oprečnim stavovima članica EU prema izbjeglicama i njihovom ulasku u Hrvatsku. Premijer Milanović poručio je još jednom da mađarska politika gradnje zidova neće ništa postići. Osvrnuo se i na dolazak izbjeglica u Hrvatsku, rekavši da smo spremni prihvatiti ih i ako treba usmjeriti, jer većina njih želi u druge zemlje.

Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa zbog najavljenog mogućeg vala izbjeglica, potvrdila je jutros Hini glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić. Došli su na poziv načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, a imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat - vodu, setove za prvu pomoć, deke, akrtikle za osobnu higijenu i drugo, dodala je.

Prema riječima Zdravka Kelića načelnika stožera civilne zaštite vukovarsko-srijemske županije dosad je zbrinuto oko 100 izbjeglica. Najavio je da će kraja dana biti prihvaćeni te proslijeđeni dalje prema Zagrebu svi koji su došli na hrvatsku granicu. Spekulira se s brojkom od 3000 koja će pristići samo tjekom dana, pišu 24sata. Kelić je novinare informirao da dežuraju ekipe Hitne pomoći, civilne zaštite i brojne policijske snage te da “Hrvatska spremno dočekuje izbjeglički val”.

Pročitano 1570 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI