Ispiši ovu stranicu

Povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja

Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova VSŽ Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova VSŽ Marija Molnar

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji pada u nedjelju 25. studenoga. O ovoj su temi govorile Sanja Hostonski policijska službenica za maloljetničku delikvenciju i kazneno-pravnu zaštitu PU vukovarsko-srijemske, Marina Bukal, policijska službenica za prevenciju kriminaliteta u istoj policijskoj upravi te Sandra Brkljač, stručna suradnica iz udruge Babe! Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije.

Prema podacima policije u prvih je šest mjeseci ove godine policija postupala u 337 slučajeva obiteljskoga nasilja na našem području. Evidentirana su 403 počinitelja,  od kojih su  325 slučajeva počinitelji nasilja bili  muškarci, a u 78 žene. Najviše je bilo prijavljenoga psihičkog nasilja, potom tjelesnog i ekonomskog.  Obiteljsko se nasilje u ovim slučajevima uglavnom pojavljivalo u bračnim zajednicama, nasilnik je uglavnom suprug, očevi su češće nasilni prema sinovima, a žene se u ulozi nasilnica javljaju rjeđe.

Kako je rečeno na sjednici naše područje ne odstupa bitno od drugih dijelova Hrvatske kada je u pitanju broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji. Primjetan je porast broja slučajeva prijavljenoga nasilja. To ne mora nužno značiti i da je nasilje u porastu nego da je društvo odgovornije i osnaženije da nasilje prijavljuje institucijama.

Na sjednici  povjerenstva prezentiran je i izvještaj s V. koordinacije županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, kao i okvirni plan kampanje povjerenstva za povećanje broja žena na kandidacijskim listama za lokalne izbore 2013. godine

Pročitano 2487 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar