Ispiši ovu stranicu

Od 46 odobreno samo 10 projekata iako su svi prihvatljivi za sufinanciranje

Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Foto: VSŽ Županija

Na 16. Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije održanoj u Vukovaru Ivan Ambroš iz Agencije za razvoj Hrast podnio je izvještaj o odobrenim projektima u okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije. Istaknuo je kako su, u okviru tog programa, jedinice lokalne samouprave s područja županije ove godine aplicirale 46 projekata, uglavnom komunalne infrastruktue, a samo ih je deset odobreno.

- Svake godine prijavljujemo nekoliko puta više projekata od broja koji su nam odobreni. Primjerice, od ovih 46 apliciranih projekata svi su prošli administrativnu provjeru što znači da su prihvatljivi za sufinanciranje, međutim sredstava nema kako bi se odobrila svi projekti. Od 46 odobreno ih je samo 10. Mi sad imamo veliki problem, imamo spremne projekte i spremnu tehničku dokumentaciju koja je ograničenog roka trajanja, međutim zbog nedostatnih sredstava alociranih za ovaj Program naše jedinice lokalne samouprave su u poziciji da će možda morati ponovno izrađivati tehničku dokumentaciju, rekao je Ambroš. Rješenje vidi u tome da ministarstva i Vlada kvalitetnije osmisle natječaje i uvjete i alociraju više sredstava za potpomognuta područja.

Župan Božo Galić ističe kako se ovakvi problemi događaju zbog loše centralizacije i suradnje Vlade i ministarstava s jedinicama lokalne samouprave. -Nešto se loše događa i to se mora promijeniti, zaključuje župan.

Pročitano 1480 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić