Ispiši ovu stranicu

U Veleprometu 1991. ubijeno više od 700 ljudi

Tužna obljetnica u Veleprometu Tužna obljetnica u Veleprometu Valerija Lozančić

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora grada Vukovara u dvorištu je Veleprometa svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 21. godišnjica stradanja Vukovaraca na tome mjestu.

Kroz skladišta, odnosno hangare Veleprometa u razdoblju od  rujna 1991. do travnja 1992. godine prošlo je oko 10.000 ljudi, a više od 700 ih je ubijeno, rekao je Zdravko Komšić, predsjednik Udruge Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora grada Vukovara ističući kako od DORH-a traže da počnu procesuirati te zločine.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak rekao je kako je Velepromet najveći koncentracijski logor na području Hrvatske i za zločine koji su se ondje događali podnijeli su 9 kaznenih prijava protiv 1000 ljudi, ali još nitko nije kažnjen.

Svetu misu  u dvorištu Veleprometa za sve poginule, ubijene i nestale predvodio je vlč. Dejan Bubalo, župnik Tordinački.

U limenom hangaru  postavljena je i izložba novinskih tekstova, crteža i fotografija te prikazan dokumentarni film o događanjima u Veleprometu te godine.

Obilježavanju su nazočili bivši zatočenici, građani te gradonačelnik Željko Sabo i župan Božo Galić.

Pročitano 3056 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić

Galerija slika