Ispiši ovu stranicu

Otvoreno pismo predsjednici

Koordinacija Koordinacija Foto: Valerija Lozančić

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara uputila je otvoreno pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović kao i cijeloj hrvatskoj javnosti kako bi je izvijestila o događajima u Vukovaru, odnosno o kršenju prava njenih članova.

Od predsjednice su otvoreno zatražili pomoć jer kako je rekao predsjednik Koordinacije Franjo Šoljić njena je Ustavom propisana dužnost štititi ustavni i pravni poredak te time skrbiti i o zaštiti hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, slobodi mišljenja i izražavanja misli, osobnim slobodama i slobodi kretanja građana, a sva su ta prava članova Koordinacije prekršena. Posebice nakon postavljanja dvojezičnih ploča na zgradama državnih ustanova.

-Najnoviji udarac koji je našim članovima zadala Vlada RH, Ministarstvo unutarnjih poslova i DORH dogodio se u posljednjih mjesec dana. Naime, stalno nas pozivaju na obavijesne razgovore (time uznemiravaju i nas i naše obitelji), ali najnovija je njihova podvala što su obavijesne razgovore s nama sada prebacili u nadležnost Odjela za terorizam. Pojedince terete po članku 349. KZ za narušavanje ustavno pravnog poretka – narušavanje ugleda RH, zastave, grba i himne. Krvlju i životima smo se izborili za hrvatsku slobodu i hrvatski Vukovar i spremni smo prihvatiti u miru i razumijevanju sve naše sugrađane, svih nacionalnosti, ali očekujemo, i smatramo da smo to zaslužili, da se naša žrtva i Domovinski rat u cjelini poštuje. Mi, koji smo ovu državu stvorili, ne možemo nikako biti prijetnja sigurnosti, nego i dalje štitimo interese i prava hrvatskih građana, ne ugrožavamo nikoga niti smo nasilni. Postavljamo pitanje sebi i hrvatskoj javnosti, a time i Vama – hrvatskoj predsjednici, tko je branio i obranio našu jedinu domovinu? Hrvatski branitelji ili teroristi? Ako smo mi teroristi, što je onda bio Domovinski rat? Samo poštujući svoj narod, svoju povijest i moralne vrijednosti možemo zadržati svoju samostalnost i integritet.

Poštovana predsjednice, nadamo se da smo Vam uspjeli prenijeti dio agonije u kojoj se nalazimo, te da ćete sukladno svojim ovlastima učiniti sve da se hrvatskim braniteljima vrati dostojanstvo, da ih se smatra hrvatskom vrijednošću i ponosom, a ne teroristima. Naše domoljublje i odanost Hrvatskoj je neupitna i u tom duhu Vas pozdravljamo, ističe Šoljić.

Pročitano 1561 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić