Ispiši ovu stranicu

Uzrok skupog grijanja su prazni stanovi i loša obnova

Vukovarci u šoku zbog siječanjskih računa za grijanje Vukovarci u šoku zbog siječanjskih računa za grijanje Foto: R. Rac

Računi veći od tisuću kuna

Stanovnici vukovarskih stambenih zgrada ostali su neugodno iznenađeni siječanjskim računima za grijanje koji su često puta i veći od tisuću kuna za stanove površine od oko 50-ak kvadratnih metara.

Nakon brojnih upita građana i negodovanja koja su upućena prema gradskoj tvrtci Tehnostan koja im isporučuje toplinsku energiju, priča o ekstremno visokim računima poprimila je i medijski epilog.

Zbog ovog gorućeg problema gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor vukovarskog Tehnostana Kristijan Lovrenščak održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su rekli kako je riječ o složenom problemu s kojim su vrlo dobro upoznati te da Tehnostan u suradnji s Gradom Vukovarom pokušava iznaći mogućnosti rješenja ovoga problema.

 

65 posto stanova se ne grije jer su prazni

Direktor Lovrenščak je objasnio kako je u rujnu prošle godine na snagu stupio Pravilnik o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju kojega je propisalo Ministarstvo gospodarstva.

 – U stanovima s ugrađenim kalorimetrima rjeđe smo evidentirali tako ekstremne račune, no u stanovima s alokatorima (razdjenicima) mogući su takvi računi i u pravilu javljaju se u zgradama s visokim postotkom negrijanih stanova. Na primjeru stambenog naselja Olajnica na ulazima od 1 do 5 ima 193 stana, od kojih se ne grije njih 120 što je 65 posto – rekao je Lovrenščak dodajući kako negrijani stanovi, u kojima uglavnom nitko ne živi, odvlače toplinsku energiju iz stanova koji se  griju i koji su u njihovom okruženju. 

Otežavajuća je i činjenica loše obnove stambenih jedinca koje nemaju kvalitetnu toplinsku izolaciju i PVC stolariju tako da su mjere energetske učinkovitosti u takvim slučajevima vrlo slabe.

 

Izgradnja toplinskih podstanica od sredstava pričuve

Problem su i toplinske podstanice koje distribuiraju toplinsku energiju po stanovima. 

– Toplinska podstanica  za kompleks zgrada Olajnica od ulaza 1 do 5 se nalazi u prizemlju ulaza 5. Oni stanovi koji su bliže toplinskoj podstanici lakše će se zagrijati, tako da velika udaljenost grijanog stana u negrijanom okruženju je također razlog visokog računa za grijanje – rekao je prvi čovjek Tehnostana, ustvrdivši kako su stanari dužni plaćati trošak distribucije toplinske energije od toplinske podstanice do same stambene jedinice.   

Potencijalno rješenje ovog naizgled ne rješivog problema mogla bi biti i izgradnja novih toplinskih podstanica, a to je pak moguće, u slučaju da se s time složi većina stanara koji žive u istom ulazu stambene zgrade i ukoliko bi se izgradnja iste financirala iz njihovih sredstava pričuve.

 

Mora se iznaći trajno rješenje

Gradonačelnik Penava se slaže da se mora iznaći trajno rješenje problema grijanja vukovarskih stanova,  komentirajući kako je potpuno neprihvatljivo da stambene jedinice, posebice one manje od 30 ili 40 kvadratnih metara imaju račune od gotovo dvije tisuće kuna.  

- Tražim mogućnosti da se građanima, bar od strane Grada Vukovara, izađe u susret da im tako visoki računi budu lakše podnošljivi za kućne budžete – rekao je Penava.  

Način obračuna je zakonit, propisano je to pravilnikom Ministarstva gospodarstva i definirano iznosima koje određuje HERA.  

- Grad je već krenuo prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da stambene zgrade učinimo maksimalno energetski učinkovitima. To bi ostvarili postavljanjem dodatne termoizolacije kako bi zgrade gubile što manje topline – rekao je Penava, dodajući kako stanari višestambenih objekata trebaju odlukom većine, donijeti takvu odluku koja će omogućiti da veće račune dobivaju oni koji ne žive zapravo u stanovima, njihovi su vlasnici, a nisu u Vukovaru, i na taj način će stanari koji su u Vukovaru dobivati manje račune za potrošnju.

 – Kompleksan je to problem jer u tom slučaju će se opet pojaviti nezadovoljnici koji će reći da ne žive u gradu Vukovaru, a moraju plaćati visoke fiksne troškove,  no držim da je to daleko pravednije prema ljudima koji jesu u Vukovaru, da oni manje plaćaju, a oni koji ne žive u Vukovaru, a žele tu imati stan neka to i plate – zaključio je gradonačelnik Penava.

Lovrenščak je rekao novinarima kako bi najveći utjecaj na korekciju ekstremnih računa za grijanje imala popunjenost te grijanje i korištenje stambenih i poslovnih jedinica. Dakako, i kvalitetnija obnova stambenih objekata koja podrazumijeva mjere energetske učinkovitosti odnosno dobru izolaciju zgrada za što stanari Olajnice na ulazima od 9 do 12 uskoro predaju natječajnu dokumentaciju za sufinanciranje.

 

Zgrade u Vukovaru nisu projektirane za alternativne načine grijanja

- Ne postoji način kojim bi vlasnici stanova mogli sami zatražiti od Tehnostana isključenje njihovog stana iz toplotne mreže. To bi bilo moguće jedino kada bi se svi stanari iz jedne stambene zgrade odlučili za takav korak, no kako bi vlasnici tih stanova riješili problem grijanja? – pita se Lovrenščak.

Naime, sve stambene zgrade prilikom građenja nisu bile projektirane i za alternativne načine grijanja koji bi podrazumijevali korištenje peći na kruta goriva ili grijanje na električnu energiju.

– Električne instalacije u zgradi ne bi podnijele toliki broj potrošača, koji bi se istovremeno grijali na električnu energiju. S vremenom bi došlo do kvarova, spaljenih instalacija te potencijalnih požara, a što onda? – upitao je gradonačelnik Penava.  

Iz Tehnostana kažu kako se računi moraju podmiriti, ali svjesni teške situacije spremni su građanima izaći u susret i dogovoriti model plaćanja računa ukoliko građani nisu u mogućnosti račun podmiriti u cijelosti.

Pročitano 3139 puta
Ocijeni sadržaj
(8 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac