Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 54
Ispiši ovu stranicu

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Vukovar, 18.11.1991. Vukovar, 18.11.1991. Foto: Arhiva

Na današnji dan 1991. godine slomljena je obrana Vukovara koji je pod opsadom JNA i srpskih paravojnih postrojbi bio 87 dana. Cijela Hrvatska 18. studeni obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Na prostoru grada koji je bio u okruženju nalazilo se preko 600 tenkova i oklopnih transportera, više tisuća pripadnika JNA, naoružanih četnika i mobiliziranih rezervista. Obranu grada pak je činilo nekoliko stotina pripadnika Zbora narodne garde i policije, te oko 1.000 dobrovoljaca bez vojnog iskustva. Branitelji su imali izrazito skromno naoružanje, a snabdijevanje oružjem, hranom i sanitetskim materijalom odvijalo se jedno vrijeme uskim koridorom kroz kukuruzište kraj sela Marinaca i Bogdanovaca. Takvim odnosom snaga Srbija je po vojnoj teoriji trebala pregaziti Vukovar za nekoliko dana, no opkoljeni Vukovar gotovo puna tri mjeseca odupirao se golemoj vojnoj sili.

Stanovnici i branitelji Vukovara živjeli su u paklu stotina tisuća projektila koji su razarali grad. Brojna tragična svjedočenja preživjelih i svakodnevna izvješća Hrvatskog radija Vukovar govore o nevjerojatnom herojstvu i patnjama svih koji su do kraja ostali u Vukovaru. Život se odvijao u skloništima i podrumima, a vukovarska bolnica bila je najveća ratna klinika u kojoj je nedostajalo hrane i sanitetskog materijala. Mrtvi se nisu mogli pokapati zbog stalne kiše granata.

Protivno svim međunarodnim normama i postignutim dogovorima s Međunarodnim Crvenim križem i europskim promatračima, srpska vojska i četnici ulaskom u Vukovar izvršavaju zločine i provode torturu i zločine nad civilnim stanovništvom, zarobljenicima i ranjenicima. Već prvih dana okupacije Vukovara više stotina civila i ranjenika iz bolnice odvedeno je i smaknuto. Masovne grobnice otkrili su nekoliko mjeseci kasnije strani novinari, a potvrdile su međunarodne komisije. Svijet su potresle slike sa Ovčare gdje su izvršena masovna pogubljenja.

Više od 5.000 osoba odvedeno je u brojne logore u Srbiji, gdje su pretrpjeli teška zlostavljanja, a mnogi se nisu vratili. Veliki broj logora još nije otkriven, tako da se još uvijek ne zna koliko je osoba iz Vukovara zauvijek nestalo.

Pročitano 2927 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI