Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 23.godišnjica pogibije hrvatskih pilota i padobranaca

Spomenik u središtu Otoka Spomenik u središtu Otoka Foto: Arhiva

"U čast hrvatskim vitezovima koji su dali svoje živote za slobodno hrvatsko nebo i ravnicu" - zapisano je na spomeniku podignutom u središtu Otoka, u kojemu su prije 23 godine poginula četvorica hrvatskih zrakoplovaca.

U spomen na pilote Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobrance Antu Plazibata i Radu Grivu i ove je godine 2. prosinca, na dan njihove pogibije održana prigodna komemoracija.

Riječ je o pripadnicima Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, ustrojenog na početku Domovinskog rata i poznatijeg pod ratnim nadimkom Crne vrane, koji su pomoću poljoprivrednih i sportskih zrakoplova dostavljali pomoć opkoljenim dijelovima Slavonije te čak i borbeno djelovali, rabeći pritom i izvorni hrvatski izum - tzv. bojler-bombe. Jedan takav let četvorica pripadnika voda nisu preživjela.

 U spomen na nebeske vitezove slavonske ravni podno spomenika na središnjem otočkom trgu brojna su izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala  počast tim pionirima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 Uz članove obitelji i suborce poginulih zrakoplovaca, predstavnike grada i županije, kao i braniteljskih udruga, žrtvama su se poklonili i predstavnici OSRH-a predvođeni zapovjednikom HRZ-a i PZO-a generalom Draženom Šćurijem. 

Pročitano 1404 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI