Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Gradonačelnik Ivan Penava upalio prvu adventsku svijeću

Gradonacelnik Penava upalio je prvu svijeću na Adventskome vijencu Gradonacelnik Penava upalio je prvu svijeću na Adventskome vijencu

U Dvorcu Eltz večeras  je  upaljena  prva  vukovarska adventska svijeća kojom su započele 17. Vukovarske adventske  svečanosti, kao uvod u blagdan Božića.  Svijeću je upalio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

 

 -U krugu svojih  obitelji i u sebi,  uz veliku dozu vjere  pronađimo svjetlo, a onda i svi zajedno  kao  dio grada, kao njegovi važni  čimbenici, kao jedna šira obitelj omogućimo da Vukovar postane svjetlo budućnosti  u cijeloj Hrvatskoj. Naši mladi  uistinu su  svjetlo budućnosti  i ja sam stvarno jako ponosan  na njih. Ukoliko uspijemo kroz njih očuvati našu tradiciju vjerujem  da ćemo imati osiguranu svjetlu budućnost, poručio je gradonačelnik Penava.

Vukovarske adventske svečanosti  ove godine održavaju se pod motom "Vukovar svjetlo budućnosti",  a kao i svih godina do sada  i ove godine prigodni  program nakon paljenja adventske svijeće podsjetio je na stare slavonske tradicijske običaje u predbožićno vrijeme. Program je započeo u  crkvi sv. Filipa i Jakova gdje je  dramsko-recitatorska skupina Gimnazije izvela  “Sunčani grad”,  a  potom je povorka građana krenula   iz crkve prenoseći  svjetlo  ulicama grada do dvorca Eltz.  U kulturno -umjetničkom programu sudjelovali su KUD-ovi i vukovarski učenici. Upriličena je  i izložba dječjih crteža, te božićnih tradicijskih slastica uz zajedničko blagovanje.

Prisjećajući se prvih adventskih svečanosti u Vukovaru prije 17 godina ravnateljica vukovarskog Gradskoga muzeja Ruža Marić kazala je kako su Vukovarske  adventske svečanosti 1998. godine održane u ruševini dvorca Eltz:

- U to  smo vrijeme gledali u nebo  iz nekada prekrasne, a tada razrušene mramorne dvorane  no zajedništvo koje smo imali s Vukovarcima povratnicima i našim gostima pokazalo  je da ta ljepota zajedništva i je ste ona snaga koja nas može izdići iz ruševina  i iz okolnosti u kojima smo se našli i da je ona tada samo trenutna slika koju smo tada vidjeli  te da zajedničkim snagama možemo krenuti  u budućnost, kazala je Ruža Marić.   Ona je naglasila kako su Vukovarske adventske svečanosti prije 17 godina značile  stvaranje iluzije doma za još uvijek velik broj Vukovaraca čije obitelji su još uvijek bile u progonstvu a samo neki od njih su došli i u  Vukovar  započeti obnovu grada .

-Taj Advent je sigurno ono što nam se urezalo u sjećanje i kada iz današnjega vremena gledamo  u to vrijeme gotovo da se čini nevjerojatnim da smo svi skupa prošli taj put  i da danas možemo govoriti o tisućama mladih u Vukovaru koji u njemu traže svoje mjesto  ali svoj put i svoju budućnost, kazala je ravnateljica vukovarskoga Gradskoga muzeja.  

Vukovarske adventske svečanosti organizira Gradski muzej Vukovar  u suradnji  s Javnom  ustanovom  u kulturi Hrvatski dom i Franjevačkim samostanom uz stalnu potporu Ministarstava kulture i turizma te Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Pročitano 2024 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI