Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Godišnjica okupacije prigradskog naselja Lužac

Vijenci položeni u spomen na 59 ubijenih i nestalih branitelja i civila Lušca Vijenci položeni u spomen na 59 ubijenih i nestalih branitelja i civila Lušca Foto: J. Vrdoljak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen križa u gradskoj četvrti Lužac u spomen na 59 ubijenih i nestalih branitelja i civila, danas je obilježenai 23. godišnjica okupacije ovog vukovarskog naselja.

Vijence su položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i braniteljske udruge Grada Vukovara, GO HDZ-a i GO HSP AS Vukovar. Prigodan program pripremili su učenici Osnovne škole Dragutin Tadijanović – Područne škole Lužac, a molitvu je izgovorio fra Vjenceslav Janjić, župnik župe sv. Josipa Radnika.

Postrojbe JNA potpomognute paravojnim formacijama Željka Ražnatovića Arkana i raznih "dragovoljačkih" postrojbi iz Srbije, bile su odlučne osvojiti Lužac bez obzira na gubitke jer padom ovog naselja bio im je otvoren put prema Dunavu i izbijanjem na Dunav presjekli su komunikaciju između Vukovara i Borova naselja čime je započela agonija obrane Vukovara. 

Ranjenici iz Borova Naselja više nisu mogli biti odvoženi u vukovarsku bolnicu, a branitelji s Mitnice ili Sajmišta više nisu mogli odlaziti u pomoć u Borovo naselje i Trpinjsku cestu i obrnuto što je bila taktika obrane Vukovara koja se pokazala uspješnom. Dva tjedna poslije, 18. studenog, Vukovar je pao i tada je počeo vukovarski masakr.

Pročitano 1600 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI