Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 54
Ispiši ovu stranicu

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Ilustracija Ilustracija Arhivska fotografija

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni praznik u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ), čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

Hrvatska država je tom odlukom prije 23 godine odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše jugoslavenske države, te utvrdila kako ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ. Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Republika Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice, koja je tražila da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

U prigodi obilježavanja Dana neovisnosti u 16 sati održat će se svečana sjednica Hrvatskoga sabora, pod predsjedanjem potpredsjednika Sabora Nenada Stazića. Tijekom polusatnog trajanja intonirat će se himna, odati počast minutom šutnje preminulim hrvatskim braniteljima, a uzvanicima će se obratiti predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Svečana sjednica završit će "Odom radosti" u izvedbi Zbora Hrvatske radiotelevizije. (Hina)

Pročitano 1686 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI