Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 54
Ispiši ovu stranicu

Hrvatski generali oslobođeni svih optužbi, vraćaju se u Hrvatsku!

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Foto: ICTY

Odlukom Žalbenog vijeća Haaškoga suda pod predsjedanjem suca Theodora Merona, hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su krivnje i pušteni na slobodu.

Haaški je sud odbacio zaključke raspravnoga vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe o  prekomjernom granatiranju  Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a oslobodio ih je i zapovjedne odgovornosti.

Ovom je presudom poništena osuđujuća presuda Gotovini i Markaču za progon, deportaciju, ubojstvo, nepostupanje, zločine protiv čovječnosti, pljačku javne i privatne imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja i oslobađajuća je po svim točkama optužnice.Podsjetimo, u travnju prošle godine prvostupanjskom presudom Haaškoga suda za ovu je optužnicu generalu Gotovini nepravomoćno dosuđeno 24, a generalu Markaču 18 godina zatvora.

Nakon izricanja presude generala  Gotovina i Markač otišli su se odjaviti iz pritvorske jedinice Haaškoga suda u Scheveningenu odakle će avionom Vlade RH prema Zagrebu gdje se očekuju oko 17 sati. Po njih su u Haag otišli ministri branitelja i obrane Predrag Matić i Ante Kotromanović.

Pročitano 4567 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Medij