Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Odlikovanja povodom Dana hrvatskih branitelja

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV

S ponosom se sjećamo 5. kolovoza 1995. godine

Zaslužnim braniteljima, ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji poginulih ministar branitelja Predrag Matić uručio je odlikovanja kojima ih je odlikovao hrvatski predsjednik i vrhovnih zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović  povodom Dana pobjede, Dana hrvatskih branitelja i Dana domovinske zahvalnosti koje slavimo u utorak, 5. kolovoza.

 

Ovom prilikom ministar Matić je  rekao da već tradicionalno, uoči 5. kolovoza, predsjednik Republike dodjeljuje odlikovanja hrvatskim braniteljima i ratnim vojnim invalidima koji to, nažalost, nisu dobili u proteklih 20 godina. Odlikovanima i svim braniteljima čestitao je predstojeći praznik i pozvao ih da ga za nekoliko dana zajedno obilježe u Kninu i pokažu da je "Oluja" bila možda najveći dan u povijesti Hrvatske 'od stoljeća sedmog'.

Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u ratu posmrtno je odlikovan Borislav Genčić, hrvatski branitelj poginuo u šumi Rosinjača 5. prosinca 1991., a odlikovanje je uručeno članovima obitelji.

Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu odlikovani su Đuro Grgić i Davor Jurčević. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovan je Radovan Hercigonja hrvatski branitelj i dragovoljac s ukupno 419 borbenih dana. Redom hrvatskog pletera odlikovan je i ratni vojni invalid Antun Kaurin, pripadnik županjske i vinkovačkih brigada, a isto odlikovanje uručeno je i Srećku Musiću, hrvatskom ratnom vojnom invalidu i dragovoljcu ranjenom kod Dubrovnika prilikom potrage za nestalim suborcima.

Spomenicom Domovinskog rata posmrtno su odlikovani Goran Škrbić i Željko Vorić. Isto odlikovanje uručeno je i hrvatskim braniteljima Vazmoslavu Pereši, Đildi Pliško, Tomici Turku, dok je Spomenicom domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu, odlikovan Ivan Maligec. 

Pročitano 1863 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI