Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Stožer će se obratiti sudu u Strasbourgu

Živković: Koliko vrijede moji sinovi? Živković: Koliko vrijede moji sinovi? Foto: J. Vrdoljak

Ukoliko Ustavni sud referendumsko pitanje oko dvojezičnosti Stožera za obranu hrvatskog Vukovara proglasi neustavnim, Stožer će zaštitu svojih prava potražiti na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika Stožera.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić je upozorio kako se sa svih strana vrše pritisci na Ustavni sud ne bi li neustavnim proglasio njihovo referendumsko  pitanje poručivši kako pitanje nije neustavno niti se njime zadire u dosada stečena prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Podsjetio je kako nacionalne manjine u Hrvatskoj svoja prava ostvaruju po tri osnove - osnovi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, statuta jedinica lokalne samouprave te međudržavnih ugovora, Josić je ustvrdio kako se predloženom promjenom mijenja samo uvjet za ostvarivanje prava po prvoj osnovi  što znači da se za manjine čije je predmetno pravo regulirano međunarodnim ugovorom ili lokalnim statutom ništa neće promijeniti.
„Očekujem da Ustavni sud dozvoli referendumsko pitanje pa neka o onome što tražimo i za što se zalažemo odluče građani Hrvatske na referendumu. Ukoliko hrvatski narod ne bude za naš prijedlog mi ćemo njegovu volju poštovati", poručio je Josić.

Povjerenik za pravna pitanja Stožera Vlado Iljkić rekao je kako je stožer načinio analizu mogućih utjecaja na prava nacionalnih manjina u slučaju da dođe do promjene Ustavnog zakona sukladno zahtjevima Stožera te se došlo do zaključka kako promjene ne bi donijele štete niti jednoj nacionalnoj manjini, pa ni srpskoj.

Član stožera Marijan Živković izvijestio je kako je od Općinskog suda u Vukovaru dobio presudu u kojoj je za nasilno skidanja dvojezične table sa zgrade vukovarske policije u rujnu prošle godine osuđen na devet mjeseci zatvora preinačeno u dvije godine uvjetno uz novčanu kaznu od 1000 kuna. „Ne znam koliko vrijede moji poginuli sinovi pa da ja državu tužim i tražim da oni meni plate“, rekao je Živković koji još uvijek traga za jednim od dvojice sinova poginulih u Domovinskom ratu, ocijenivši kako Hrvatsku danas vode „huligani i hohštapleri“.

Pročitano 1234 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI