Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Stožer: pitanje nije moglo i trebalo biti drugačije formulirano

Iljkić: pazili smo da pripadnici srpske nacionalne manjine ne budu oštećeni Iljkić: pazili smo da pripadnici srpske nacionalne manjine ne budu oštećeni Foto: Arhiva

Vlada je u prošli četvrtak izvijestila da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravljat će u ponedjeljak o prijedlogu odluke o raspisivanju referenduma o ćirilici.

Predsjednik Odbora za Ustav, Peđa Grbin najavio da će prijedlog iznijeti članovima Sabora te predložio da se sa zahtjevom ide prema Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti pitanja. Povjerenik za pravna i temeljna pitanja Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić smatra kako referendumsko pitanje nije moglo i trebalo biti drugačije formulirano, odnosno usmjereno samo na Vukovar, te da su pri tom pazili da pripadnici srpske nacionalne manjine ne budu oštećeni.

„Držimo da Ustav ne pruža osnovu da se bilo kako formulirano pitanje ne bi moglo proglašavati  diskriminatornim. Pojednostavljeno, Ustav ne pruža osnovu da se Vukovar i druga u agresiji teško stradala područja izdvoje od primjene zakona zbog boli i patnji njihovih stanovnika, pijeteta prema žrtvama i sličnih razloga. Da se pitanje formuliralo na način da se izdvaja samo Vukovar, to bi bilo diskriminatorno prema manjinama u Vukovaru što nismo željeli. Držimo također da Ustavni sud vjerojatno to ne bi ni dopustio. Smatramo da je pitanje posebnog statusa Vukovara primjerenije rješavati u Saboru, što smo usmeno i pisanim putem i zatražili,“ izjavio je Iljkić.

Ovo što se u Vukovaru događa, smatra Iljkić je civilna obrana Vukovara od nerazumne politike Vlade RH. Najavio je i da će se obratiti Ustavnom sudu, ali da na njih neće vršiti pritisak kao što to čine vladajući. Također smatra kako cijela politička elita, uključujući i takozvanu oporbu, uvjerava narod kako do referenduma koji je inicirao vukovarski Stožer ne može i ne smije doći te da nameću neistine i šire jednoumlje.

Pročitano 1584 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI