Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Za cjelokupno razminiranje Hrvatske je potrebno još 4 milijarde kuna

Vukovarsko-srijemska županija do kraja iduće godine bez mina Vukovarsko-srijemska županija do kraja iduće godine bez mina Foto: J. Vrdoljak

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec je na sastanku koordinatora za razminiranje minama zagađenih županija u Vinkovcima  na kojem se raspravljalo o nacrtu trogodišnjeg plana humanitarnog razminiranja i mogućnostima financiranja, izjavio kako je za potpuni dovršetak procesa razminiranja Hrvatske potrebno je osigurati još oko četiri milijarde kuna.

Dodao je kako je još deset hrvatskih županija zagađeno minama, na prostoru od oko 598 četvornih kilometara, od čega se 105 četvornih kilometara odnosi na poljoprivredne površine.

U proteklih je pet godina osigurano 35 posto manje sredstava od planiranih Nacionalnim programom razminiranja. Jakopec je istaknuo da je u narednom razdoblju potrebno osigurati što više novca iz različitih izvora kako bi se ostvario nacionalni cilj da Hrvatska do kraja 2019. godine bude bez mina, a da pritom državni proračun i porezni obveznici budu što manje opterećeni.

Do sada su u cijelosti razminirane Dubrovačko-neretvanska i Virovitičko-podravska županija, a do kraja iduće godine trebale bi biti i Brodsko-posavska te Vukovarsko-srijemska županija.

Dijana Pleština, ravnateljica vladina Ureda za razminiranje, je rekla kako Hrvatska može iz fondova EU povući 200 milijuna eura, ali samo ako ponudi razvojne projekte. Pojasnila je kako "Europska unija neće dati novac izravno za razminiranje već isključivo za razminiranje kao preduvjet realizacije razvojnog projekta koji će omogućiti zapošljavanje i razvoj gospodarstva".

Govoreći o problemima s minama u poplavljenim mjestima županjske Posavine, Jakopec je podsjetio da postoje tri minski sumnjiva područja u općinama Gunja, Vrbanja i Nijemci pri čemu se minski sumnjiv prostor u općini Gunja nalazi na oko 162 tisuća četvornih metara između Save i nasipa istočno od željezničkog mosta kod Gunje. Nakon povlačenja vode, HCR i pirotehničari će ući u taj prostor i sanirati ga, rekao je Jakopec i pohvalio pirotehničare
koji će bez naknade razminirani prostor predati na uporabu stanovnicima općine Gunja.

Pročitano 1079 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI