Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Predstavljanje projekta Arheološki park Vučedol

Muzej vučedolske kulture Muzej vučedolske kulture Izvor: vizkultura.hr

 Sutra, 16. svibnja počet će radovi na stalnom postavu Muzeja vučedolske kulture

Bit će predstavljen razvojni projekt Vukovar - Vučedol -Ilok, što je ujedno i prigoda da se sagleda što je dosad učinjeno na tome projektu, a posebice kakvi su planovi razvoja.

Za radove na stalnome postavu muzeja Ministarstvo kulture izdvojilo je 15 milijuna kuna i njim završava faza koja je obuhvatila izgradnju i Muzeja vučedolske kulture te pripreme za projektnu dokumentacije Arheološkog parka Vučedol, priopćilo je Ministarstvo kulture.  Iz ministarstva napominju da je to početak novoga multifunkcionalnog projekta koji, s jedne strane obuhvaća program sustavnih, interdisciplinarnih istraživanja arheološkoga lokaliteta Vučedol, koji širi prostor Vučedola prezentira kao arheološko-povijesni, ali isto tako i kao turističko-ugostiteljski te sportsko-rekreativni centar, koje je u cijelosti osmislio upravo Ministarstvo kulture.

Početku radova nazočit će i dvoje ministara - kulture Andrea Zlatar Violić i turizma Darko Lorencin te zamjenik ministra regionalnog razvoja Jakša Puljiz koji će govoriti o ostvarivanju toga projekta ukupne vrijednosti nešto više od 130 milijuna kuna.

Biti će riječi o razvojnim mogućnostima očuvanja, obnove, prezentacije i promocije te povećanja vidljivosti arheološkog lokaliteta Vučedol, uz istovremeni razvoj turizma, maloga poduzetništva, a time i zapošljavanja te bolju socijalnu koheziju, a u konačnici gospodarski oporavak grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, jačanje regije i ostvarivanje ciljeva Strategije Europske unije za Dunavsku regiju.

Organizirani su i prigodna izložba o povijesti lokaliteta i istraživanjima, video projekcija, razgledavanje muzejske zgrade, te obilazak prostora parka. Projekt je interdisciplinaran i sastoji se od dvije cjeline - znanstveno-arheološke te turističko-ugostiteljska i sportsko-rekreativne cjeline. Prema planu, do kraja prvoga kvartala iduće godine dovršit će se potrebna dokumentacija, radovi bi trebali početi u drugome kvartalu 2015. godine, a do 2018. godine bi radovi trebali biti završeni. 

  • Projekt Vukovar - Vučedol - Ilok financira hrvatska Vlada s 25 posto i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) sa 75 posto u ukupnom iznosu od nešto više od 226 milijuna kuna (nešto više od 30 milijuna eura), a dio je nacionalne i regionalne strategije zaštite pokretne i nepokretne kulturne baštine i njezine obnove, što ga je 2004. godine pripremila stručna skupina pri Ministarstvu kulture. Dio toga projekta završen je 2011. godine kada je svečano otvorena obnovljena spomenička cjelina kompleksa dvorca Eltz u Vukovaru, a stalni postav današnjega Gradskog muzeja Vukovar s novim muzejsko-galerijskim i multikulturalnim centrom otvoren je 24. siječnja ove godine.
  • Ravnateljica Muzeja vučedolske kulture je Mirela Hutinec, dosadašnja kustosica Gradskog muzeja Vukovar

    Pročitano 3404 puta
    Ocijeni sadržaj
    (0 glasova)
    Objavljeno u Vijesti dana

    FACEBOOK KOMENTARI