NAJNOVIJE
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Ponavljanje izbora u Ostrovu

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:17)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60

Predstavljanje projekta Arheološki park Vučedol

  • Četvrtak, Svi 15 2014
  • Piše: 
Muzej vučedolske kulture Muzej vučedolske kulture Izvor: vizkultura.hr

 Sutra, 16. svibnja počet će radovi na stalnom postavu Muzeja vučedolske kulture

Bit će predstavljen razvojni projekt Vukovar - Vučedol -Ilok, što je ujedno i prigoda da se sagleda što je dosad učinjeno na tome projektu, a posebice kakvi su planovi razvoja.

Za radove na stalnome postavu muzeja Ministarstvo kulture izdvojilo je 15 milijuna kuna i njim završava faza koja je obuhvatila izgradnju i Muzeja vučedolske kulture te pripreme za projektnu dokumentacije Arheološkog parka Vučedol, priopćilo je Ministarstvo kulture.  Iz ministarstva napominju da je to početak novoga multifunkcionalnog projekta koji, s jedne strane obuhvaća program sustavnih, interdisciplinarnih istraživanja arheološkoga lokaliteta Vučedol, koji širi prostor Vučedola prezentira kao arheološko-povijesni, ali isto tako i kao turističko-ugostiteljski te sportsko-rekreativni centar, koje je u cijelosti osmislio upravo Ministarstvo kulture.

Početku radova nazočit će i dvoje ministara - kulture Andrea Zlatar Violić i turizma Darko Lorencin te zamjenik ministra regionalnog razvoja Jakša Puljiz koji će govoriti o ostvarivanju toga projekta ukupne vrijednosti nešto više od 130 milijuna kuna.

Biti će riječi o razvojnim mogućnostima očuvanja, obnove, prezentacije i promocije te povećanja vidljivosti arheološkog lokaliteta Vučedol, uz istovremeni razvoj turizma, maloga poduzetništva, a time i zapošljavanja te bolju socijalnu koheziju, a u konačnici gospodarski oporavak grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, jačanje regije i ostvarivanje ciljeva Strategije Europske unije za Dunavsku regiju.

Organizirani su i prigodna izložba o povijesti lokaliteta i istraživanjima, video projekcija, razgledavanje muzejske zgrade, te obilazak prostora parka. Projekt je interdisciplinaran i sastoji se od dvije cjeline - znanstveno-arheološke te turističko-ugostiteljska i sportsko-rekreativne cjeline. Prema planu, do kraja prvoga kvartala iduće godine dovršit će se potrebna dokumentacija, radovi bi trebali početi u drugome kvartalu 2015. godine, a do 2018. godine bi radovi trebali biti završeni. 

  • Projekt Vukovar - Vučedol - Ilok financira hrvatska Vlada s 25 posto i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) sa 75 posto u ukupnom iznosu od nešto više od 226 milijuna kuna (nešto više od 30 milijuna eura), a dio je nacionalne i regionalne strategije zaštite pokretne i nepokretne kulturne baštine i njezine obnove, što ga je 2004. godine pripremila stručna skupina pri Ministarstvu kulture. Dio toga projekta završen je 2011. godine kada je svečano otvorena obnovljena spomenička cjelina kompleksa dvorca Eltz u Vukovaru, a stalni postav današnjega Gradskog muzeja Vukovar s novim muzejsko-galerijskim i multikulturalnim centrom otvoren je 24. siječnja ove godine.
  • Ravnateljica Muzeja vučedolske kulture je Mirela Hutinec, dosadašnja kustosica Gradskog muzeja Vukovar

    Pročitano 3401 puta
    Ocijeni sadržaj
    (0 glasova)
    Objavljeno u Vijesti dana

    FACEBOOK KOMENTARI

    Poveži se s nama

    Poveži se s nama

    Iz naših foto galerija