Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Mladi u Vukovaru učili o toleranciji

Inicijativa mladih Hrvatske i Srbije na treningu u Vukovaru Inicijativa mladih Hrvatske i Srbije na treningu u Vukovaru Izvor: Inicijativa mladih

Promocija europskih vrijednosti kroz program Vrijeme za Europu

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije u Vukovaru je provela petodnevni Trening za trenere i trenerice u sklopu projekta prekogranične suradnje pod nazivom „Europe Equals Equality“.

-Ovaj je trening  samo prvi korak programa koji će se provoditi u narednih godinu dana gdje  24 mlade osobe iz Hrvatske i Srbije uče o ljudskim pravima, raspadu Jugoslavije i njegovom utjecaju na suvremeni političko-društveni život u novonastalim državama, mehanizmima za suočavanje sa prošlošću i regionalnoj suradnji- izjavio je Đorđe Bojović iz Inicijative mladih iz Srbije. 

Bojan Fligler iz hrvatske Inicijative smatra da se ciljevi ovog prekograničnog programa mogu postići isključivo kroz osobni kontakt mladih sa obje strane granice, kao i da su edukacija i programi razmjene mladih najmoćnije oružje u smanjivanju etničkih tenzija. -To je odgovoran odnos prema budućim generacijama naših zemalja koje pod okriljem Europske unije trebaju mijenjati generalnu situaciju koja trenutno postoji na terenu u kojoj se mladi Srbi i Hrvati mrze, a zapravo se ne poznaju- smatra Fligler.

Mladi su za boravka u Vukovaru imali priliku informirati se o položaju manjina u Hrvatskoj i Srbiji i o tome razgovarati s predstavnicima organizacija civilnog društva koje rade na unapređenju položaja manjina. U okviru programa posjetili su i Spomen područje Ovčara gdje su razgovarali s hrvatskim braniteljima i bivšim zatočenicima srbijanskih koncentracijskih logora.

Sudionici projekta iz Subotice, Sombora, Apatina, Bačke Palanke, Pakraca, Slavonskog Broda, Osijeka i Vukovara u narednih godinu dana aktivno će raditi na afirmaciji, promociji i primjeni ideja kulture nenasilja, ljudskih prava, dijaloga, suradnje i svijesti o značaju društvenih promjena. Program financira Europska unija

Pročitano 1699 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI