Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela je neophodna

Predavači na okruglom stolu održanom u Vukovaru Predavači na okruglom stolu održanom u Vukovaru Foto: A. Lovrić

I žrtve i svjedoci često trebaju samo nekome ispričati svoju priču. U tu je svrhu otvorena telefonska linija 116 006

U Vukovaru je u organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima održan okrugli stol  na temu poboljšanja psihološkog i ekonomskog položaja žrtava i svjedoka Iako su zakonske odredbe u našoj zemlji  ustvari jako dobre, zakoni se ne provode na terenu i  zbog toga je i žrtvama i svjedocima potrebna dodatna podrška, ustvrdila je na Barbara Veličković, izvršna direktorica Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. – Od 2006. Godine kada je naša udruga osnovana do danas zamjetne su promjene, žrtve imaju neka prava barem na papiru, a koliko se ona ostvaruju to je druga priča. Javnost pa tako ni sama žrtva počesto uopće nisu upoznati sa svojim pravima-navela je Veličković dodajući da uz pravnu podršku žrtvama pružaju i emocionalnu podršku koja je jako važna. O novinama u kaznenom zakonu govorio je Nikola Bešenski, sudac Županijskog suda Vukovar. –PO novom zakonu više nema volontera pri sudu i zato mislim da je velika važnost ove udruge. Osobno smatram da je ovo puno bolje rješenje jer institucionalno problem imamo riješen u sudovima djelatnike koji su za to zaduženi, a ova udruga može i dodatno pomagati –pojasnio je Bešenski.

A idejni začetnik projekta u kojem se i žrtvama i svjedocima pruža dodatna pomoć je bivši predsjednik Županijskog suda Vukovar Ante Zeljko koji o svojim iskustvima i potrebi za ovakvom podrškom, govorio danas u Vukovaru. Podsjetio je da se s ovim projektom zaštite žrtava i svjedoka kaznenih djela u Vukovarskom sudu počelo prije osam godina kada za to nije bilo ni potrebnog prostora i kada se tako nešto nije nigdje u Hrvatskoj, a danas je to postao obrazac po kojemu se radi u svim hrvatskim sudovima.

Na okruglom stolu  predstavljena su  dosadašnja  postignuća i mjere poduzete na području promicanja prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja, ali i razmjena iskustava u pružanju  pravne i psihosocijalne podrške s naglaskom na unaprjeđenje postojećeg sustava podrške, a o ciljanoj  temi su predavali predstavnici civilnog sektora i institucija  s iskustvom rada sa žrtvama i svjedocima. Sve informacije o podršci žrtvama i svjedocima kaznenih djela mogu se dobiti na broj telefona 116 006.

Pročitano 1736 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI