Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Završne riječi hrvatskog pravnog tima

Zgrada Međunarodnog suda pravde Zgrada Međunarodnog suda pravde Foto: HRV

Presuda u roku godinu dana

Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu u postupku u kojemu se Hrvatska i Srbija međusobno tuže za genocid u Domovinskome ratu, danas je započelo iznošenej završnih riječi hrvatskog pravnog tima. Podsjetimo, Hrvatska je tužbu protiv Srbije podnijela 1999. godine, a Srbija je odgovorila protutužbom 2010.

Prema hrvatskoj tužbi, tijekom četiri ratne godine počinjeno je djelo genocida etničkim čišćenjem hrvatskih stanovnika, odnosno raseljavanjem, ubojstvom 10.572 osobe, zlostavljanjem, bespravnim zatočenjima više od 7000 osoba po logorima i uništavanjem njihove imovine.

Srbija pak drži da se jedini genocid u ratnim godinama dogodio nad lokalnim hrvatskim Srbima u Oluji u kolovozu 1995. 

Presuda 17-članog sudskog vijeća očekuje se u roku godine dana od kraja rasprave u kojoj su strane iznijele pravne argumente i dokaze genocida, najozbiljnijeg ali i najteže dokazivog zločina po međunarodnom pravu.

Zagreb je u velikoj dvorani Palače mira dokazivao da je Srbija počinila genocid u Domovinskom ratu želeći zauzeti trećinu hrvatskog teritorija, protjerati Hrvate i pripojiti ga velikoj Srbiji. Srbija drži da Hrvatska to ničim nije dokazala i tvrdi da se jedini genocid u četiri ratne godine dogodio nad lokalnim hrvatskim Srbima u Oluji u kolovozu 1995.

I Beograd i Zagreb vjeruju da su iznijeli uvjerljive argumente za osudu suprotne strane, ali su oprezni u očekivanju ishoda spora, drugog takvog u povijesti suda sa sjedištem u Palači pravde u Den Haagu.

Pročitano 1418 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI