Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Donacija za razminiranje

Primopredaja donacijskog čeka Primopredaja donacijskog čeka Foto: A. Lovrić

Iduće godine cijela će županija biti čista od mina

Vukovar je grad slobodan od mina , a Vukovarsko-srijemska županija će to biti iduće godine, najavljeno  je prilikom  primopredaje donacijskog čeka u iznosu od 19.200 australskih dolara. Riječ je novcu koji su prikupili hrvatski iseljenici iz Australije, a inicijator akcije je bio hrvatski iseljenik Darko Balaban uz pomoć "Hrvatskog vjesnika" iz Australije. Navedeni iznos udvostručila je neprofitna organizacija ITF Enhancing Human Security iz Ljubljane, koja raspolaže fondom sredstava američke vlade. -Osim samih sredstava vrlo je važna i osjetljivost naše dijaspore na naše probleme, meni je draga zbog toga ta  donacija i sve što stigne od ljudi koji ne žive u Hrvatskoj, Hrvatskoj puno vrijedi- naglasila je Đurđa Adlešić, upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatska bez mina dodajući kako je Hrvatski vjesnik iz Australije najavio i novu donaciju.

Iako naša županija još uvijek nije razminirana, rade se pripreme za završetak tog procesa iduće godine, najavio je prilikom boravka u Vukovaru Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje. – Ove će se godine razminiravati minsko-sumnjiva poljoprivredne površine. Otvoren je natječaj za razminiranje 4,5 četvornih kilometara poljoprivrednih površina i time smo stvorili preduvjete da u ovoj godini u potpunosti otklonimo minsku opasnost s poljoprivrednih površina u ovoj županiji- pojasnio je Jakopec.

U našoj je županiji pod minama još uvijek 27 četvornih kilometara površina i pola od tog prostora prema sadašnjim bi planovima trebalo biti riješeno tijekom ove godine. –U ovoj godini rješavat ćemo poljoprivredne površine i zatim ostaje šumski dio što ćemo rješavati u suradnji s Hrvatskim šumama sve sa ciljem revitalizacije navedenih prostora

Zahvaljujući na donaciji, vukovarsko-srijemski župan  Božo Galić izrazio je zadovoljstvo najavom završetka razminiranja. - Nakon procesa mirne reintegracije u našoj je županiji  bilo  oko 120 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, a sada me zaista raduje najava konačnog završetka ciejlog procesa razminiranja-ocijenio je župan.

Za boravka u Vukovaru Jakopec je izrazio nadu da bi Hrvatska mogla biti u potpunosti razminirana do 2019. godine, ukoliko se uspiju osigurati potrebna sredstva, i to prvenstveno iz fondova EU. U Hrvatskoj  je  još 630 četvornih kilometara minski sumnjivog područja  u ukupno 12 županija, a razminiravanja ove se godine očekuje u Dubrovačko-neretvanskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. 

Pročitano 1511 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI