Ispiši ovu stranicu

Korupcija na prostoru Hrvatske je bila problem i prije 7 stoljeća

Korupcija je bila problem s kojim su se borili i naši preci Korupcija je bila problem s kojim su se borili i naši preci Foto: R. Rac

Na vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke predavanje pod nazivom „725. godina suzbijanja korupcije u Hrvatskoj“ održao je Zorislav Antun Petrović, koordinator projekata Udruge Kultura i etika.  Predavanje o suzbijanju korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku, temeljeno je na brošuri „725 godina Vinodolskog zakonika - 725 godina suzbijanja korupcije u Hrvatskoj“. 

Za spomenutu  temu Petrović se zainteresirao prošle godine kada je u tom zakoniku, a potom i u nekoliko srednjovjekovnih statuta, našao neke antikorupcijske odredbe. Stoga je u suradnji s udrugom Kultura i etika uredio brošuru koja je bila i temelj za pripremu ovog predavanja.

Po njegovim zapažanjima korupcija u to vrijeme se uspješnije suzbijala jer su sankcije bile veće s obzirom da bi toleriranje korupcije značilo propast zajednice. Iako su okolnosti u kojima je nastajao Vinodolski zakon bile različite od današnjih, počevši od pravne terminologije, društveno - političkog i vremenskog okvira, svijest o štetnosti korupcije već je postojala.

- Sama činjenica da je još prije više od sedam stoljeća uveden čitavi niz odredbi koje sprečavaju samovolju, dokaza je da su i Hrvati u prošlosti bili svjesni da korupciju treba na neki način suzbijati. – zaključio je Petrović, dodajući kako svaki član društvene zajednice danas mora biti društveno odgovoran i sustavno ukazivati na svaki oblik korupcije s kojom se svakodnevno susrećemo.

Pročitano 1390 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac