Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Ukidanje presude za zločin u Lovasu je sramotan čin

Ponovno suđenje je politička odluka Ponovno suđenje je politička odluka Foto: Jasenka Vrdoljak

Odluku Žalbenoga suda u Beogradu kojom je ukinuta presuda po kojoj je prošle godine 14 pripadnika bivše JNA i paravojnih postrojba osuđeno zatvorske kazne od četiri do 20 godina zbog ubojstva 70 hrvatskih civila u Lovasu  1991., te je naloženo ponavljanje suđenja, mještani Lovasa i obitelji žrtava i stradalnika na konferenciji za novinare u Lovasu su ocijenili ponižavajućom i za žrtve i preživjele svjedoke tog zločina.

Po riječima načelnice općine Tanje Paša, ponovno suđenje ponovno će traumatizirati preživjele svjedoke jer će morati opet prolaziti kroz ono kroz što su prošli, a upitno je i koliko će za biti motivirani za svjedočenje. Beogradska aktivistica za ljudska prava Nataša Kandić smatra kako je ovakva presuda Žalbenog suda sramotna te se pita što novo može donijeti ponovno suđenje, osim da potvrdi već utvrđeno jer niti jedan od optuženih ne može biti nevin.

Ukidanje presude Žalbenog suda, Adam Rendulić govoreći u ime žrtava i oštećenih iz 1991. je „guranje kukom po već mutnoj vodi“  te smatra kako je ovo čista politička odluka te kako neće doći do krajnjeg pozitivnog rješenja. Tijekom prvog suđenja s jedne i druge strane ukupno je saslušano 194 svjedoka.

 

Pročitano 1518 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI