Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

U Bogdanovcima otkriven spomenik poginulim pripadnicima Delte

Spomenik poginulim pripadnicima specijalne policije Spomenik poginulim pripadnicima specijalne policije Foto: Jasenka Vrdoljak

U Bogdanovcima je obilježena 21.godišnjica stradanja toga mjesta u Domovinskom ratu. U dolu kod Gospine kapelice otkriveno je Spomen obilježje poginulim pripadnicima specijalne jedinice policije Delta.

Podno spomenika u središtu Bogdanovaca položeni su vijenci i upaljene svijeće, a  otkrivena je i blagoslovljena bista sv. Leopolda Bogdana Mandića, rad kipara i ratnog zapovjednika obrane Bogdanovaca Ivana Matkovića Laste, nakon čega je služena sveta misa zadušnica za sve poginule mještane Bogdanovaca.

U Domovinskom ratu u mjestu Bogdanovci ubijeno je 89 mještana i 49 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a. Još 25 mještana  i 21 godinu nakon Domovinskog rata vode se kao nestale.

Slomom obrane Bogdanovaca 10. studenog 1991., kroz koje je u tijeku tromjesečne opsade Vukovara vodio tzv. kukuruzni put, jedina moguća veza između Vukovara i susjednih Vinkovaca na slobodnu području, Vukovar se našao u potpunu okružju pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Pročitano 3033 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI