Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Stožer prikupio dovoljno potpisa za referendum

Prikupljanje potpisa u Vukovaru Prikupljanje potpisa u Vukovaru Foto:HRV

Potpisi su se prikupljali od 17. stduenoga do 1. prosinca u ponoć na oko 2.000 štandova i uz sudjelovanje 5.000 volontera

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio je dovoljan broj potpisa građana za raspisivanje referenduma za promjenu zakonodavnog okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma, potvrdio je za naš radio Vlado Iljkić član stožera zadužen za pravna pitanja. –Prikupljamo potpisne knjige, kad ih sve prikupimo i prebrojimo znat ćemo točan broj potpisa, ali prema telefonskim analizama i prema našoj gruboj procjeni, mišljenja smo da imamo nešto preko pola milijuna potpisa-izjavio je nekoliko sati nakon završetka prikupljanja potpisa Iljkić.

Prema njegovim riječima pripreme za prikupljanje potpisa trajale su tek tjedan dana, ali ipak su uspjeli u svom naumu što znači kako će ipak moći zatražiti raspisivanje referenduma. -Iako imamo tri tjedna da prebrojimo sve glasove mislim da ćemo to učiniti već u tjedan dana i tada ćemo od predsjednika Sabora i službeno zatražiti da raspiše referendum na osnovu prikupljenih potpisa građana. Nadamo se samo da će se volja građana poštovati, a i ako ne bude uspjeha mi smatramo da ćemo s ovim referendumom poslati snažnu poruku što hrvatski narod misli i što želi i kako želi da se uređuju pojedina pitanja-mišljenja je Iljkić.

Na izjave premijera Zorana Milanovića kako referendum o ćirilici neće biti proveden ma koliko potpisa bude prikupljeno Iljkić kaže kako premijer svjesno ili nesvjesno, sve češće sukobljava većinu i manjinu u Hrvatskoj. –Smatram da je svojim izjavama preduhitrio i Ustavni sud i sve druge instance i svojim autoritetom pokušava nešto riješiti. Voljeli bismo da je takav bio i u slučaju kada se u Vukovaru nisu stekli uvjeti za potpunu provedbu Zakona o nacionalnim manjinama i da je tada bio konstruktivan bar malo-ocjenjuje Iljkić  te dodaje da će se stožer služiti svim demokratskim metodama za ostvarivanje svog cilja. –Imamo peticije, referendume, mirne prosvjede pa i građanski bunt i neposluh. Ta nam prava nitko ne može oduzeti, to su elementi direktne demokracije, odnosno načini da građani sudjeluju u političkom životu zemlje između izbora koji se održavaju svake četiri godine-naglasio je Iljkić.

 Stožer za obranu hrvatskog Vukovara morao je prikupiti više od 450.000 potpisa kako bi ostvarili pravo na raspisivanje referenduma s ciljem izmjene članka 12. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina koji regulira prava nacionalnih manjina na ravnopravnu uporabu jezika i pisma. Stožer traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje 50 posto stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulirano ustavnim zakonom. 

Pročitano 2034 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI