Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Završeni Dani sjećanja na žrtvu Vukovara

Plakat ovogodišnjeg obilježavanja pod motom: Vukovar - mjesto posebnog pijeteta Plakat ovogodišnjeg obilježavanja pod motom: Vukovar - mjesto posebnog pijeteta Foto: A. Lovrić

Sportskim natjecanjima i izložbom malih životinja završeni su ovogodišnji Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

Memorijalnim međunarodnim taekwondo turnirom "2. Vukovar open 2013." u subotu je završilo obilježavanje 22. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koje je počelo 14. studenoga i održano je pod geslom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta".

Središnji događaj je uvijek Kolona sjećanja koja na dan pada grada, 18. studenoga ide od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja i na taj način sudionici odaju počast brojnim Vukovarcima koji su istim putem prošli 1991.godine nakon okupacije grada, ali i cjelokupnoj žrtvi Vukovara. Ove je godine Kolonu sjećanja obilježio incident budući je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poveo kolonu ranije, mimo protokola, nakon čega je državni vrh bio spriječen uključiti se u Kolonu sjećanja.

Dok iz državnog vrha ističu kako im je toga dana onemogućeno sudjelovanje u koloni sjećanja te im nije preostalo drugo nego, nakon sigurnosne procjene, odustati od daljnje hodnje,  iz stožera tvrde da je, tko god je htio, toga dana mogao doći do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

U Koloni sjećanja prema procjeni gradskih vlasti bilo je okupljeno više od 40.000, a po procjeni Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, oko 100.000 sudionika.

Tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.godine održan je znanstveni skup Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar "Vukovar '91. – dvadeset i druga godina poslije" na temu "Vukovar 91-genocid i memoricidna baština EU", izložba fotografija Zdravka Komšića i Festival domoljubne poezije, a komemorativnim skupovima obilježeno je i stradanje branitelja i civila u Borovu naselju te u Veleprometu i Ovčari.

Održani su i IX. novinarsko-književnički susreti "Grad-to ste vi" u spomen na ratnog novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića ubijenog na Ovčari. Izvan službenog protokola održan je tradicionalni stručno-znanstveni skup "Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro".

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Po podacima vukovarske bolnice za to vrijeme ubijene su 1.624, a ranjeno 1.219 osoba dok je nakon okupacije, u srbijanske logore odvedeno oko 8.000 vukovarskih branitelja i civila. Iz potpuno razrušenog grada prognano je oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Pročitano 1621 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI