Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Odana počast žrtvama Veleprometa

Adela Užarević i Vinko Mihaljević Adela Užarević i Vinko Mihaljević Foto: Jasenka Vrdoljak

Misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa obilježena je 22. godišnjica stradanja žrtava u tom logoru. 

Na tom su mjestu pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba još sredinom rujna 1991.,  osnovale prihvatni centar u koji su dovođeni i u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.

 

U spomen na ondje ubijene žrtve vijence su u ime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) položili njegovi bivši zatočenici Adela Užarević i Vinko Mihaljević, a zatim je misu zadušnicu za žrtve iz Veleprometa u dvorištu te tvrtke služio  župnik Lovasa, velečasni Željko Grigić.

Prema riječima predsjednika vukovarskog HDLSKL-a Zdravka Komšića, kroz prihvatni centar Velepromet osnovanog u rujnu 1991. i zatvorenog u ožujku 1992. prošlo je oko 10.000 zarobljenih vukovarskih branitelja i civila od kojih je oko 700 ubijeno, a mnogi se još vode kao nestali.

U jednom od limenih hangara postavljena je i izložba fotografija Zdravka Komšića "Vukovar 1991.-2013." te prikazan dokumentarni film o stradanju logoraša, u organizaciji HDLSKL-a.

Godišnjici stradanja žrtava Veleprometa je nazočio i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Pročitano 1509 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI