Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Dodijeljeni certifikati za razminiranje

Dodjela certifikata Dodjela certifikata HRT Osijek

Na svečanoj završnoj konferenciji za projekt „Razminiranje na ratom pogođenim područjima" financiranog sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta 1  - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010 godinu predstavljeni su postignuti rezultati i predani certifikati o razminiranosti Osijeka i Vukovara te općina Draž, Nuštar, Stari Jankovci, Antunovac i Markušica.

Projekt koji je Europska unija financirala s tri milijuna eura i Republika Hrvatska s milijun eura ostvaren je u proteklih 11 mjeseci, a sastoji se od šest zasebnih projekata razminiranja.

U Osječko-baranjskoj županiji razminirano je gotovo 1,9 milijuna četvornih metara, a toliko je razminirano i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, rekao je obnašatelj dužnosti ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje Miljenko Vahtarić. Istaknuo je kako je riječ o dosad najvećoj investiciji za razminiranje, čija je posebna vrijednost u tome što su razminirane poljoprivredne površine koje se mogu gospodarski iskorištavati.

Razminirane su površine u gradovima Osijeku i Vukovaru, općinama Dražu, Nuštru, Starim Jankovcima, Antunovcu i Markušici te u naseljima Sotinu, Slakovcima, Novim Jankovcima, Tenji, Duboševici, Ostrovu, Podrinju i Nemetinu.

Tijekom humanitarnog razminiranja očišćeno je 38 minskih polja, a pronađeno je i uništeno 396 protupješačkih mina, 587 protutenkovskih i 35 neeksplodiranih ubojitih sredstava, rekao je Vahtarić. Dodao je kako vjeruje da će Hrvatska "očistiti zemlju od mina do 2019. godine".

Pročitano 2759 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI